S-a pus în mișcare acțiunea penală împotriva lui Chițac, Vintilă și Talpeș. Consiliul Local va decide dacă e parte civilă

După cum probabil știți, în vara acestui an, în urma unei plângeri, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva suspecților Vergil Chițac, Alin Vintilă, Andrei Talpeș și Ionuț Rusu, precum și a altor persoane, implicate în organizarea evenimentului de pe lacul Siutghiol, unde s-au întrecut mai multe bărci de mare viteză.

Urmărirea penală presupune o cercetare a plângerii depuse, pentru a fi identificate probe care să arate dacă denunțul este întemeiat.

Odată identificate probe solide, procurorul de caz pune în mișcare acțiunea penală împotriva inculpaților. Ceea ce s-a și întâmplat în această speță, în data de 13.11.2023. Vă prezentăm, în exclusivitate, toate detaliile.

Vergil Chițac, Alin Vintilă, Andrei Talpeș și italianul Pellecchia Sebastiano, puși sub acuzare oficial

În urma analizării plângerii depuse, Ionuț Rusu a scăpat de acuzațiile aduse. Nu însă și ceilalți colegi ai domniei sale din Primăria Constanța.

Primarul Vergil Chițac este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual. Procurorii spun că în calitatea sa de primar acesta a efectuat plăti nelegale în cuantum de 1.728.000 de lei, aducând un prejudiciu bugetului local și obținând totodată foloase necuvenite organizatorului UIM Events SARL.

Directorul achzițiilor, Alin Vintilă, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu. În calitatea sa de director executiv în cadrul Primăriei Constanța a mediat întâlnirile și discuțiile purtate de reprezentanții Federației Române de Yachting și al Clubului Sportiv Municipal Constanța cu reprezentanții UIM Events și l-a ajutat pe suspectul Vergil Chițac să comită infracțiunea de abuz în serviciu reținută în sarcina sa.

Talpeș Andrei, directorul CSM Constanța, este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și fals intelectual.

În lista acuzaților apare și cetățeanul italian Pellecchia Sebastiano, acuzat de infracțiunea de dare de mită. Acesta i-a promis reprezentantului Federației Române de Yachting suma de 10.000 de euro pentru a-i trimite banii necesari evenimentului.

Procurorul DNA, Andrei Bodean, a cerut Consiliului Local Constanța, prin intermediul unei adrese, să comunice dacă se constituie parte civilă în procesul penal ce va urma, urmând ca această decizie să fie luată prin vot în următoarea ședință a Consiliului.

Sunt două perspective clare ale acestei solicitări. Dacă vor vota pentru, consilierii vor putea să recupereze banii plătiți ilegal, în instanță. În cazul în care vor vota împotrivă, banii se vor pierde și vom înțelege cu toții că actuali consilieri sprijină un grup de penali, fără a le păsa de banii municipiului.

Și în acest caz, primarul Vergil Chițac se face vinovat de abuz în serviciu, în opinia noastră. Solicitarea procurorilor este înregistrată la Primăria Constanța în data de 04.12.2023, ceea ce înseamnă că ar fi putut fi introdusă pe ordinea de zi în ședința de ieri, 28.12. Vergil Chițac a ținut însă departe de ochii consilierilor această solicitare, cu scopul vădit de a o întârzia încă o lună. O nouă infracțiune, de care procurorii ar trebui să țină cont.

După 25 de zile de la primirea solicitării, Vergil Chițac le-a trimis consilierilor locali un punct de vedere prin care le transmite că nu au niciun motiv să se constituie parte civilă în proces, dând vina, culmea, tot pe aceștia, pentru că au votat în majoritate proiectul de hotărâre pe care el l-a propus pentru organizarea evenimentului.

Rămâne de văzut care va fi decizia consilierilor locali constănțeni. Vor vota pentru a recupera prejudiciul creat prin plățile pe care procurorii le consideră ilegale sau vor da un vot împotriva justiției, sprijinind primarul și angajații Primăriei Constanța. Vom afla luna viitoare.

spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE