Stroe și Dumitrache au pus mâna pe Portul Midia, la un preț derizoriu [Anchetă Video]

În scurta perioadă de trei luni și jumătate în care Stroe Felix a ocupat poziția de ministru al transporturilor (octombrie 2017 – ianuarie 2018), managementul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța i-a închiriat asociatului său, Ion Dumitrache, 13 hectare din Portul Midia. 

Este vorba de suprafața de teren împrejmuită cu linie albastră din imaginea de mai jos, așa cum apare relevată în Raportul de Mediu realizat în martie 2020 în vederea elaborării unui nou Plan Urbanistic Zonal.

Încă din primul moment, Ion Dumitrache a căutat să realizeze aici o mare afacere imobiliară, mai exact un port turistic cu hotel, mall comercial, reastaurante și dotări pentru ambarcațiuni de agrement.

Terenul închiriat de Comagra de la CN APM

Cum a ajuns terenul în posesia șefilor PSD Constanța?

Istoria acestui “tun” își are rădăcinile la începuturile anului 2017, în perioada guvernării PSD-ALDE. Atunci, din motive rămase neelucidate, conducerea Portului Constanța, reprezentată de directorul general Dan Nicolae Tivilichi a decis să scoată la licitație spre închiriere 132.446 mp (parcela 38), teren situat în Portul Midia, înscris în cartea funciară nr. 101115 cu număr cadastral 101115, aflat în proprietatea publică a statului.

Aparent, singura persoană juridică interesată să închirieze cele 13 hectare a fost Comagra SRL, această societate fiind declarată câștigătoarea licitației.

Astfel, pe data de 12 decembrie 2017, cu două săptămâni înaintea Crăciunului, CN APM și societatea Comagra SRL au semnat contractul de închiriere Nr. CNAPM-08263-IDP-01.

Prin acest document, Comagra a intrat în posesia celor 13 hectare din Portul Midia, pentru o perioadă de 10 ani de zile cu posibilitatea de prelungire, pentru care s-a stabilit o chirie de 39,733.8 lei pe lună, echivalentul a 8,570 Euro / lună (conform cursul Leu-Euro din 12 decembrie 2017). În prezent, din pricina devalorizării leului, aceeași sumă mai reprezintă doar  8,090 Euro.

În contract se specifică, la Art.2, că “terenul închiriat are destinația de activități turistice și de agrement și comerciale/industrial.” 

Nu este clar cum a stabilit CN APM de la sine putere destinația terenului, având în vedere că suprafața în cauză era neamenajată la momentul semnării fiind poziționată pe malul șenalului navigabil, chiar la ieșire din ecluza Midia.

Cum de o asemenea suprafață poate fi închiriată cu doar 0.3 lei / mp / lună reprezintă o altă enigmă.

La aceste întrebări ar trebui să răspundă reprezentanții CN APM care au semnat contractul în discuție, în condițiile subliniate mai sus, aceștia fiind următorii: directorul general Nicolae Dan Tivilichi (cunoscut ca apropiat al lui Felix Stroe), directorul economic Daniela Șerban (secretara lui Nicolae Moga), directorul direcției comerciale Alexandru Crăciun, șeful departamentului juridic Pepi Iulian Tănase și șefa departamentului comercial Adina Baz.

Cine este Comagra SRL?

Pesemne că nea Nelu Dumitrache, președintele organizației municipale a PSD Constanța, trăiește încă în vremurile de mult apuse ale anilor ’90, când schema folosirii unor societăți de complezență era utilizată pe scară largă de politicieni.

Doar mintea unui “politruc în rezervă” poate concepe că trecerea societății pe numele contabilei, pe care ulterior să-și tragă un contract de asemenea amploare cu CN APM, n-ar ridica suspiciuni întemeiate.

Atunci când vine vorba de Portul Midia și de societatea Comagra SRL este simplu să te gândești că în spatele afacerii stă pitit ca un pudel de companie Ion Dumitrache, datele existente fiind mai mult decât convingătoare în acest sens, după cum urmează:

Astfel, la data publicării acestui material, Comagra SRL este deținută și administrată în scripte de Elena Mușat, care mai are și calitatea de cenzor la General Taxi SA, aceasta din urmă fiind o societate deținută de Stroe Felix prin firma 2 x 1 Holding SRL (care deține 73,29 % din General Taxi).

Cine este Stroe Felix? Rezervist al Marinei Militare secția propagandă politică, președinte al PSD Constanța, senator și fost director general la compania de apă RAJA SA. Ca să nu mai amintim și de relația de concubinaj politico-economic Stroe-Dumitrache, de notorietate în Constanța, dar și la nivel național.

Beneficiarul real al afacerii a fost și este încă Ion Dumitrache

Mai mult decât atât, Comagra SRL aparține familiei Dumitrache încă din 2009. La acel moment, Farm Mond SRL, reprezentată de Maria Dumitrache, soția lui Ion Dumitrache, a devenit proprietara a 95% din părțile sociale ale Comagra, în timp ce diferența de 5% a ajuns chiar la Ion Dumitrache.

Situația prezentată a durat 8 ani de zile, perioadă în care Comagra SRL a fost deținută de Ion Dumitrache, direct, ca persoană fizică, sau indirect prin intermediul societății R.T.D. Trading SRL din Dolj.

Conform evidențelor Registrului Comerțului, la data de 12 decembrie 2017, atunci când CN APM a semnat contractul de închiriere cu societatea Comagra SRL, această firmă era deținută în proporție de 100% de R.T.D. Trading SRL, care-l avea acționar pe Ion Dumitrache în persoană.

Cu alte cuvinte, CN APM a semnat contractul din decembrie 2017 pentru închirierea celor 13 hectare din Portul Midia cu o societate deținută, prin afiliere directă, de Ion Dumitrache, actualul președinte al organizației municipale a PSD Constanța.

Culmea coincidenței, acest contract a fost semnat exact în perioada în care Stroe Felix deținea portofoliul transporturilor, minister căruia i se subordonează și care numește consiliul de administrație al Portului Constanța, care este parte semnatară a contractului amintit. Să fie asta o incompatibilitate flagrantă?

Dacă în prezent Comagra domiciliază juridic în Portul Midia, aceeași societate și-a avut înainte sediul social declarat, nu întâmplător, pe Bulevardul Tomis Nr. 20-26, în camera 206 a Hotelului BTT (Hotel „Tineretului”) aflat în proprietatea societății „Dacia Tour” SRL, înființată și deținută de Stroe Felix, actualul șef al organizației județene a PSD.

În aceste condiții, mai sunt oare necesare și alte argumente pentru a susține că în spatele afacerii de la Midia se află șefii PSD Constanța, și nu contabila anonimă Elena Mușat?

Pregătirea tunului imobiliar

Eforturile celor doi lideri ai PSD Constanța, Stroe și Dumitrache, au ca obiectiv final dezvoltarea unui mare proiect imobiliar, chiar unul de lux am putea spune, în Portul Midia, pe suprafața închiriată de la CN APM.

Discutăm despre o investiție pentru care Primăria Năvodari a emis Avizul de Oportunitate Nr. 13356, încă din 15 ianuarie 2019, considerând deosebit de benefică realizarea unui nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru aprobarea proiectului denumit “Grand Marina + Complex Hotelier.”

Desigur, nu putem trece mai departe fără a aminti că Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, face parte tot din Partidul Social Democrat, iar în 2019 avea nevoie de susținere politică pentru o nouă candidatură la primărie. Ați ghicit! Era necesar sprijinul șefilor PSD Constanța, Ion Dumitrache și Felix Stroe. A câta coincidență este asta?

Imediat după alegerile locale, pe 28 decembrie 2020, cu o grabă ciudată, primăria Năvodari a aprobat într-o ședință extraordinară PUZ-ul necesar construirii complexului Midia Grand Marina, printr-un Poroiect de Hotârâre propus chiar de primarul Florin Chelaru. După două luni și jumătate, în martie 2021, Comagra obține și avizul Apelor Române.

Proiectul de Hotărâre al primarului Chelaru de la Năvodari

Conform documentației anexate proiectului de modificare a PUZ-ului, orgia imobiliară gândită de Dumitrache urmează să fie edificată pe cei 132,446 mp închiriați de la CN APM, dar și pe o altă bucată de teren, de 4170 mp, aflată deja în proprietatea Comagra SRL.

Rezumând, Ion Dumitrache a reușit ca în termen de doi ani de zile (2017-2019) să închirieze 13,2 hectare de la compania de stat Administrația Porturilor Maritime în Portul Midia, și totodată să achiziționeze 4170 de metri în incinta aceluiași port. Cele două loturi însumează 136.616 mp și acoperă o suprafață importantă a portului maritim Midia, cu drumuri de acces, parcare, cu danele 9-10-11, și bineînţeles cu ieșire directă la acvatoriul portuar.

Nimeni n-a văzut nimic…

Conducerile CN APM din perioada 2017-2020 n-au observat că la Midia încep să se înmulțească “bărcuțele” cu vele ale unor milionari necunoscuți, acostate la un ponton care nu apare pe nicio hartă, și nici faptul că pescadoarele lui Stroe Felix folosesc un cheu neautorizat.

Pentru că, la Midia, chiar la ieșirea din ecluză, terenul închiriat de firma lui Dumitrache este „protejat” de o nouă dană portuară construită peste un dig, apărută ca prin minune în intervalul ianuarie 2018 – ianuarie 2019. Cine a turnat beton pe malul mării? Nu se știe. Cine a autorizat această lucrare, iar nu se știe.

Au rămas însă urmele operațiunii de betonare, iar imaginile satelitare alăturate (vezi VIDEO) ne arată că lucrarea s-a realizat în perioada 2018-2019, după cum am precizat.

Ulterior, în intervalul 2019 – 2020, cheul a fost redimensionat, anume pentru a ajuta la ambaracarea în siguranță a pasagerilor catamaranului „Alezzi Yacht” (MMSI 264163439) – o nouă afacere de dată recentă a familiei Zelca-Perifan.

Radiografia corupției generalizate

Știm sigur că lucrarea de la Midia n-a avut acordul proprietarului, având în vedere adresa CN APM din 17 iunie 2021, prin care societatea STOP SRL (armatorul navei “Alezzi”) era somată să-și sisteze activitățile de îmbarcare/debarcare pasageri, deoarece cheul danei din Portul Midia folosit de Alezzi Yacht nu ar avea autorizație de funcționare:

“[…] constatăm faptul că nava este acostată la un cheu ce nu este autorizat în condițiile legii conform OG 22/99 Art. 21(1) și în acest sens subliniem faptul că acostarea navei la un cheu neautorizat reprezintă un risc major pentru siguranța pasagerilor în ceea ce privește manevrele de plecare/sosire și operațiunile de îmbarcarea/debarcare a pasagerilor [..]”

Așa suna somația emisă de CN APM, și semnată de Directorul Direcției Exploatare, Doru-Adrian Mihai, Directorul Direcției Comerciale Adina-Iuliana Baz, Șeful Serviciului Juridic și Contencios, Tănase Iulian Pepi, și contrasemnată de Directorul General al CN APM, Florin Goidea.

Cheul n-a fost autorizat nici până în ziua de azi, dar asta n-a împedicat activitățile comerciale ale pasagerului Alezzi și nici operațiunile pescadoarelor familiei Stroe, care acostează zilnic acolo încărcate cu pește și fructe de mare.

Pescadorul „Sea Shark 2”

“CN APM nu a identificat existența unor avize și a autorizației de construire în cazul investiției realizate de Comagra SRL în zona respectivă”

Așa suna răspunsul primit de redacția noastră, pe 17 iunie 2021, din parte conducerii Portului Constanța.

Altfel spus, Stroe și Dumitrache operează absolut ilegal în Portul Midia, fără să țină cont de nimeni și de nimic, bazându-se probabil pe relațiile politice și economice de care dispun la nivelul instituțiilor publice.

Avem deci radiografia completă a corupției generalizate în care băltește de ani de zile Portul Constanța, controlat de Stroe, Dumitrache și sindicatul operatorilor portuari, prin intermediul organizației PSD Constanța. 

spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE