Șmecherii de la malul mării, episodul doi. Lucian Orban pregătește o pornografie imobiliară pe plaja Modern

Așa cum aminteam și în materialul anterior intitulat “Cine sunt șmecherii care vor să construiască pe plaja Modern?” doi cetățeni greci, soț și soție, au lansat anul acesta, pe 15 februarie, anunțul de intenție privind elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru o suprafață de teren situată între plajele Modern și Doi Papuci, pe fâșia de vegetație paralelă cu strada Mihai Eminescu.

Cu această ocazie aveam să aflăm că întreaga zonă a fost deja parcelată și vândută, în ciuda faptului că discutăm despre terenuri ce fac obiectul celebrului Dosar al Retrocedărilor în care Radu Mazăre a fost condamnat definitiv pe 7 februarie 2019.

Și exact proprietarii acestor terenuri de pe malul mării, despre care judecătorii Înaltei Curți susțin că au fost retrocedate ilegal, solicită azi Primăriei elaborarea unui PUZ care să facă posibilă ridicarea unor construcții în zona indicată.

Suprafața pentru care s-a dat anunțul de inițiere a PUZ-ului

Lucian Orban, vecin de teren cu grecii care au inițiat PUZ-ul

Chiar lângă terenul grecilor care au inițiat controversatul PUZ, mai există două suprafețe care-i aparțin omului de afaceri Lucian Orban (VEZI HARTA). Este uimitor cum s-a pricopsit șacalul imobiliar de la Tomis Plus fix aici în buza mării, cu 3,554 metri pătrați de teren.

Harta cu proprietarii din zona Modern - Doi Papuci
Harta cu proprietarii din zona Modern – Doi Papuci

Dacă nu te-ai lovit de Lucian Orban prin Constanța este foarte posibil să dea el peste tine, imobiliar vorbind. Asta pentru că, dacă nu știați, Orban este omul de afaceri din spatele cartierului rezidențial Tomis Plus.

Acolo, la marginea orașului, Orban și asociații săi, Daniel Zaif și Ghorghe Aurelian Nedelcu și-au betonat agoniseala scoasă din activitățile duty-free realizate în punctele de trecere a frontierei românești. Adică prin comercializarea în magazine de tip “shop” a produselor din tutun și a băuturilor alcoolice, la umbra regimului fiscal de zonă liberă.

Așa s-a născut Tomis Plus, cartierul rezidențial în care Orban și-a permis să rescrie legile urbanismului, construind bloc lângă bloc, fără nicio jenă. Sau poate vă mai amintiți de fosta clădire a ICIL-ului din Constanța, rasă din temelie, în locul căreia a răsărit un hipermarket Kaufland. Aceeași echipă de valoare s-a aflat și atunci în spatele tranzacției.  

Ca să ne înțelegem foarte clar: există indicii mai mult decât rezonabile că omuleții din afacerea Tomis Plus au beneficiat ani de zile de protecția politică a unor decidenți liberali din fosta conducere a ANAF Constanța. Discutăm, de exemplu, despre fostul șef al PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, care după două mandate de duputat a devenit peste noapte director la una dintre firmele în care Orban era asociat. Tare, nu?

Cuviosul domn Dragomir, fost director ANAF, apropiat în anii de glorie ai PNL de fostul premier Tăriceanu, a devenit după retragerea din politică manager și consultant de succes. Unde? Exact la firmele ăstora care au măcelărit imobiliar Constanța. Că doar nu era să se întoarcă Gheorghe ca un soldățel la caprele lui din comuna Istria.

Deci, mare atenție! Lucian Orban deține în buza mării două suprafețe de teren, una lângă cealaltă, de 884 mp și respectiv 2.670mp, identificate cu numerele cadastrale 212364 și 239036. În total, marele dezvoltator, care este și vecin cu RAJA pe strada Călărași, are 3,554 mp de teren construibil, poziționat lângă plaja Modern, zona Casa Căsătoriilor. Vrea oare să construiască un parc, sau se gândește mai degrabă la niște turnuri de zece etaje?

Imperiul din spatele imobiliarelor

În toate aceste afaceri Orban n-a fost, și nu este singur. Așa cum s-a întâmplat în mai toate poveștile de succes de după 1989, și aici avem avem de-a face cu o adevărată caracatiță de firme private. Le puteți admira în toată splendoarea lor în graficul de mai jos, care adună laolaltă  firmele active și inactive, de ieri și de azi, ale grupului reprezentat de Lucian Orban.

Caracatița de firme a grupului Orban

Lucian Orban deține 90% din TOMIS DEVELOPMENT SRL în asociere cu Daniel Zaif și Gheorghe Aurelian Nedelcu, fiecare cu câte 5%. Această societate se află în spatele cartierului rezidential “Tomis Plus” ridicat începând din 2006 în partea de Nord a Constanței.

Cine sunt proprietarii terenurilor de pe malul mării?

Reamintim că, pe lângă personajul prezentat, fâșia verde care separă orașul de mare, și pentru care se solicită acum un PUZ, aparține următorilor nevinovați:

Constantin Verioti, fiul armatorului Gheorghe Verioti, care deține aici 1.965 mp, suprafață obținută pe 28 septembrie 2005 prin donație.

Tănase Barde, care împreună cu omul de afaceri Ion Dușu deține două loturi a câte 1000 mp.

Ion Dușu, are și el separat 1.839 mp în urma alipirii altor două suprafețe de teren. Iar dacă adăugăm și bucățile deținute împreună cu Tănase Barde, vom observa că Dușu are 3000mp pe malul mării.

Marius Pricopie, fostul purtător de cuvând al PNL Constanța, care deține împreună cu soția o suprafață de 1000 mp.

Franchi John Franco, cetățean american, care prin intermediul firmei CSM Univers Company SRL deține două suprafețe egale, fiecare a câte 1.050 mp, deci în total 2,100 chiar pe malul mării.

Panopoulos Christos și Eva Flevari, cetățeni greci, soț și soție, reprezentanții unei firme de dezvoltare imobiliară din Grecia, care dețin două terenuri în suprafață de 3000 mp.

spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE