Record negativ: Datoria publică a României a depășit 50% din PIB

Datoria publică a României a ajuns la 802 miliarde lei în ianuarie 2024, depășind pragul critic de 50% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Datoria guvernamentală s-a situat la 48,9% din PIB, în decembrie 2023. Gradul de îndatorare a depășit în trecut pragul de 50% din PIB de mai multe ori, însă doar pentru perioade foarte scurte.

„Pe parcursul anului trecut, guvernarea Nicu și Marcel a adoptat mai multe ordonanțe de urgență prin care se băteau cu pumnul în piept că vor reduce cheltuielile. Promiteau să vor reduce numărul secretarilor de stat cu 20%, că vor plafona cheltuielile inutile și că vor reduce numărul de șefi în administrația publică. De asemenea, bugetul acestor instituții trebuia să scadă cu 20% până la finalul anului. În realitate, deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după primele două luni ale acestui an, dublu față de anul trecut. În lipsă de soluții pentru susținerea economiei românești, Guvernarea PSD-PNL a găsit soluția pentru a acoperi gaura bugetară dar și pentru a găsi fondurile necesare pentru cheltuielile pe care le-au angajat: guvernarea pe datorie. Doar în luna ianuarie a acestui an Guvernul condus de Marcel Ciolacu a adăugat 18 miliarde de lei la datoria guvernamentală. E ireal cum liderii Partidului Comasat Român aleg să îi sfideze pe români și să îi batjocorească, în ciuda legilor pe care tot ei le dau. Nu am văzut în ultimul an investiții concrete pentru români. Nu am văzut spitale noi, creșe sau școli modernizate. Am auzit însă promisiuni mari, pomeni electorale pe care PNL și PSD le fac de 34 de ani. În continuare peste 40% dintre români nu au apă și canalizare. În continuare mii de școli au wc în curte, iar elevii sunt nevoiți în zeci de sate să meargă kilometri întregi pe jos, pe un drum lipsit de trotuar, ca să ajungă la școală. Oamenii mor în spitale, iar dacă au norocul să trăiască se externează cu mai multe boli decât atunci când au fost internați. Unde se duc așadar banii pe care îi tot împrumutăm cu dobânzi uriașe de la o lună la alta? Pe pensiile speciale pe care Rareș Bogdan a promis că le elimină în 30 de zile, dar în realitate numărul beneficiarilor e tot mai mare? Pe salariile și bonusurile șefilor de instituții numiți politic? Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, trebuie să răspundă urgent la aceste întrebăr”, afirmă deputatul Adrian Axinia, vicepreședintele AUR.

spot_img

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE