Stere Hira despre CT BUS: “Plătim kilometrul făcut DE ROATĂ și nu transportul persoanei”

În ședința online de ieri a Consiliului Local Constanța, noua administrație a abordat raportul de activitate al companiei CT BUS.

În cadrul discuțiilor pe tema transportului în comun s-au remarcat consilierii locali ai PNL, Adriana Arghirescu și Teodor Popa, dar și Teo Hira și nu în ultimul rând primarul Vergil Chițac.

De partea cealaltă, operatorul CT BUS a fost reprezentat de Mariana Soceanu, directorul economic al societății, cea care a fost obligată să facă față tirului de întrebări lansate de cei patru.

Aleșii locali s-au stăduit din răsputeri să formuleze întrebări care să pună în dificultate conducerea societății de transport, în încercarea vădită de a demonstra că actuala echipă de management nu este una performantă.  

A rezultat un dialog electoral, pe alocuri contondent, care reflectă din păcate lipsa de înțelegere a actualei administrații cu privire la ceea ce înseamnă asigurarea unui serviciu de transport public.

Din păcate, ceea ce s-a putut vedea în cadrul ședinței de consiliu transmisă online a fost doar “circ” pentru „telespectatorii” amatori. Spunem asta deoarece, toate aspectele legate de activitatea CT BUS le erau deja cunoscute reprezentanților administrației locale, fiind lămurite în cadrul discuțiilor purtate în prealabil în comisiile de specialite.

Stere „Teo” Hira, cel care a și prezidat ședința de consiliu, din biroul viceprimarului, deși e doar un consilier local, a pus o întrebare care relevă nu doar analfabetismul său economic, dar și faptul că habar n-are cum funționează transportul public pe această planetă:

“Cum ați reușit dumneavoastră să faceți aproape 100% din cursele planificate pentru un semestru, în condițiile în care dumneavoastră nu știați că România o să intre, și nu știa nimeni, că România o să intre într-o stare de urgență.

Și anume două luni din primul semestru, între 16 martie și 15 mai, noi am fost în stare de urgență. A fost un lockdown total. Cetățenii nu au circulat cu mijloacele de transport în comun. O să vă rog să ne explicați cum ați reușit dumneavoastră să parcurgeți 100% din kilometri planificați?

Faptul că dumneavoastră facturați consiliului local pe kilometru, eu cred că aici nu e în regulă. Noi cred că dirijăm plata kilometrului, plătim efectiv kilometrul făcut DE ROATĂ și nu transportatul persoanei.

Aici mă refer că noi dăm subvenția pentru PLATA LA ROATĂ și nicidecum pentru transportul persoanei. Deci cum ați făcut dumneavoastră kilometri planificați în condițiile în care România a fost două luni în stare de lockdown?”

Cu această întrebare Teo Hira a încercat să ne lase cu gura căscată, și a reușit. Se pare că domnul consilier Hira nu înțelege la modul sincer că autobuzele companiei CT BUS circulă indiferent dacă au sau nu călători, indiferent dacă este sau nu lockdown, tocmai pentru a asigura un transport public de calitate, permanent.

După mintea domnului consilier Hira, autobuzele trebuie să funcționeze în regim de TAXI, adică cu plata la kilometru parcurs. Eventual, cetățenii să sune atunci când au nevoie de un autobuz în stație.

Explicație pentru Teo Hira

Compania de transport public CT BUS este plătită de către noi toți, de cetățenii orașului Constanța, pentru a circula după un program prestabilit prin contractul de delegare a serviciului de transport public, chiar și atunci când sunt foarte puțini călători.

Asta înseamnă civilizație, domnule consilier! Doar așa putem face trecerea de la un transport individual, care ne pare azi mai convenabil, la unul în comun, de calitate. Și da, serviciile publice costă! Sunt chiar orașe în Europa unde transportul în comun a devenit parțial gratuit, tocmai pentru a atrage călători.

În plus, în așa-zisa stare de lockdown sau “carantină totală” cetățenii orașului Constanța au mers totuși la muncă, personalul medical a beneficiat de transport gratuit din partea CT BUS, iar numărul de curse a fost păstrat constant tocmai pentru a a sigura “distanțarea socială” atât de necesară în această perioadă.

Acestea fiind spuse, putem concluziona fără rezerve că închiderea școlilor are efecte devastatoare asupra administrației locale, chiar dacă pe vremea când Teo Hira era elev școlile funcționau normal, iar transportul elevilor era gratuit. Pe banii cui era gratuit acest transport domnule Hira? Cum, nu se plătea “la roată” biletul?

În completarea consilierului Hira a sărit și primarul Vergil Chițac, care ne-a izbit cu o întrebare la fel de inteligentă din sfera economică, după cum urmează:

“La pagina 24 din raport, venituri din activitatea de bază programat în trimestrul doi, de exemplu, ați avut 20,8 milioane, adică din banii pe care trebuia să-i încasați din bilete și abonamente, nu? Ați realizat 9,2, deci numai 44,3% [din încasările estimate]. Ce înseamnă asta? Înseamnă că oamenii n-au circulat pentru că era stare de urgență, era carantina, oamenii stădeau în casă, deci în mod just la începutul anului neștiind că există acest lockdown v-ați planificat să câștigați 20 de milioane, și din cauza asta, evident nu din vina dumneavoastră, ați câștigat numai 9 milioane.

În același timp însă, Consiliul Local Constanța și-a planificat să vă transfere venituri 35,7 milioane, și ce să vedeți, v-a dat 49, 5 milioane. Adică, în condițiile în care dumneavoastră ați avut mai puțin de jumătate din călători, de la Consiliul Local Constanța ați primit cu 14 milioane de lei mai mult. Cum explicați chestiunea asta?” a întrebat primarul Vergil Chițac.

Ei bine, se pare că tocmai acum din postura de primar Vergil Chițac o să afle cât de mult ne costă carantina. Ca și prietenul său Teo Hira, se pare că nici primarul nu înțelege că operatorul de transport în comun a funcționat normal și-n starea de urgență, carantină totală sau parțială, lockdown sau cum vreți să-i mai spunem.

Din pricina stării de urgență, diferența dintre încasările programate sau estimate ale operatorului CT BUS și costurile necesare funcționării în condiții normale, a crescut, iar această diferență este acoperită din bugetul primăriei, adică de noi toți.

Indiferent dacă mergem cu mașina personală, cu bicicleta, trotineta electrică sau pe jos, fiecare dintre noi plătește pentru ca orașul să aibă un transport în comun civilizat, așa cum, de exemplu, plătim subvenția la căldură chiar dacă noi acasă avem centrală pe gaz.

Cu alte cuvinte domnule primar, dacă ați constatat că stărea de carantină a afectat veniturile CT BUS, atunci e bine să aflați că “paguba” o vom achita noi toți, indiferent dacă folosim sau nu transportul în comun.

Sau poate vreți să apelați la “sicriele pe roți” ale GMS, care desigur, NU ne vor factura pentru “plata la roată” așa cum spune consilierul Hira?

Discuția s-a încheiat cu o prostie monumentală scoasă pe gură de noul primar, Vergil Chițac, care, depășit de problemele economice, a declarat sus și tare că ”poate e mai bine ca această companie, CT BUS, să nu mai facă profit, că prea plătim taxe și impozite la stat pe profitul ăsta”. 

Raportul de activitate al companiei CT BUS a fost respins, așa cum s-a dorit încă de la început, această respingere fiind doar un primar pas în scopul urmărit, acela de a-l demite pe actualul director al companiei, Bogdan Niță. 

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE