Răspunsul lui Ovidiu Cupșa. ”Trebuie să ne mobilizăm, ca să câștigăm Primăria Constanța”

Din momentul în care loteria candidaților pentru funcția de primar al orașului Constanța s-a pus în mișcare, tot felul de personaje și-au prezentat, mai clar sau mai subtil, intenția de a intra în acest joc. Ovidiu Sorin Cupșa a fost unul dintre oamenii care a vorbit, în mai multe rânduri, despre misiunea celui care-și va asuma funcția din 2020, fie că vorbim de actualul primar sau de un nou edil.

L-am criticat pe Ovidiu Cupșa, pentru legăturile pe care le-a avut cu Radu Mazăre. Ne așteptam ca în urma acestor critici să se lase cu ”ui” sau ”uli” sau cu un mare BLOCK pe Facebook, cum a făcut de exemplu Cristina Văsîi când i-am reproșat faptul că își ia la mișto partenerii din USR. Cupșa, însă, poate mai mult, e clar. Și ne-a răspuns. La absolut fiecare acuză pe care i-am adus-o. Răspunsul vi-l prezentăm integral. Noi, jurnaliștii, ne asumăm ceea ce am spus și public, în acest weekend. Dincolo de legăturile cu Mazăre, pe care le putem accepta sau nu, Ovidiu Cupșa s-ar putea, în acest moment, să fie cea mai bună variantă de candidat la Primărie pe care o are PNL Constanța. Iată răspunsul lui Ovidiu Cupșa:

Dialogul e întotdeauna constructiv. Haideți s-o luăm pe rând.

1.Statutul de “foarte bogat” nu mi se potrivește, deși mi-as dori. Înstărit, poate da. Veniturile mele din funcțiile publice sunt transparente în declarații de avere. Celelalte (de fapt cea mai mare parte) provin din activitate privată și vânzări de active și credite personale. Și nu am avut nicio afacere derulată cu statul român, deși am încercat de multe ori să particip, ca orice om de afaceri, la licitații, selecții etc. Poate am fost naiv, dar am preferat să dorm liniștit și n-am apelat la alte mijloace decât cele legale. Asta e! De-a lungul timpului am declarat transparent veniturile de fiecare dată când am deținut o funcție publică. Am fost și controlat în privat și public de organele competente ale statului, ca orice cetățean, nu am vreun dosar penal de prejudiciu, corupție sau orice altceva. Deci simpla afirmatie că m-am îmbogățit din funcții publice e doar o speculație nefondată.

2. Funcțiile publice NU le-am dobândit de la Mazăre. Nu voi face niciodată pe viteazul, acum când omul e la pușcărie. Personal n-am fost nici amicul nici dușmanul de moarte a lui Mazăre. Dar sunt liberal din 1990 și în funcție de politica locală sau națională a PNL, în 30 de ani am fost adversar sau aliat de conjunctură cu PSD.

În anul 2000 Mazăre a câștigat independent – anti PSD. El fiind chiar deputat PD anterior. PNL a făcut alianță locală, a obținut postul de viceprimar și eu am devenit șef al corpului de control în primărie. Nu am mers eu personal să primesc o funcție, trădând politica PNL de la acea vreme. Nu uitati că Mazăre era privit ca în om de dreapta și anti-sistem. Când Mazăre a schimbat de drum, s-a înscris în PSD, eu am demisionat din primărie. În 2004 am fost ales consilier județean pe lista PNL, făcând campanie anti PSD și obținând un număr de primării PNL pe zona din județ pe care am activat. În guvernul minoritar PNL am fost numit șef la ACN, în 2007 cu Ludovic Orban ministru al transporturilor, după ce în guvernul alianței DA (PNL – PD) condusesem o mică filială în port. În 2008 am fost șef de campanie al PNL la candidatura lui Victor Manea la locale – împotriva lui Mazăre – atunci ni s-au spart mașini și am primit chiar amenințări de la diverși oameni “din apropierea” lui Mazăre. Am intrat în CL consilier din partea PNL și am facut opoziție activă alături de grupul PNL. În acel mandat a fost și acțiunea cu Cazinoul. Dacă eram așa de “agreat” ajungeam viceprimar din partea PNL. N-am ajuns. La generale am candidat la Senat pe cel mai greu colegiu din Constanța, dar am pierdut în fața PSD, a ieșit Hașotti senator la distribuirea mandatelor pe un colegiu cu mai multe primării PNL. Când a venit PDL la putere, Berceanu m-a demis, deoarece n-am vrut să mă înscriu în PDL. În 2012 PNL a făcut nefericita alianță cu PSD. Există stenogramele ședințelor BPJ ale PNL în care eu, Manea și alții am sustinut că nu e o idee bună. Dar cine l-a ascultat pe “micul” Cupșa de la Constanța? În 2012 la locale am obținut primării pentru PNL pe zona în care am activat și am intrat în Consiliul Județean din partea PNL. După alegerile generale MT a revenit PNL și ministrul liberal Silaghi m-a numit la CERONAV. Am rezistat timp de aproape 8 ani, 15 miniștri – PNL, tehnocrați și PSD.

Am fost aproape demis de două ori, am avut petiții, plângeri, Corpul de Control de mai multe ori. Am dezvoltat CERONAV și m-am împotrivit privatizării sale și am obținut pentru România poziții la nivel internațional, am servit-o că Președinte al Consiliului Europei la IMO, am ajuns prim vicepresedinte la nivel mondial, am negociat la IMO și menținut marinarii români pe lista albă, inițiez crearea unei flote românești etc. Nu am fost un erou, dar am acționat cu competență, diplomație, nu am atacat și nu am ostilizat persoane și nu a avut nimeni argumente reale să mă demită. Am rămas singurul director liberal din MT – știau toți colegii din MT asta. În paralel, deși era PSD la putere, am facut campanie la locale pentru PNL și Chițac în 2016. Am făcut campanie la generalele din 2016, deși Dragomir ne marginalizase pe toți liberalii vechi și enclavizase partidul. După campanie, alături de vechii liberali ne-am dat demisia din BPJ, cerând întregului birou să-și asume dezastrul de la generale. Nu ne-a ieșit! Dragomir a avut câștig de cauză, noi am fost marginalizați și timp de doi ani și ceva am rămas simpli membri. Nici n-au fost scrutinuri timp de doi ani. Normal că odată cu anul electoral 2019 m-a interesat soarta partidului în care am intrat acum aproape 30 de ani. Normal că nu pot sta impasibil când văd că PNL Constanța nu are definită încă o strategie pentru locale. Dar PNL are o conducere legitimă și sunt convins că va avea înțelepciunea să mobilizeze toți liberalii noi și vechi, pe toți cei care – dezamăgiți de vechea conducere – au plecat, s-au retras sau n-au mai fost activi. Indiferent de formula în care se va candida, cred că PNL trebuie să mobilizeze toți liberalii, să aibă candidați cu notorietate cu care să iasă la bătaie, să poată negocia alianțe etc. Normal că și eu și mulți dintre liberalii vechi ne dorim să fim mobilizați, luați în calcul etc. Ar trebui atrași și alți oameni de imagine ai Constanței, neangrenați politic, alături de PNL.

Concluzia mea e că eronat considerați că aș fi “primit mereu funcții de la Mazăre” sau că aș avea nevoie să “mă pun bine cu noua conducere” în care prim ministru e un om cu care am lucrat, îl cunosc de aproape 30 de ani și e liberal pur sânge. Cu care chiar am candidat în 2010 la Congres împotriva lui Crin Antonescu și a voinței președintelui PNL Constanța de la acea dată – Dragomir etc.

Poate greșesc eu și doar am perceput că faceți jocul cuiva. Poate greșiți dumneavoastră că mă percepuți așa. Accept să fiu suspectat de orice, dar de faptul că nu aș fi liberal nu. Mereu voi susține asta, pentru ca nimeni din spațiul public să nu rămână cu dubii. Am stat în partidul ăsta mai mult în opoziție, în anii 90 se aruncau cu pietre după noi, am fost când partidul avea 7%. Am prins Revoluția militar, am făcut greva foamei în ’90, Piața Universității. Am fost consilierul lui Mircea Ionescu Quintus în anii 90 etc. Să fiu suspectat de oricine că sunt oportunist că acum PNL e la putere… e inacceptabil pentru mine. Am fost agreat și dezagreat în interiorul partidului, pe val sau printre disidenți, dar nu mi-am dat vreodată demisia. PNL va fi iar mai devreme sau ai târziu în opoziție și tot acolo mă veți găsi, spre deosebire de mulți colegi care sunt acolo doar cât prind valul, apoi pleacă. În perioadele inter electorale, dacă vreo conducere nu mă agreează, voi încerca să-mi fac treaba bine în zona publică (sau nu), să-mi confirm mereu statutul de profesionist, de om, așa cum mă cunosc toți cei ce mă știu personal. Dar “odată la patru ani o să vă jignesc inteligența”. Mai ales când e vorba de locale, de Constanța. Prezidențialele se câștigă politic, dar localele cu mobilizare și mulți oameni de valoare. Altfel vom mai trăi filmul în care câștigăm prezidențialele la Constanța și pierdem primăria și CJ.

Vă mulțumesc, dacă ați avut răbdare să citiți până la capăt. O zi frumoasă!

spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE