Tot mai multe cazuri de Covid-19: „Este posibil ca valul să crească în septembrie”

În ultima lună, în România au fost raportate tot mai multe cazuri de pecienți depistați cu Coronavirus. Fenomenul s-ar datora numărului mare de persoane care au călătorit în străinătate, în perioada concediilor, cel puțin așa susține Ministerul Sănătății. 

“De două-trei săptămâni sesizăm o creștere a numărului de cazuri. Nu este o creștere foarte îngrijorătoare în acest moment. Este o creștere a numărului de cazuri explicată și de călătorii.

Vedem creșterea numărului de cazuri dar nu însoțite de cazuri severe, care să pună în acest moment probleme. Vorbim foarte probabil de aceleași variante care au o severitate mai mică, cel puțin pentru oamenii care sunt sănătoși.

Și anul trecut am avut o ușoara creștere înaintea începerii școlii” a declarat pe 24 august, pentru B1 TV, Adriana Pistol (SURSA), secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Acest nou val de infectări a fost observat și anticipat de specialiști, încă de la începutul lunii august. Astfel, medicul Octavian P. Jurma, referent de specialitate în cadrul Centrului de Cercetări Socio-Umane, UVVGA (Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” Arad) și fost consilier onorific la Ministerul Sănătății, a ținut să avertizeze, încă din data de 2 august, că ne aflăm deja în al doilea val endemic din acest an (sau valul 8 al pandemiei):

“Având în vedere că acest val debutează cu aproape două luni mai târziu decât valul omolog de anul trecut, ne putem aștepta ca vârful să fie atins la finalul lunii septembrie sau cel târziu în octombrie, și să atingă un maxim de peste 10.000 de cazuri noi pe săptămână, dar să nu depășească 30.000 de cazuri noi săptămânale” scrie pe FaceBook, medical Octavian P. Jurma (SURSA).

Marea Britanie: „Se vor suprapune Covid, gripa sezonieră și RSV”

O situație similară, poate chiar mai pregnantă decât în România, se petrece în Marea Britanie, acolo unde noile decazuri de Covid-19 depistate au crescut vertiginos în luna august.

În timp ce, Agenția pentru Securitatea Sănătății din Regatul Unit (UKHSA) continuă să adune ceva cifre despre Covid, inclusiv numărul de spitalizări, multe dintre studiile privind răspândirea comunitară, cele care supraveghează cifra infectărilor, au fost stopate.

Din acest motiv, autoritățile din Marea Britanie nu cunosc exact amploarea fenomenului, și nici nu pot anticipa cu exactitate ce se va întâmpla în lunile care urmează.

Christina Pagel, profesor de cercetare la University College London, a declarat pentru The Guardian că un nou val de Covid pare să fie în curs de desfășurare – posibil cauzat de scăderea imunității, de noi variante de Omicron și de alți factori, inclusiv de vremea nefavorabilă care obligă oamenii să stea mai mult la interior:

„Este posibil să vedem că valul acesta continuă să crească, și s-ar putea să crească mai repede în septembrie”, a afirmat ea.

„Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult este este perspectiva repetării crizei de iarna trecută din sistemul de sănătate, pentru că se vor suprapune Covid, gripa sezonieră și RSV (virusul tractului respirator)”, a mai spus Pagel.

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE