Se împlinesc zece ani de la tragedia de pe Siutghiol: “Au strigat 20 de minute: Salvați-ne!”

Luni, 15 Decembrie 2014, rămâne o zi neagră în istoria Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD). Atunci, în jurul orelor 16:16, elicopterul SMURD care deservea județul Constanța și regiunea de Sud-Est a țării, s-a prăbușit în apa aproape înghețată a lacului Siutghiol din stațiunea Mamaia.

Am fost și eu atunci pe malul lacului. Era un frig de-ți clănțăneau dinții chiar stând pe uscat. Vă puteți imagina ce însemna să ajungi în apă, care avea o tempertaură de doar 2 grade.

La bordul aparatului de zbor se aflau medicul Laura Otilia Vizireanu, asistent medical Gabriela Harton, pilot Cdor Petre Corneliu Cătuneanu și copilotul Cpt.Cdor Claudiu Crăcănel. Toți patru au murit la scurt timp după impact.

Dr. Laura Otilia Vizireanu și asistent medical Gabriela Harton (de la stânga la dreapta)
Dr. Laura Otilia Vizireanu și asistent medical Gabriela Harton (de la stânga la dreapta)
Pilot Comandor Petre Corneliu Cătuneanu și Copilot Cpt. Cdor. Claudiu Crăcănel
Pilot Comandor Petre Corneliu Cătuneanu și Copilot Cpt. Cdor. Claudiu Crăcănel

Atunci când salvatorii mor

Elicopterul transportase un bolnav de la Tulcea la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, pentru ca ulterior s-o pornească spre baza de staționare de pe aeroportul Tuzla.

În aceste împrejurări, din motive necunoscute, aparatul de zbor s-a abătut de la ruta de navigație obișnuită. Ajuns deasupra lacului Siutghiol, elicopterul a pierdut din altitudine prăbușindu-se la aproximativ 500 de metri de mal.

Tragedia a șocat atunci opinia publică din întreaga țară, având un impact psihologic major în primul rând asupra cadrelor medicale din Constanța. La ce salvare te poți aștepta, atunci când îți mor salvatorii?

Era deja cel de-al cincilea elicopter din dotarea SMURD prăbușit într-un interval de 12 ani (2002-2014), la care se adăuga și avionul civil YR-BNP pilotat de Adrian Iovan, căzut în munții Apuseni. În total, 14 angajați ai serviciului de urgență își pierduseră viața în urma acestor evenimente.

Au strigat după ajutor mai bine de 20 de minute

După prăbușirea elicopterului, petrecută în zona “la butoaie” din stațiunea Mamaia, cel puțin doi membri ai echipajului au supraviețuit impactului, ieșind la suprafața luciului de apă de unde au strigat după ajutor.

Au fost auziți de câteva persoane aflate pe mal, în proximitatea locului prăbușirii, care au și anunțat tragedia la 112.

Imediat s-a pus în mișcare acțiunea de salvare, care din păcate avea să se transforme într-un fiasco cu deznodământ tragic, pompierii SMURD fiind total nepregătiți pentru o interveție pe apă.

Epava elicopterului SMURD după ce a fost scoasă din lac
Epava elicopterului SMURD după ce a fost scoasă din lac

Pescarul amator, pescarul salvator

Cert este că, primul la fața locului a ajuns pescarul Gheorghiță Zice, în vârstă de 35 de ani. Câteva zile mai târziu, acesta a relatat pentru Evenimentul Zilei cum s-au petrecut lucrurile:

„Luni, pe la 16.17, m-a sunat șeful meu și m-a anunțat că sunt oameni care strigă după ajutor în zona «La Butoaie». Până la 16.30 am fost acolo și nu am mai găsit oamenii. Era o liniște apăsătoare.

Mi s-a spus că, la 250-300 de metri de ponton, erau oamenii. Am văzut pompierii care nu știu de ce au venit acolo. Erau nepregătiți. Mi-au zis că nu știu să pornească motorul, că nu e barca lor, că nu au cheie. Le-am zis că le trebuie sfoară. Erau tare neajutorați și vâsleau dezorganizat. Nu știu de ce au venit! Nu aveau nimic la ei, nimic de agățat. Eu am venit de la 5 km, iar ei au venit vâslind de la 300 de metri de mal!

Am avut discuții și după ce am găsit prima victimă. Au zis că trebuie să o pună în barca lor. Ne-am luat la ceartă și le-am zis că fac mult până la mal. Noroc că a mai venit o barcă cu motor și au pus-o acolo. Ca să ajute victimele aveau nevoie de o barcă cu motor și de cineva care era în stare să îi caute!

Scafandrii au venit după o oră și așa cum au venit ei, nu puteau să salveze pe cineva. Mie îmi pare rău, nu știu dacă și lor le pare!“, a relatat, pentru EVZ, Ghiță Zice.

După cum avea să se afle ulterior, planul de alarmare al serviciului de urgență 112 nu prevedea implicarea în asemenea situații a personalul Agenției Romăne de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), deși aceștia erau singurii specializați să intervină în asemenea condiții, pentru căutare și salvare pe apă, având chiar o ambarcațiune lăsată de veghe pe lacul Siutghiol.

Epava elicopterului SMURD
Epava elicopterului SMURD

În ciuda tuturor evidențelor, autoritățile au susținut că s-a intervenit la timp, în aproximativ 15 minute de la primirea apelului. De intervenit, se intervenise — în sensul că autospecialele de salvăre se înșiraseră ca mărgelele pe malul lacului — însă personalul SMURD nu era capabil să ajungă la victimele aflate în mijlocul apei.

De altfel, una dintre martore, Andreea, a povestit pentru EVZ că cei patru membri de echipaj ar fi strigat circa 20 de minute din apă după ajutor: „Apoi nu s-a mai auzit nimic!”.

Pentru generalii pompieri, doar banii contează

Din păcate, și atunci ca și acum, SMURD-ul era condus de același trist personaj, Raed Arafat. Și, după cum oricine poate constatat, nu s-au schimbat prea multe în ultimii 10 ani. Ba chiar dimpotrivă, un an mai târziu am avut incendiul de la COLECTIV, însoțit de o altă intervenție deplorabilă a SMURD București, unde s-a călcat la propriu pe cadavre.

În schimb, în urma tragediei din 2014 petrecută pe Siutghiol, secretarul de stat Raed Arafat a înțeles un singur lucru, și anume că trebuie să pună mâna și pe serviciul de salvare pe mare aflat în organigrama Ministerului Transporturilor.

Astfel, ARSVOM trebuia distrusă prin subfinanțare, urmând ca atribuțiile să-i fie transferate Ministerului de Interne. În aceste condiții, pompierii SUMURD puteau derula proiecte de achiziții de sute de milioane de Euro în vederea dotării cu nave și elicoptere a noului serviciu de salvare pe mare.

spot_img
Dragos Ionescu
Dragos Ionescu
În fiecare lucru pe care-l facem, materializăm frânturi din energia care ne-a întruchipat. Un simplu punct pe o coală albă de hârtie este amprenta noastră asupra Universului, și o dovadă incontestabilă a veșniciei. Nu este metafizică, ci teoria relativității. Atenție deci unde punem punctul. În lumea noastră, un punct poate fi o singularitate sau infinit deopotrivă, în funcție de modul în care este tratat. Punctul trebuie tratat cu discernământ, el nu reprezintă finalul ci un nou început. Fără punct, Universul ar înceta să mai existe, deși se trage dintr-un (.)

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE