Finalul anului trecut a fost unul agitat la UMC. Pe 23 noiembrie, fosta juristă a instituției, Roxana Gurău, a notificat decanatul printr-un e-mail care sesiza că mandatul Senatului Universității Maritime din Constanța exprirase de drept, încă din data de 19 noiembrie 2023.
Documentul emis de juristă ne-a parvenit, motiv pentru care l-am și publicat în ziua următoare, pe 24 noiembrie.
După cum era de așteptat, jurista a fost imediat băgată în “ședință” de conducerea Universității. Supărat nevoie mare, fostul președinte al Senatului, profesorul Cornel Panait, i-a cerut Roxanei Gurău să retracteze și totodată să publice o dezmințire într-un ziar online agreat de conducerea UMC.
În pofida presiunilor, Roxana Gurău n-a acceptat târguiala, afirmând că este “sub demnitatea ei” să răspândească minciuni în spațiul public. În același timp, conducerea UMC neagă că această discuție ar fi avut loc.
Una peste alta, opinia juristei s-a întemeiat pe documente și pe lege, nu pe păreri personale sau afinități. Drept dovadă, timp de o lună de zile de la acel moment, nicio persoană din conducerea UMC n-a putut infirma sau confirma opinia juristei. Nimeni n-o putea contrazice, pentru că nimeni din conducerea UMC nu avea habar dacă jurista are sau nu dreptate. Tot din acel moment, Senatul UMC a încetat să mai funcționeze, în așteptarea unor răspunsuri.
Conform legii, mandatul unui Senat universitar este de patru ani, fără a fi permisă depășirea acestui termen. Data de la care se scurg cei patru ani se consideră prima ședință în care Senatul s-a întrunit, după ce a fost ales.
În cazul UMC, jurista susține că vechiul Senat s-a întrunit pentru prima dată pe 19 noiembrie 2019, în timp ce profesorul Cornel Panait o contrazice și spune că prima ședință ar fi avut loc mai târziu, în primele luni ale anului 2020.
În opoziție, fosta juristă a invocat existența Deciziei Senatului Universitar al UMC Nr. A.1¹din data de 19 noiembrie 2019. Atunci s-ar fi întrunit noul Senat, situație în care mandatul de patru ani conferit membrilor Senatului nu putea depăși ziua de 19 noiembrie 2023.
Varianta juristei este susținută și de Procesul Verbal din 11 noiembrie 2019 privind alegerea membrilor Senatului UMC, emis de Comisia Electorală a universității. Acest document validează componența noului Senat, ales în urma procesului de votare petrecut în aceeași zi.
Astfel, în varianta pe care o susține profesorul Panait, noul Senat ar fi fost votat pe 11 noiembrie dar s-ar fi întrunit pentru prima dată după patru luni, în februarie 2020, timp în care, în paralel ar fi funcționat vechiul Senat, cu vechea componență. Este oare verosimilă o asemenea ipoteză?
În schimb, opinia juristei este că noul Senat, validat în urma votului din 11 noiembrie 2019 a avut prima întrunire 9 zile mai târziu, adică pe 19 noiembrie 2019.
Pe lângă documentele care o susțin, această variantă este întârită și de practica celorlalte universități din țară, la care, noul Senat își intră în atribuții odată cu finalizarea alegerilor.
Ipoteza în care faci alegeri, votezi noul Senat, dar acesta devine funcțional după patru luni, timp în care universitatea funcționează cu vechiul Senat este non-juridică și un nonsens absolut.
Desigur, profesorul Cornel Panait n-a putut accepta realitatea faptică, pentru că asta presupunea să-și piardă scaunul de președinte al Senatului și șansa la un nou mandat de Rector.
Fiind direct interesat să rămână la conducerea UMC, Panait s-a prezentat cu jalba în proțap la Ministerul Educației, condus de fosta lui studentă, Ligia Deca. În ciuda urgenței, răspunsul ministerului s-a lăsat îndelung așteptat, aproape de limita termenului legal de 30 de zile.
Astfel, la adresa UMC din 28 noiembrie 2023, secretariatul general al Ministerului a catadicsit să răspundă tocmai pe 20 decembrie, înainte ca lumina să fie stinsă în instituție pentru perioada vacanței de iarnă.
În acest context, pe data de 28 decembrie prefesorul Panait a trimis redacției noastre următorul drept la replică, pe care-l publicăm integral, după cum urmează:
Drept la replică,
“Vă transmitem alăturat punctul de vedere emis de Direcția Generală Juridică și Control din cadrul Ministerului Educației referitor la situația prezentată în publicația online Constanța Info la data de 24.11.2023.
Pe scurt, Senatul Universității Maritime din Constanța funcționează în mod legal până la data de 19 februarie 2024.
Considerăm că în acest fel putem risipi îngrijorarea dumneavoastră referitoare la așa-zisa eșuare intenționată a UMC de către conducerea acesteia.
Nu dorim să intrăm în polemică cu redactorul Ovidiu Irimia pe baza speculațiilor făcute în articolele publicate.
Doamna Roxana Gurău a ales să demisioneze fără a purta o discuție prealabilă cu una dintre persoanele din conducerea universității, decizia demisiei survenind fie după înțelegerea atitudinii excesive de partizanat de care a dat dovadă, fie în urma evaluării competențelor proprii care au dovedit, încă o dată, precaritatea pregătirii sale profesionale.
Președintele Senatului UMC
Cornel PANAIT
Universitatea Maritimă din Constanța
str. Mircea cel Bătrân nr.104
900663, Constanța”
Textului de mai sus i-a fost atașat și răspunsul primit de Cornel Panait de la Ministerul Educației, din care ar trebui să subînțelegem că Universitatea Maritimă din Constanța a avut un Senat valid și după data de 19 noiembrie 2023.
Și totuși, lecturarea răspunsului Direcției Juridice este suficientă pentru a se observa că lucrurile nu stau chiar așa cum insinuează profesorul Panait. Asta deoarece, Ministerul ne spune că “din documentele comunicate rezultă faptul că Senatul în funcție s-a întrunit la 19 februarie 2020, moment la care a expirat mandatul vechiului Senat.”
În primul rând nu știm ce documente a “binevoit” să comunice actuala conducere a UMC ministerului, în frunte cu profesorul Panait. Și avem motive să ne îndoim că au fost transmise și documentele invocate de fosta juristă Roxana Gurău. Deci nu știm pe ce anume s-a pronunțat Ministerul Educației, în rol de arbitru al potlogăriilor universitare.
În 2020, Cornel Panait a fost și Rector și președinte de Senat
Pe de altă parte, dacă pe 19 februarie 2020 și-a intrat în drepturi noul Senat, așa cum susține Ministerul Educației, asta ar însemna că profesorul Cornel Panait a deținut simultan și cumulativ două funcții de conducere: pe cea de Rector și pe cea de Președinte al Senatului UMC.
Pentru că, Violeta V. Ciucur, cea care i-a succedat în funcția de Rector lui Cornel Panait, a fost aleasă tocmai pe 11 martie 2020. Și atunci se ridică întrebarea, cine a fost Rector la UMC în intervalul 19 februarie – 11 martie 2020, dacă Violeta Ciucur nu era încă votată? A fost cumva Cornel Panait și Rector și președinte al Senatului?
Ori asta este de neconceput, având în vedere că Rectorul se subordonează deciziilor Senatului. Am avea deci o nouă ilegalitate și incompatibilitate flagrantă.
Invităm Ministerul Educației să dezlege banala enigmă. Să ne explice preamărita Direcție Juridică a Ministerului cum a fost posibil ca UMC să funcționeze cu două Senate în paralel, timp de patru luni, în intervalul noiembrie 2019 – februarie 2020, și cum e posibil ca noul Senat să fi fost condus de actualul Președinte, Cornel Panait, care era și Rector în același timp? Ups.
UMC, înafara cadrului legal
Serenissima conducere a UMC a uitat probabil că Violeta V. Ciucur a fost validată pe funcția de Rector prin Ordinul Ministrului Educației Nr. 3791 din 20 martie 2020, perioadă până la care toate deciziile Senatului au fost semnate de domnul profesor Emil Oanță, în calitate de Președinte al acestui organism (vezi Decizia A.11 din 21 februarie 2020 sau Decizia A.1 din 14 martie 2020).
În concluzie, din punctul nostru de vedere, răspunsul trimis de Ministerul Educației este ambiguu și nu rezolvă absolut nimic, tocmai pentru că nu poate decela în lipsa unor informații clare și concludente. Aparent cel puțin, nu s-a găsit încă nimeni în UMC care să facă clarificările necesare ministerului, cu situațiile punctuale descrise mai sus.
În lipsa unor inițiative asumate, actuala conducere se prevalează de această hărtie pentru menținerea status quo-ului, în vederea pregătirii alegerilor de anul acesta la care Cornel Panait speră să obțină un nou mandat de Rector sau măcar de președinte de Senat.
Pentru moment însă, Senatul UMC funcționează ilegal, cu mandatul expirat, iar asta o poate spune orice jurist doar pe baza datelor furnizate de noi în acest material.