Sondajul PNL, cu amiralul pe primul loc, anunță o viitoare fraudare a alegerilor?

Bucurie mare în rândul liberalilor cu doi neuroni obosiţi şi în cel ai haterilor otrăviţi cu propria toxină din grupul Constanţa Altfel: Vergil Chiţac va câştiga alegerile din 27 septembrie.

Nu, cei menţionaţi mai sus nu şi-au descoperit rude cu mama Omida, ci au apelat la cel mai utilizat instrument de manipulare a opiniei publice, în special în campania electorală, sondajul de opinie.

Aşadar, din sondajul elaborat de firma INSCOP Research, în perioada 3-9 septembrie, rezultă că amiralul de carton, candidatul lui Gabriel Comănescu la funcţia de primar al municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, ar fi ales de 39,3% dintre cei chestionaţi, în timp ce actualul primar, Decebal Făgădău, ar primi voturile doar a 31,7% dintre aceştia. Urmează Stelian Cristian Ion cu 15,8%, Horia Constantinescu cu 2,7%, Corina Martin cu 2,6%, Claudiu Palaz cu 2,2%, Mircea Dobre, Andrei Popescu şi Nicoleta Ploscaru cu câte 1,6%, candidat de la alt partid 0.5% şi Victor Cruceru cu 0.3%.

Regula nescrisă a sondajelor de opinie este că cine comandă iese întotdeauna pe locul 1, în cazul de faţă, Partidul Naţional Liberal. Da, sondajul INSCOP, cu Vergil Chiţac pe locul 1, a fost realizat la comanda PNL; deci, cum ar fi fost ca pe banii lui sau poate chiar pe ai lui Comănescu, amiralul galben să iasă pe locul 2? Aşadar, ordinea candidaţilor şi a partidelor putea fi intuită numai dacă am fi aflat cine a comandat sondajul, nu era nevoie de înrudirea nici cu Omida, nici cu Nostradamus.

A doua regulă nescrisă este că, în marja de eroare, pe unii poţi să îi cobori iar pe alţii poţi să îi urci, în cazul nostru +/- 3.6%.

Acum, relaxat, fără patimă, să ne uităm la candidaţi, la cifrele INSCOP şi să analizăm cine a fost coborât şi în contul cui s-au aşezat procentele diminuate de la ceilalţi.

Plecăm de la ceva simplu: în sondaj sunt trecuţi doar 10 din cei 17 candidaţi; restul de 7, Anton Antoniadis, Tudorel Chesoi, Marian Vasiliev, Constantin Frăţilă, Aila Reşit, Dan Aionesei şi Sorin Titus Muncianu sunt înghesuiţi în doar 0,5% la capitolul candidaţi de la alt partid. Adică, cei 7 nu există; evident, o glumă. În cel mai prost scenariu, cei 7 ar strânge 7%, în condiţiile în care numai Anton Antoniadis sau Tudorel Chesoi ar putea atinge singuri 5%. Noi însă nu ne vom hazarda, iar cu riscul de a fi înjuraţi de cei 7, vom acţiona strict în marja de eroare, cea de 3,6%, adică cei ignoraţi complet de sondajul PNL acumulează 4,1% nu 0,5%.

Mai departe. Horia Constantinescu şi Claudiu Palaz sunt reduşi la un derizoriu 2 şi un pic pentru fiecare, în condiţiile în care Claudiu Palaz a obţinut în ultimii 8 ani de când candidează peste 6% şi nu există sondaj de opinie în care Horia Constantinescu să fie sub 5%. Rezultă şi că cei doi sunt coborâţi, fiecare cu marja de 3,6%.

Aşadar, dacă adunăm 3,6% de la candidaţi de la alt partid cu 3,6% de la Palaz şi cu 3,6% de la Constantinescu ne ies vreo 10-11%, procente luate şi duse, unde credeţi? Evident, la omul cu Corona, Vergil Chiţac. Iar dacă am lua cele 10%-11% de la amiralul de carton, am ajunge la realitatea pe care toate sondajele de opinie făcute în ultima perioadă o spun: Decebal Făgădău conduce cu cel puţin 3% în faţa lui Vergil Chiţac.

Acum, ce anume se doreşte cu acest sondaj de opinie?

În primul rând, mobilizarea activului de partid liberal, care simte că amiralul galben gâfâie nu numai pe terenul de tenis sau când se bălăceşte în mare, ci mai ales în spatele lui Făgădău. În plus, în lumina ultimelor dezvăluiri ale lui Stelian Ion, despre implicarea făţişă a lui Gabriel Comănescu în alegeri în favoarea lui Vergil Chiţac, candidatul manciurian al PNL nu mai poate să crească, ci doar să scadă.

În al doilea rând, demobilizarea activului de partid al PSD, pe fondul lipsei din campania electorală out-door a lui Decebal Făgădău, dar şi a atacurilor extrem de agresive la adresa acestuia.

Însă, lucrul cel mai periculos care se întrevede la orizont este fraudarea alegerilor. Da, aţi citit bine, fraudarea alegerilor.

Să vă explicăm: firma INSCOP Cercetare SRL este condusă de Remus Ştefureac, fost consilier al directorului SRI, George Maior, cu alte cuvinte un băiat deştept şi cu ochi albaştri, zonă în care se învârte şeful lui Vergil Chiţac, Gabriel Comănescu.

Dinainte de începutul oficial al campaniei electorale s-a tot spus că este ordin pe unitate ca Vergil Chiţac să iasă primar, nu ales. Acest lucru nu se poate face decât prin fraudă, fie la urne, ceea ce este mai puţin probabil, fie la numărătoarea voturilor în secţiile de votare, lucru probabil, fie la introducerea datelor în calculator, acolo unde STS ştie mai bine ce şi cum să facă, după modelul alegerilor prezidenţiale din anul 2009.

La urne este greu, nimeni nu mai riscă suveica, însă în secţia de votare sau prin softul care centralizează informaţia credem că se poate. În anul 2016, multă lume a fost surprinsă de scorul foarte mare obţinut de Vergil Chiţac, încă de atunci s-a vehiculat scenariul unei fraude în secţiile de votare, în sensul în care oamenii lui Decebal Făgădău nu au fost ai lui, ci ai altcuiva. Au existat şi întâlniri prin Centrul Vechi unde s-a discutat între mai marii judeţului despre împărţirea puterii între PSD şi PNL.

Cât despre frauda prin soft, fără a fi specialişti, credem că dacă diferenţa dintre doi candidaţi este mică, aşa cum a fost între Geoană şi Băsescu, nu este exclus ca rezultatul final să poată fi jucat din calculator.

De aceea, suspectăm că sondajul INSCOP are mai mult darul de a pregăti terenul, de a obişnui oamenii cu ideea de Chiţac pe locul 1, pentru ca nimeni să nu creadă şi nici să reacţioneze la o potenţială acuză de fraudă electorală venită exact din partea celor care, de-a lungul timpului, au fost bănuiţi de fraude electorale, PSD.

Dacă Vergil Chitac stă atât de bine în sondaje, atunci de ce Ludovic Orban vine două zile la Constanța și înnoptează la hotelul lui Comanescu? Oare se pune acolo la cale planul fraudării alegerilor? Nu știm, știm însă că atunci când un candidat stă prost, șefii lui vin să influențeze, ba chiar să întoarcă rezultatul. La fel s-a întâmplat și în 2008, când Băsescu s-a deplasat la Constanța pentru a-l susține pe Onaca pentru Primărie. A venit degeaba, pentru că oamenii văzuseră ce era de văzut și nu puteau fi influențați de nimeni, nici măcar de președintele României. Așa cum va fi și acum.

spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE