Prezentăm copia unui document care se numește “fişă individuală de urgenţă” și care se întocmește, conform legii, oricărei persoane care se prezintă la serviciul de urgență al unui spital din România.
Fișa este completată de asistenții medicali şi de medici, și parafată de medicii care participă la acordarea asistenței medicale pacientului, inclusiv de medicii care acordă consultațiile de specialitate, fiind contrasemnată și parafată de medicul responsabil de tură, înaintea plecării definitive a pacientului din Unitate de Primiri Urgențe (UPU) sau Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU).
Fișa pe care o prezentăm a fost întocmită ieri seară, adică vineri 29 martie 2024, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, și specifică negru pe alb că: „Nu există medic de gardă în secția ORL până în 01.04.2024”
Cu alte cuvinte, timp de trei zile, de vineri până luni, Spitalul Județean Constanța nu asigură servicii medicale adresate specializării Otorinolaringologie, pacienții care acuză afecțiuni de ureche, nas sau gât, fiind obligați să se descurce cum pot, eventual să caute ajutor în zona privată sau în alte județe ale țării.
După cum se observă, situația Spitalului Județean este catastrofală din toate punctele de vedere, această unitate spitalicească și, de fapt, întregul sistemul medical din județul Constanța aflându-se în incapacitate.
Fără îndoială, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanța nu-și onorează contractul, prin efectul legii, pe care-l are cu persoanele asigurate, cu toți cei care plătim lunar asigurare de sănătate prin reținere la sursă (direct din salariu).
Conform Legii Nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății, persoanele asigurate beneficiază de „pachetul de servicii de bază în mod nediscriminatoriu” în „ambulatorii şi în spitale aflate în relaţie contractuală” și evident de servicii medicale de urgență.
Altfel spus, conducerea Spitalului Județean, a Secției ORL și a Casei de Asigurări de Sănătate nu respectă legea, pacienții fiind direct păgubiți de această situație, în unele cazuri prejudiciul de sănătate fiind ireparabil.