România, victimă colaterală în războiul cărnii de porc

Pesta porcină din Ucraina s-a extins în România și mai apoi pe continentul european. Rusia a restricționat încă din 2014 împorturile de carne de porc din UE iar anul trecut au mărit spectrul acestui embargo.

Danemarca, Germania și Olanda sunt cele mai afectate state, și încearcă să-și găsească noi piețe de desfacere. Chinezii s-au decis să nu mai cumpere carne de porc din SUA și se gândeau la varianta europeană pentru aprovizionare, însă acum, această soluție este amenințată de pesta porcină africană. În joc sunt economiile statelor europene, supremația Americii și independeța Taiwan-ului. Vă prezentăm adevăratul război al cărnii de porc.

Conform rapoartelor științifice publicate de universitățile europene, pesta porcină africană a fost re-introdusă pe continentul nostru, în urmă cu mai bine de 11 ani, în Arilie 2007. Un număr semnificativ de studii însoțite de hărți cu privire la traseul acestui virus, converg spre ipoteza că, pesta porcină africană a ajuns în Europa de Est din Armenia și Georgia. Boala s-a răspândit prin intermediul animalelor sălbatice, a porcilor mistreți, și, ocolind Marea Neagră a intrat în Ucraina iar de aici mai departe spre Republica Moldova, România și Ungaria.

Din aceste motive, Uniunea Europeană s-a aflat încă din 2007 sub amenințarea răspândirii acestei boli la suine (porci sălbatici și porcii domestici), focarele fiinde greu de izolat și aproape imposibil de anihilat în totalitate. Și totuși, în acești 11 ani care s-au scurs de atunci, despre prezența pestei porcine africane pe continentul nostru nu s-a pomenit mare lucru.

Situația avea să ia însă o turnură neașteptată, când la finalul anului trecut, ziariștii din Republica Moldova relatau pentru prima dată despre prezența unor noi focare, descoperite foarte aproape de granița cu România.

Răspândirea peste procine africane în România

În ciuda monitorizării situației epidemiologice din Europa de Est, pesta porcină africană a cunoscut o evoluție rapidă de la debutul acestui an. Primul semnal de alarmă a fost dat, așa cum aminteam, de ziariștii de peste Prut.

Astfel, pe 8 Decembrie 2017, s-a anunțat prezența pestei porcine africane în fauna sălbatică a Republicii Moldova, iar pe 10 Ianuarie primele focare erau descoperite lângă graniţa noastră de Est, autoritățile din Botoșani înterzicând imediat partidele de vânătoare în mai multe zone ale județului.

La doar două zile diferență, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA), anunța oficial primele cazuri de pestă porcină detectate pe teritoriul României, în localitatea Micula din Satu Mare. Devenise evident că virusul se afla în Ucraina, pe lungimea granițelor noastre de Nord-Est și Nord-Vest, iar posibilitatea răspânidrii în Ungaria era la fel de clară.

În următoarele cinci zile au fost alarmate și autoritățile din Tulcea, care pe 16 Ianuarie, sub coordonarea prefectului Lucian Furdui au convocat o ședință de urgență a Centrului Local de Combatere a Bolilor. Cu această ocazie a fost analizată situația epidemiologică la nivelul județului fiind stabilite primele măsuri de combatere a riscurilor.

După exact o lună de zile, pe 15 Februarie, intrau în stare de alertă și autoritățile din Constanța, și aici fiind solicitată convocarea rapidă a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) la nivelul Instituției Prefectului. Așa s-a aprobat Strategia pentru prevenția apariției unor focare de pestă porcină africană, precum și modul de acțiune pe raza județului nostru.

În pofida măsurilor de prevenție adoptate de autorități, rând pe rând, au urmat județele Galați, Brăila, și în final Bucureștiul, pentru ca la începutul lunii Iunie și Ungaria să confirme depistarea virusului pestei porcine africane pe propriul teritoriu.

Știrea care avea să facă înconjurul Europei a apărut la finalul lunii Iunie, atunci când autoritățile române confirmau descoperirea uni nou facar de pestă în curtea unui producător de mezeluri din Tulcea.

Informația cu privirea la contaminarea complexului zootehnic CARNIPROD a fost dată publicității joi, 28 Iunie, iar în scurt timp procesatorul privat de carne de porc a fost obligat să-și sisteze activitatea. În zilele următoare și punctele de desfacere ale CARNIPROD a fost închise, evident din motive de securitate , compania administrând un lanț de magazine prezent în județele Tulcea, Constanța, Brăila, Galați și București.

Europa și SUA cu ochii la pesta porcină din România

În scurt timp, pe fir au intrat și partenerii noștri strategici de peste ocean, iar Departamentul Agriculturii din Statele Unite (USDA) prin intermediul Serviciului pentru Agricultura din Străinătate a publicat un raport, datat 8 Aprilie 2018, prin care semnalau problemele României și măsurile adoptate de țara noastră în vederea combaterii pestei porcine.

La finalul raportului se spunea că, în acest moment este de așteptat ca și Comisia Europeană să adopte unele decizii pe care România urmează să le implementeze în zona focarelor deja identificate. Cu toate acestea, americanii informau că nu se așteaptă la limitări majore ale exporturilor de carne din țara noastră și că, până la acest moment doar Rusia a impus restricții la import din cauza pestei porcine africane.

Războiul cărnii de porc, bătălia Rusia – Uniunea Europeană

Rusia a restrictionat importul de carne de porc din spațiul UE imediat după declanșarea protestelor din centrul Kievului, deci înainte chiar de anexarea Crimeei. Moscova și-a justificat atunci gestul ca răspuns la cazurile de pestă porcină africană semnalate în Polonia și Lituania.

Din acel moment, Federația Rusă a refuzat să mai achiziționeze porci vii sau produse din carne de porc care provin din statele Uniunii Europene, inclusiv din România.

Evident, toată lumea a speculat pe marginea acestei decizii a Kremlinului, despre care s-a spus că are o mai mare legătură cu situația crizei din Ucraina și mai puțin cu pericolul răspândirii pestei porcine. A urmat anexarea peninsulei Crimeea, dar sancțiunile impuse de Rusia importurilor din UE n-au fost reidicate nici până în ziua de azi.

Adevărata țintă a conflictului avea să fie devoalată abia anul trecut, atunci când, Organizația Mondială a Comerțului (World Trade Organization) cu sediul la Geneva a decis că Rusia a acționat ilegal prin impunerea interdicției importurilor de carne de porc din UE. Totodată, reprezentanții WTO au ținut să explice că aceasă măsură a avut efecte negative foarte puternice asupra agricultorilor din Danemarca, Germania și Olanda.

La finalul anului 2017, Rusia a mai dat un decret prin care a prelungit perioada embargoului la produsele alimentare din Uniunea Europeană, SUA, Canada și Australia. În aceste condiții, marii producători europeni de carne de porc și-au reorientat exporturile spre China, Japonia, Coreea de Sud , Australia și Filipine, piețe pe care și Statele Unite le vizează.

Războiul cărcii de porc, confruntarea America – China

Pe acest fond tensionat, în Martie anul acesta, președintele Donald Trump a impus taxe mai mari importurilor americane de aluminiu și oțel, indiferent de țara de origine. Simțindu-se direct vizată de aceste măsuri aparent protecționiste, China a crescut începând din Aprilie cu 25% taxele pentru importul de carne de porc din SUA. În această situație, pentru satisfacerea cererii interne, China a fost nevoită să se reorienteze spre alte piețe de unde să-și achiziționeze necesarul de carne de porc, cele două variante rămase fiind Rusia și Uniunea Europeană.

Ei bine, situația s-a potrivit cum nu se putea mai prost, deoarece, așa cum am prezentat, de la începutul acestui an pesta porcină africană s-a tot extins pe continentul nostru.

Aparent speriați de riscurile contaminării și de repercursiunile economice imediate, englezii au publicat și ei propriile cifre din care rezultă că, în acest moment boala s-a răspânidt în Ungaria, Polonia, Federația Rusă, Lituania, Latvia, Republica Cehă, România, Moldova și Ucraina. Raportul britanic, datat 25 Iunie 2018, este însoțit de grafice cu hărți foarte relevante, care prezintă modul de răspândire a pestei africane pe continentul nostru, cu aplecare pe statele estice.

Revenind la conflictul de natură comercială declanșat de administrația Trump, trebuie spus că europenii își făcuseră deja calculele și se pregăteau să-i înlocuiască pe americani pe piața chineză. În acest context care se prefigura avantajos pentru statele din Vest-ul Europei, Rebecca Oborne, analist al organizației AHDB Pork din Marea Britanie lansa următoarea ipoteză de lucru:

“În anul 2017 China a produs 53,5 milioane de tone de carne de porc dar a consumat 55 de milioane, în conformitate cu datele USDA. Având în vedere această cerere de bază, China ar putea, prin urmare, să aibă nevoie să achiziționeze măcar un produs din această gamă de pe piața globală, inclusiv din Uniunea Europeană.”

Pentru americani, anul 2017 a reprezentat recordul absolut la exportul de carne de porc, principalele piețe de desfacere fiind Mexic, China, Japonia, Canada și Coreea de Sud.

Desigur, nici până acum China nu-și făcea proviziile de carne de porc doar din America, însă, cel mai mare producător din din SUA este deținut, culmea, tot de chinezi. Discutăm despre compania Smithfield Foods, care aparține chinezilor de la WH Group (fosta Shuanghui Group). Cu alte cuvinte, dacă exportul de carne de porc al Americii scade, în mod obligatoriu și încasările chinezilor se vor micșora, aceasta fiind de fapt și cartea jucată de Donald Trump în acest conflict.

Se pare că, Beijingul era pregătit de ceva vreme pentru un război economic cu SUA și este gata să joace foarte dur fiecare repriză. Mergând pe filiera economică, dacă americanii își prăbușesc exportul de carne și afectează implicit încasările chinezilor (acționari la companiile americane) situația va avea repercursiuni în primul rând asupra agricultorilor americani, locurile lor de muncă fiind puse în pericol.

Trump anunță noi restricții la importurile din China

Convins de victoria sa, președintele Trump a anunțat în urmă cu doar câteva zile, o nouă rundă de creștere a tarifelor care vizează produse chinezești în valoare de peste 50 de miliarde de Dolari, motivul invocat oficial de administrația americană fiind furtul proprietății intelectuale.

În fața noilor amenințări, Beijingul a jurat să revină cu măsuri de contracarare, evident, de aceeași intensitate. Această situație fără precedent provoacă frisoane fermierilor americani, care se tem că viitoare țintă a chinezilor o să fie producția lor de soia. În acest moment, China este singurul client global care achiziționează soia din Statele Unite, în valoare de 14 miliarde de dolari anual iar dacă Beijingul își schimbă orientarea, de exemplu spre Brazilia, sectorul de aribusiness american riscă o recesiune severă.

Legătura dintre soia și producția chineză de carne de porc este mai mare decât ne-am putea imagina la prima vedere, China bazându-se foarte mult pe soia americană pentru industria sa de carne de porc și pasăre.

Prima miză a chinezilor este Taiwanul

Dacă în cele din urmă, Donald Trump o să facă un pas în spate, chinezii nu vor ezita să-și extindă influența asupra Taiwan-ului,insula fiind considerată de partidul comunist chinez parte a teritoriului Chinei.

Tensiunile sunt atât de mari încât, în urmă cu doar 24 de ore, ministrul de externe taiwanez a precizat pentru postul CNN, că Taiwanul se simte vulnerabil în fața armelor Beijingului fără un suport militar din partea SUA.

“Dacă chinezii observă vulnerabilitatea Taiwan-ului, în lipsa unui sprijin american, atunci vor începe să pună în operă diverse scenarii pentru preluarea Taiwan-ului. Noi încercăm să maximizăm cooperarea cu alte țări similare, să strângem cooperarea pe parte de securitate cu Statele Unite, astfel încât, să putem împiedica China să cucerească Taiwanul peste noapte.”

Ne aflăm deci în plin război economic, deschis pe mai multe fronturi, cu efecte vizibile în piețele de profil. Rusia nu va accepta prea curând produse din carne de porc din Uniunea Europeană, marea putere de la Răsărit fiind determinată să-i pedepsească pe vest-europeni pentru încercarea nereușită de subminare a poziției rusești la Marea Neagră (vezi Ucraina 2014-prezent).

Pe de altă parte, Donlad Trump își măsoară acum forțele cu Beijingul, iar chinezii sunt determinați să joace până la capăt pentru a demonstra că nu se supun politicilor dictate de Washington dar mai ales pentru redobândirea Taiwan-ului.

spot_img
Dragos Ionescu
Dragos Ionescu
În fiecare lucru pe care-l facem, materializăm frânturi din energia care ne-a întruchipat. Un simplu punct pe o coală albă de hârtie este amprenta noastră asupra Universului, și o dovadă incontestabilă a veșniciei. Nu este metafizică, ci teoria relativității. Atenție deci unde punem punctul. În lumea noastră, un punct poate fi o singularitate sau infinit deopotrivă, în funcție de modul în care este tratat. Punctul trebuie tratat cu discernământ, el nu reprezintă finalul ci un nou început. Fără punct, Universul ar înceta să mai existe, deși se trage dintr-un (.)

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE