Ședință de taină la PSD Constanța. Se caută ”iepuri” pentru a candida la Primăria Constanța

UPDATE. În urma acestui articol, Ovidiu Sorin Cupșa și-a exprimat un punct de vedere tranșant, dorind să fie foarte clar că nu va fi, niciodată iepurele nimănui. ”Nu voi candida niciodată împotriva unui candidat susținut de PNL. Exclud din start varianta unei candidaturi independente. Nu voi fi iepurele vreunui adversar al PNL”, a declarat pentru Constanta.ro, Ovidiu Cupșa, directorul CERONAV.

În 2016, PSD Constanța a folosit o strategie relativ simplă, pentru a asigura victoria candidatului Decebal Făgădău la primărie. Bazându-se pe sondajele efectuate, PSD-iștii au știut că Făgădău și Chițac sunt umăr la umăr în lupta electorală, așa că au cumpărat și aruncat în luptă câțiva iepurași, văzuți ca oameni de dreapta, pentru a-i fura din voturi candidatului PNL. Strategia a funcționat, poate nu cu rezultatele la care se așteptau social democrații, dar destul cât să-l trimită pe viceprimarul lui Mazăre la șefia administrației locale din municipiu.

Să recapitulăm puțin. În 2016, Gigi Chiru, cunoscut lider al dreptei, pleacă brusc, chiar înainte de alegeri, din PNL, și decide să candideze de la ALDE. Mutarea, pe care unii lideri ai PSD au recunoscut că au orchestrat-o, nu a rupt chiar atât de mult din voturile amiralului Chițac. Totuși, cele 3672 de voturi pe care le-a obținut Chiru, aveau să conteze enorm.

La fel cum a contat, major, candidatura lui Claudiu Palaz, care a rupt 7031 de voturi de la alegătorii de voturi. Dacă ne gândim că diferența dintre Făgădău și Chițac a fost de 7565 de voturi, înțelegem de ce Claudiu Palaz a primit, după alegeri, funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța.

Și, încheiem listuța cu iepurii din 2016, cu patronul de club Ion Budi, un apropiat al PSD-ului, care a candidat ca independent exact la propunerea acestui partid și a reușit să rupă din dreapta politicii 2673 de voturi. Chiar mai mult decât sperau social democrații.

Revenind în zilele noastre, sondajele arată din nou o luptă umăr la umăr între candidații USR, PNL și PSD, așa că s-a trecut din nou la aceeași strategie. Zilele trecute, reprezentanții PSD s-au întâlnit în cadrul unei ședințe de taină, căutând iepurii potriviți pentru a fragmenta dreapta din Constanța și a-i construi un culoar liber candidatului Decebal Făgădău. Pe lista PSD s-au aflat mai multe nume, unele dintre ele fiind adevărate ținte imposibile, în timp ce unele nume par mai ușor abordabile.

Primul nume pe lista PSD Constanța este cel al avocatului Cătălin Filișan. Decanul Baroului Constanța, un activist implicat în acțiuni serioase de mediu și un om cu notorietate în orașul nostru, Filișan ar fi iepurele ideal pentru social democrați. Contactat de echipa Constanta.ro, Cătălin Filișan a declarat că nu intenționează să candideze la Primăria Constanța. Nu-l scoatem însă total din cărți, oamenii se mai răzgândesc sau sunt ajutați să se răzgândească.

Pe aceeași listă se află și numele lui Ovidiu Cupșa. Directorul CERONAV și-a exprimat destul de clar intenția de a candida, în ultima perioadă, dar nu pare dispus, cel puțin la vedere, să accepte postura de iepuraș, părând mai degrabă interesat să fie candidatul PNL. Nici în cazul lui nu ne pronunțăm, încă.

Un iepure aproape cert va fi Nicoleta Ploscaru. Mesajul ei anti PSD e împrăștiat aproape zilnic pe rețelele de socializare și mulți tind să o creadă. Puțini știu însă că Nicoleta Ploscaru e fina lui Sorin Strutinsky și a desfășurat afaceri importante cu clanul Mazăre. Iar asta spune aproape totul.

Vergil Chițac și-a scos voturile la vânzare, în cursul unei conferințe de presă ținute la el în familie, conferință la care și-a invitat doar prietenii. Candidatura ”probabil” independentă anunțată de amiralul de Eforie, e cea mai bună veste pe care o puteau primii PSD-iștii, pentru că în acest fel, într-o campanie ce se va desfășura într-un singur tur, probabilitatea ca Decebal Fgădău să câștige capătă șanse reale. Amiralul se transformă astfel în cel mai important iepure din campania electorală pentru Primăria Constanța din 2020.

Ultimul nume de pe lista PSD-iștilor, în ședința de taină, este cel al lui Horia Constantinescu. Recent eliberat din funcția de președinte al ANPC, micuțul politician și-a anunțat deja intenția de a intra în cursă, iar PSD-iștii l-ar dori în plutonul de iepuri, candidatul fiind capabil să rupă, ca independent, suficiente voturi pentru a-și ajuta colegul de partid.

Planul PSD-iștilor pare însă că va pica, în condițiile în care se anunță revenirea la alegerile în două tururi, acolo unde strategia cu ”iepurii” devine aproape ineficientă.

spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE