Șef nou la IPJ Constanța, date puține. Mădălina Vlangăr nu are încă un CV public

Avem câteva noutăți absolute generate în principal de recentele evenimente petrecute “pe raza” județului Constanța, în care forțele de ordine ale Ministerul de Interne au probat carențe greu de imaginat anterior.

Vizibil speriați de o posibilă revoltă socială, după accicentul mortal petrecut pe 19 august la Vama Veche și după deflagrația de la Crevedia, guvernanții noștri au trecut la măsuri aparent curajoase dar cu tentă “pompieristică”, precum cea anunțată ieri seară de ministrul de interne, Cătălin Predoiu, de desființare a IPJ Constanța, după cum urmează:

“La momentul la care vorbim, în Constanța bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani, cel puțin din punctul meu de vedere […].

Practic, desființez inspectoratul [IPJ Constanța – n.a.] și-l vom reclădi într-o nouă organizare managerială și funcțională adaptate la realitatea infracțională din teren.

Noua organigramă a IPJ Constanța va fi adoptată prin Ordin de Ministru în cel mult 45 de zile, adică în jurul datei de 15 octombrie. Noul IJP Constanța va fi un proiect pilot.

Până atunci, o nouă echipa managerială va gestiona activitatea curentă și va fi condusă de doamna Comisar-Șef Mădălina Vlangăr, actual director la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, ofițer cu experiență în cooperarea polițienească, care a ocupat inclusiv poziții de atașat de afaceri interne, fost șef de brigadă de combaterea criminalității” a explicat Cătălin Predoiu.

Doamna Vlangăr nu are CV-ul public

Trebuie precizat din capul locului că numirea unei femei la conducerea unui inspectorat județean de Poliție reprezintă o noutate absolută în țara noastră.

Așa cum ne-a transmis deja ministrul Predoiu, discutăm despre un Comisar-Șef de Poliție, grad militar echivalentul comandorului din Marina Militară sau a colonelului de Jandarmerie. Peste gradul acesta mai există doar seria “Chestor” , care echivalează gradului de general.

În plus, doamna Comisar-Șef Vlangăr are 46 de ani, fiind cu doar 3 ani mai tănără față de Comisar-Șef Constantin Glugă, fostul șef al IPJ Constanța – despre care am aflat că îndeplinește deja condițiile de pensionare.

Dacă despre comisarul Glugă știm că s-a născut în actuala comună Valea Mare din Vâlcea, având evident origini deosebit de sănătoase, în cazul Vlangăr această informație lipsește, așa cum lipsește cu desăvârșire un CV oficial al doamnei Comisar-Șef.

Drept urmare, începând de ieri seară, presa se tot străduiește să adune informații despre doamna Vlangăr, din surse îndoielnie cum sunt rețelele sociale, în condițiiile în care, la așa o numire “cu pompă” prezentarea unui Curriculum Vitae amănunțit este o chestiune de bun-simț.

Ce știm despre noul șef al IPJ Constanța

Mădălina-Sorina Vlangăr, Comisar-Șef de Poliție, deține în prezent poziția de Director împuternicit al Centrului de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGPR București.

Până pe data de 26 mai 2021, atunci când a revenit în țară, doamna Vlangăr a fost atașat de afaceri interne” în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, din partea statului român, unde organiza cu ambasadorul Dan Mihalache tot felul de schimburi de experiență cu Scotland Yard-ul englezesc.

Ambasadorul Mihalache, Mădălina Vlangăr și șefa Scotland Yard, Londra

În perioada 2011-2017 a fost „ofițer diplomatic I”, atașat de afaceri interne pe lângă misiunea diplomatică a statului român la Madrid, Regatul Spaniei.

Anterior, timp de un an și opt luni (aprilie 2010 – noiembrie 2011) a ocupat poziția “ofițer de dezvoltare” la Misiunea OSCE în Kosovo (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa), iar înainte de asta, a lucrat pentru un an și o lună la Națiunile Unite (ONU) ca „ofițer specialist” pentru Timorul de Est.

De asemenea, mai aflăm de pe site-ul Ministerului de Interne că doamna Vlangăr are o experiență importantă, dobândită în activitatea de combatere a criminalității organizate” fiind în trecut Șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, și ofițer specialist în cadrul IGPR la Direcția Generală de Combatere a Criminalității Organizate.

Din păcate, nu se precizează perioadele în care doamna Comisar-Șef a ocupat pozițiile manageriale amintite, nici studiile acesteia și nici prima structură în cadrul căreia a activat.

Să sperăm că urmează să ne fie prezentate mai multe date, în perioada imediat următoare, după ce doamna Comisar-Șef va binevoi să-și publice CV-ul, după cum este firesc.

Mai jos puteți urmări declarațiile ministrului Predoiu, date la sediul MAI, din seara zilei de 28 august 2023. 

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE