Răsturnare de situație! Cine este de fapt omul pe care Mihai Lupu îl recomanda drept ”primarul tău”

Am prezentat în exclusivitate, săptămâna trecută, imaginile cu președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, agresându-l pe polițistul local Andrei Rădulescu, pentru simplul motiv că acesta refuza să încalce regulile și să-i permită accesul în zona peninsulară cu o mașină care nu avea permis pentru a trece de barieră.

Un comportament stupid, într-un context stupid, generat de incapacitatea Primăriei Constanța de a gândi un regulament de acces pertinent în acea zonă.

Și problemele Primăriei Constanța nu se opresc aici. Am prezentat, în continuare, imaginile cu șeful serviciului rutier, Adrian Palade, cel care îi recomandă agentului din teren s-o lase mai moale, fiind totuși vorba de un politician cu funcție.

Și această situație ne arată că actuala conducere a Primăriei Constanța nu a reușit să construiască în instituțiile pe care le controlează, un climat de respectare a legii. A fost mustrat/demis vreun șef al Poliției Locale după noile dezvăluiri? A fost anunțată o anchetă, legat de modul în care a acționat Adrian Palade? Nu.

Lucrurile în Primăria Constanța și în Consiliul Județean merg prost. Atât în teren cât și în birouri, iar asta este cât se poate de vizibil, deja.

O singură nelămurire aveam, în toată povestea scandalului în care a fost implicat Mihai Lupu. De ce a negat primarul Vergil Chițac cu atâta seninătate că a vorbit cu prietenul său de la județ, în acea seară. Mai ales că de cealaltă parte, Mihai Lupu a spus de mai multe ori că a vorbit cu Vergil Chițac în momentul respectiv. Ba chiar a detaliat și discuția. Și-atunci, ne-am pus întrebarea, cine ascunde adevărul?

Inițial am considerat că primarul minte, pur și simplu. Nu e ca și cum ar fi fost pentru prima dată când face asta. Dar nu, de data aceasta Vergil Chițac a spus adevărul. Nu el este cel cu care Mihai Lupu a vorbit în acele momente.

Ca să ne lămurim, am analizat frame cu frame filmarea pe care o aveam la dispoziție, cu momentul în care președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu, îi întinde telefonul polițistului local. Încă din primul moment ne-am dat seama că poza de pe telefon nu este a primarului Vergil Chițac. Acest detaliu ne-a făcut să studiem și mai atent fotografia de pe telefon și după câteva minute am realizat pe cine sunase de fapt Mihai Lupu.

Gelil Eserghep este primarul lui Mihai Lupu

”Nu vrei să vorbești cu primarul tău? Ia bă și vorbește cu primarul tău! Jignești un președinte de Consiliu Județean și un primar”, spunea Mihai Lupu în acea seară. Doar că omul cu care vorbea Mihai Lupu nu era Vergil Chițac ci Gelil Eserghep, consilierul său personal.

Imaginile o arată cât se poate de clar. Gelil Eserghep are și în prezent aceeași fotografie la contul de whatsapp, așa că a fost ușor să comparăm. De altfel, aveam mai multe mesaje de la constănțeni că mașina care îl ducea pe Mihai Lupu acasă aparține cuiva din sfera lui Gelil Eserghep.

Iar acum, lucrurile se leagă. Ce este greu de înțeles, este motivul pentru care Mihai Lupu a mințit întreaga presă constănțeană că a vorbit în acea seară cu Vergil Chițac. Aici, putem gândi mai multe ipoteze.

Prima ar fi că Mihai Lupu era atât de beat, încât văzând imaginile a crezut chiar el că pe Vergil Chițac l-a sunat. E greu de înțeles totuși de ce a oferit detalii exact despre convorbirea pe care a purtat-o cu primarul. Iar asta ne duce la o altă ipoteză.

Pus în fața unei situații extrem de incomode, este posibil ca Mihai Lupu să fi fost convins că imaginile au fost făcute publice chiar de colegul său de la Primăria Constanța, așa că și-a dorit să se răzbune și să-l tragă pe Vergil Chițac după el în noroi.

O altă întrebare care se naște, este de unde a știut șeful serviciului rutier din Poliția Locală Constanța despre incidentele care aveau loc la bariera de la Lupoaică. Să-l fi sunat Gelil Eserghep să-i spună? Poate fi plauzibil, având în vedere că acest domn are o afacere înfloritoare în transporturi, ceea ce duce la multe interacțiuni cu instituția respectivă.

Această nouă situație generează multe întrebări, dar de la apariția dosarului penal deschis în legătură cu incidentele care au avut loc, nimeni nu mai dorește să vorbească.

Mihai Lupu și Gelil Eserghep, o relație mai mult decât fructuoasă

În 2014, Gelil Eserghep a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendare, pentru favorizarea infractorului. Această situație nu i-a deranjat însă pe liberalii conduși de Bogdan Huțucă, în 2020, atunci când au anunțat public un protocol de colaborare cu UDTTMR, organizație condusă dictatorial de ani de zile de Gelil Eserghep, în ciuda faptului că instanța a anulat de mai multe ori congresele prin care domnul respectiv era ales în funcția de președinte.

De asemenea, situația penală în care s-a aflat Gelil Eserghep nu l-a deranjat nici pe Mihai Lupu, care a ales că după ce a câștigat funcția de președinte al Consiliului Județean să-l declare consiler personal onorific pe acest domn. Iar beneficiile pentru Gelil Eserghep nu s-au oprit doar la această funcție onorifică.

În vara anului 2021, Mihai Lupu și-a șocat toți colegii de partid, în momentul în care a decis să-l sprijine pentru președinția partidului, la nivel național, pe Florin Câțu, fără a discuta în prealabil cu liberalii din Constanța. Trădarea lui Mihai Lupu a avut și un preț. O funcție de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe pentru ginerele său, Andrei Novac. La doar trei luni după numire, Andrei Novac a ales-o pe Esma Eserghep, fiica lui Gelil pentru a-i fi consilier la minister.

În aceeași perioadă, ginerele lui Gelil Eserghep, Mobin Edvin, a fost numit debutant la biroul juridic al Consiliului Județean. Colegii săi din instituție ne-au scris că nu l-au văzut niciodată la muncă și că, după aproape doi ani, acesta și-a suspendat relația de muncă și a plecat.

Doar în vara anului 2022, Uniunea condusă de Gellil Eserghep câștiga la Consiliul Județean Constanța, în baza legii 350, două finanțări pentru proiecte culturale. Una de 300.000 de lei, a doua de 152.000 de lei.

În 2022, Mihai Lupu a semnat contractele de delegare transport public, în județul Constanța. Firma lui Gelil Eserghep a câștigat trei trasee din opt.

Cum spuneam, între Mihai Lupu și Gelil Eserghep este o colaborare mai mult decât fructuoasă. Nu ne miră, așadar, faptul că președintele Consiliului Județean îl consideră pe Gelil Eserghep ”primarul tău”.

Ce nu înțelegem noi este de ce a mințit pe toată lumea că a vorbit în acea seară cu Vergil Chițac. Poate când iese din silenzio stampa, ne explică.

spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE