The Washington Post: „Trump a ignorat avertizările CIA privind amenințarea pandemiei de Coronavirus”

După cum scrie Daily Mail, președintele Trump a ignorat avertizările agențiilor de informații americane privind amenințarea pandemiei de Coronavirus, susține un raport bombă citat de cotidianul The Washington Post.

Un angajat al serviciilor de informații și alți oficiali ai administrației Trump, au discutat vineri, sub protecția anonimatului, cu ziariștii The Post, cărora le-au spus că președintele american a minimalizat amenințarea Covid-19, în ciuda faptului că, asistenții săi deveniseră tot mai preocupați de această problemă pe parcursul lunilor ianuarie și februarie.

„Probabil că Donald Trump nu s-a așteptat la așa ceva, dar mulți alți oamenii din cadrul guverului s-au așteptat, însă nu l-au putut determina să facă ceva în acest sens” a declarat angajatul serviciilor secrete, adăugând că „becul semnaliza pe roșu.”

Oficialii americani au fost alertați încă din data de 3 ianuarie în legătură cu infectările cu noul virus din Wuhan, după ce directorul Centrului american pentru Combaterea Bolilor a avut o discuție cu colegii săi chinezi.

Mai mult decât atât, rapoartele secrete minuțioase, care avertizau asupra pericolului, întocmite de CIA și de biroul directorului pentru Informațiilor Naționale, s-au înmulțit pe parcursul lunii ianuarie.

„În mod evident, în luna ianuarie au avut loc multe discuții”, a declarat unul dintre oficiali pentru The Post.

Și culmea, secretarul american pentru sănătate și servicii domestice, Alex Azar, n-a reușit să-l conctateze pe Trump, până pe 18 ianuarie.

Legat de asta, doi dintre oficialii care au discutat cu ziariștii de la The Post, au povestit că în momentul în care Azar a reușit totuși să-l prindă pe Trump la telefon și a încercat să discute cu acesta despre Coronavirus, „președintele l-a întrerupt și l-a întrebat despre vaping, și anume când urmează să revină pe piață produsele vaping aromate.”

Între timp, rapoartele serviciilor de informații americane au avertizat, de asemenea, că „oficialii chinezi par să minimalizeze gravitatea focarului”.

Dar pe măsură ce sirenele de alarmă au continuat să urle, asistenții de la Casa Albă au devenit din ce în ce mai preocupați de această chestiune.

Pe data de 3 februarie, președintele american face prima mișcare, blocând accesul pe teritoriul Americii a persoanelor care călătoriseră în China în ultimele 14 zile. Cu această ocazie, el a ținut să anunțe că pe teritoriul american sunt „foarte puține cazuri, în jur de 12” și că majoritatea s-ar fi vindecat deja.

Cu toate acestea, de două săptămâni încoace, pe măsură ce numărul cazurilor a explodat, Trump și-a schimbat drastic atitudinea. Iar asta s-a întâmplat numai după ce, Deborah Brix, coordonatorul grupului de lucru pe problema Coronavirus de la Casa Albă, i-a prezentat simulări statistice despre răspândirea virusului în alte țări.

Sâmbătă dimineață, 19.643 de americani erau declarați „pozitiv” la testele de Coronavirus, în timp ce 262 de persoane au murit deja din pricina bolii.

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE