Sub papucul Sultanului. După autobuzele Isuzu turcii vor construi și noul spital al Constanței

Sub pretextul participării la Congresul de Medicină Tradițională și Complementară (GETAT), pe data de 26 aprilie, ministrul român al sănătății, Sorina Pintea s-a aflat la Ankara, acolo unde s-a întâlnit cu ministrul turc al sănătății Fahrettin Koca, și cu adjunctul acestuia Halil Eldemir.

Împreună cu oficialitățile amintite, Sorina Pintea a vizitat spitalul orășenesc din Ankara, și pe cel municipal din Bilkent. Cu această ocazie Pintea s-a declarat impresionantă de progresele Turciei în materie de servicii medicale, declarându-se totodată interesată, în numele statului român, ca țara noastră să beneficieze de “experiența” turcilor în domeniul medical.

Conform presei de la Ankara, în iunie 2019, guvernul Republicii Turcia și cel al României urmează să semneze un acord de cooperare, sub patronajul ministerului român de resort, care va garanta implicarea turcilor în dezvoltarea sistemului de sănătate din Constanța. Este uimitor cum de turcii știu deja data, în timp ce la noi, memorandumul nici n-a trecut încă prin Parlament.

În aceste context, Fahrettin, ministrul turc al sănătății, a declarat că “Turcia este pregătită pentru orice cooperare și dezvoltare a relațiilor dintre cele două state.”

Afaceri guvernamentale sub umbrela sultanului Erdogan

Povestea cu spitalul turcesc de la Constanța nu este chiar nouă. Bazele acestei afaceri au fost puse cu ocazia vizitei oficiale a premierului Viorica Dăncilă în Turcia, din 15-16 Octombrie 2018, atunci când delegația română a fost primită de președintele Recep Tayyip Erdoğan.

Cu această ocazie, alături de Dăncilă, la masa tratativelor cu turcii s-au mai aflat următorii: consilierul premierului pe probleme economice Darius Vâlcov, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ministrul Apărării, Mihai Fifor, ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, cel al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, ministrul pentru IMM-uri, Radu Oprea, și vice-premierul Ana Birchall.

Fahrettin Koca și Sorina Pintea – Ankara, 29 Octombrie 2018

Pe cale de consecință, la aproape șase luni diferență, pe 28 martie 2019, ministrul finanțelor Eugen Orlando Teodorovici, anunța noua startegie guvernamentală pentru construirea spitalelor din Constanța și Craiova. Aflam astfel cu uimire că s-a renunțat la ideea spitalelor realizate cu fonduri europene, noua politică privind serviciile medicale fiind orientată acum spre strângerea relațiilor cu guvernul de la Ankara.

Astfel, spitalele regionale de la Craiova și Constanța, nu se vor mai face prin proiecte de co-finanțare, urmând a fi plătite 100% din bugetul de stat, într-un sistem de cooperare cu cabinetul Erdogan. În sensul acesta, guvernul român a pregătit un memorandum ce urmează să fie semnat cu Republica Turcia, în luna iunie. Și astfel, Constanța va avea un spital regional construit de turci, locația fiind deja identificată la nivelul guvernului.

“Cele două spitale, Constanța și Craiova se vor face într-un alt sistem: acord Guvern – Guvern. Mâine se află la București unul dintre reprezentanții celor două state, Turcia, cu care se face unul dintre cele două spitale, la Constanța. Sunt deja construite în alte părți, nu facem, nu inventăm nimic, efectiv se ia proiectul tehnic și se construiește în România, ca să nu mai pierdem timp pe licitații de proiecte tehnice si altele”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici, pe 28 martie 2019, la o conferință a medicilor de familie, la care a participat și ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Eugen Orlando Teodorovici

Banii pentru aceste două spitale regionale urmează să fie alocați din bugetul Ministerului Apărării, și fac parte din cele 2 procente din PIB promise pentru apărare. Mai mult, noul spital urmează să aibă atât un caracter civil, cât și unul militar:

“Vor fi două spitale atât publice, cât şi cu caracter militar, fiind în două zone în care există baze militare NATO. Avem locaţiile identificate, banii vor fi prevăzuţi în bugetul Ministerului Apărării, vor face parte din cei 2% pentru apărare. La rectificare completăm sumele necesare, dacă va fi nevoie” a declarat, cu aceeași ocazie, Eugen Teodorovici.

După Teodorovici: Spital sau mitraliere, e tot una!

Explicația ministrului Teodorovici legată de acest “nou sistem” prin care guvernul vrea să construiască noile spitale, prin renunțarea la banii europeni, este una cel puțin bizară. Acesta afirmă că spitalul de la Constanța urmează să fie cumpărat din Turcia, printr-o manieră similară achizițiilor de armament:

“Va fi făcut un act normativ exact ca în sistemul echipamentelor militare. Atâta timp cât pot să ai acord Guvern-Guvern pentru a achiziţiona echipamente militare eu zic că poţi să faci acelaşi cadru şi pentru a crea infrastructură spitalicească pentru a salva oamenii” a explicat Eugen Teodorovici.

Costurile totale pe care guvernul României se pregătește să le achite turcilor pentru acest spital regional din Constanta se ridică la 400 milioane de Euro, suma fiind avansată chiar de Teodorovici.

Conform declarațiilor ministrului, în momentul în care noul spital o să fie gata, actualul spital județean urmează să fie desființat: „Nu există personalul necesar care să asigure funcționarea a două spitale mari de stat în paralel, a susținut Teodorovici, citat de la Nine O’Clock.

Parteneriatul cu turcii stă în pixul lui Iohannis

Revenind la prezent, în timp ce zilele trecute Sorina Pintea se fotografia la Ankara cu ministrul turc al sănătății, colegul de guvern, Eugen Teodorovici, aflat la Tulcea, a ținut să-i întărească ministresei de la sănătate poziția.

Astfel, la o întâlnire cu mediul de afaceri din județul Tulcea, ministrul finanțelor a ținut să explice că memorandumul se află în acest moment pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru a fi semnat.

Dacă președintele își dă acordul, documentul trebuie să ia forma unui act normativ și să fie votat de Parlamentul României. Ultimul pas este ratificarea acestuia de către reprezentanții anume desemnați ai celor două state, România și Repubica Turcia:

“Am un document care aşteaptă să fie semnat de domnul preşedinte (al României, n. red.) până astăzi. Dacă acest document se aprobă de către domnul preşedinte, mai departe este treaba mea, în Parlament, cu lege cu tot, iar la final de an, la Constanţa, să înceapă construcţia unui spital cu peste 1.000 de locuri”, a declarat joi 25 aprilie 2019, ministrul Teodorovici.

Constanța sub papucul lui Erdogan

În ultimii ani, influența cabinetului Erdogan asupra județului Constanța se extinde vertiginos. Turcii se mișcă repede și cu mare precizie, vizate fiind domenii cheie precum: administrația locală, agricultura, transporturile, și sănătatea.

Autobuzele turcești din Constanța – Reamintim cititorilor noștri, contractul semnat de Primăria Constanța, pe 13 iulie 2018, cu fabrica ISUZU Turcia pentru achiziția celor 104 autobuze pe motorină, normă Euro 6, care au intrat în dotarea flotei companiei de transport public a orașului nostru (RATC viitoare CT BUS). Ulterior semnării acestui contract, primarul Decebal Făgădău avea să explice că departajarea firmelor înscrise la licitație s-a făcut după criteriile impuse de BERD, și nu după standardele clasice de achiziții din legislația națională. La fel au procedat și primăriile Voluntari (2016), Iași și Brașov (2017), și Sibiu (2018). 

Renovarea policlinicii din Medgidia – Și aici avem tot implicarea guvernului de la Ankara, primarul din Medgidia, Valentin Vrabie fiind de acord ca Agenția de Cooperare și Dezvoltare Turcă (TIKA), să se ocupe de reabilitarea clădirii policlinicii din Medgidia. Înființată pe 24 Ianuarie 1992, TIKA a fost gândită ca un vehicul juridic care să restabilească legăturile culturale ale Turciei cu fostele state sovietice, proaspăt curățate de vechiul sistem comunist. Importanța deosebită acordată acestei organizații a făcut ca, în perioada 2003 – 2007 (după alte sure 2003 – 2010), TIKA să fie condusă de Hakan Fidan, nimeni altul decât actualul șef al MIT, adică Serviciul Național de Informații al Republicii Turcia. 

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE