Tot mai mulți marinari decedați în condiții suspecte. Gabriel Mădălin, condus mâine pe ultimul drum

Vasile Gabriel Mădălin a decedat pe data de 4 decembrie 2022, în Africa. Tânărul constănțean tocmai se ambarcase, cu doar 24h înainte, la bordul navei pe care îndeplinea funcția de Ofițer I Mecanic, fiind angajat al companiei Histria Shipmanagement. 

Vestea tragediei s-a răspândit atunci cu repeziciune în rândul comunității navigatorilor din Constanța, mai ales că mama lui Gabriel lucrează, din 1995, la Autoritatea Navală Română (ANR) pe postul de Inspector.

Oficial, decesul lui Gabriel a fost pus pe seama unui stop cardio-respirator (SCR), întâlnit cu precădere la persoanele cu boală coronariană (cardiopatie ischemică).

Însă, așa cum se întâmplă în astfel de situații, toată lumea s-a întrebat care să fi fost de fapt cauza “reală” a morții ofițerului maritim, mai ales că acesta avea doar 29 de ani, urmând să împlinească 30 abia luna aceasta.

Fiind vorba de o persoană tânără, fără comorbidități cunoscute, primele speculații apărute în decembrie au legat moartea sa subită de vaccinarea împotrivia Covid-19. Asta deoarece, odată cu izbucnirea pandemiei, personalul navigant a fost obligat să se vaccineze periodic împotriva noului Coronavirus, mulți dintre marinarii români ajungând și la a cincea doză de vaccin.

Ofiţer mecanic Vasile Gabriel Mădălin

Din păcate, tragedia s-a produs în voiaj, pe coasta Africii, și nu a existat posibilitatea realizării unei autopsii la fața locului, corpul tânărului marinar fiind conservat la bordul navei.

În aceste împrejurări, ultimul voiaj a lui Gabriel a mai durat încă două luni, trupul său neînsuflețit fiind repatriat abia în urmă cu câteva zile.

Ieri seară, acesta a fost depus la casa mortuară a Bisericii “Intrarea Maicii Domnului” din strada Dinu Lipatti nr. 2, înmormântarea fiind programată pentru luni, 6 februarie, la orele 13.

Marinari români, decedați în condiții suspete

În ultimii doi ani, pe fondul isterieri create de autorități în lupta cu pandemia, cele mai multe decese ale unor marinari români, petrecute la bordul navelor în condiții neelucidate, au fost catalogate în mediile de navigație drept “morți suspecte.”

Din păcate, în lipsa obligativității investigării deceselor produse pe teritoriile altor state, nicio autoritate n-a ieșit public să ofere vreo explicație plauzibilă cu privire la aceste evenimente tragice.

Ar fi fost interesant, de exemplu, să avem o statistică a deceselor petrecute în ultimii doi ani în rândul marinarilor români care nu împliniseră încă 45 de ani, vârstă sub care orice stop-cardiac ar merita investigat cu mai multă aplecare. Și asta deoarece, cazul lui Gabriel nu este singular. 

Cazul Emil Iulian Voinea

De exemplu, pe 1 decembrie 2021, am avut o situația similară. Atunci, Șeful Mecanic (chief engineer) Voinea Emil Iulian, a decedat în cabină la bordul navei “APL Singapur.” Ca și Gabriel, acesta era foarte tânăr, avea doar 39 de ani, și se afla la final de contract, urmând să fie schimbat și să revină în țară. 

De data aceasta tragedia s-a petrecut la intrarea într-un port englezesc, situație în care s-a putut realiza rapid o autopsie. Cu toate acestea, procedurile medicale n-au relevant mare lucru; conform ceritificatului emis de medicii englezi, decesul lui Emil s-a produs din “cauze necunoscute.”

Comandantul Dan Sandu

În condiții similare, dar la o vârstă mai înaintată, a decedat și Comandantul Dan Sandu, pe 19 aprilie 2021, în timp ce se afla în voiaj între India și China.

CLC Dan Sandu

Din informațiile obținute atunci de presă, acesta s-a simțit rău timp de doua zile, după care ar fi decedat subit tot în urma unui stop cardio-respirator (SCR).

La momentul respectiv a existat suspiciunea că Dan Sandu ar fi murit în urmă infectării cu noul Coronavirus, însă nici în acest caz n-a fost posibilă autopsia, trupul neînsuflețit fiind păstrat la bord aproape două luni de zile.

Sincere condoleanţe familiilor îndoliate!

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE