Trucul lui Mazăre

Mare iubitor de scenarii, ca dovadă că a interpretat zeci de personaje istorice în Carnavalul de la Mamaia, primarul Constanţei Radu Mazăre pune la punct, în aceste zile, ultimul său rol pe scena politicii locale.

Consecvent cu ce a declarat la ieşirea de la instanţa de drepturi şi libertăţi, care l-a iertat la mustaţă de arestarea preventivă, Mazăre şi-a prezentat ieri demisia din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Constanţa.

După toate semnele, mişcarea a fost adoptată din necesitatea de a câştiga un argument juridic în lupta cu procurorii DNA. Căci, după renunţarea la poziţia de lider politic al judeţului, Mazăre va fi mai credibil când va pretinde că nu (mai) deţine poziţia de forţă pentru a intimida şi influenţa martorii în dosarele în care, aşa cum este de bănuit, se va mai cere arestarea sa preventivă. „Nu sunt baron local, nu (mai) sunt nici măcar preşedinte de partid”, va putea să spună Mazăre, pentru a proba că lăsarea sa în libertate nu reprezintă un pericol. În al doilea rând, devenind un membru de partid… de rând, Mazăre va mai câştiga şi un argument pentru poporul iubitor de telenovele: „uite, maică, a renunţat la funcţiile politice, dar ăştia de la DNA tot nu-l lasă în pace!”.

Asta e poza revoluţionarului, care înfruntă cu pieptul gol „forţele de represiune”. E greu, nu-i aşa?, să tragi într-unul lipsit de apărare, care vine fără cămeşă în faţa puştii. Acum, gândiţi-vă la Nicuşor, care face puşcărie la el acasă, pentru că e bolnav de prostată (sic!). Păi ce judecător ar fi comis sacrilegiul să-l trimită la bulău pe unul care se luptă în primul rând cu moartea? Dar să nu credeţi că aceşti domni ating nebănuite profunzimi metafizice. Ei ştiu să comunice. Ei ştiu să pozeze în victime. Ei ştiu că acest popor abrutizat în istoria sa de excesele de forţă rezonează cu cel slab, cu cel îngenunchiat, cu cel hăituit. Mai ştiu şi că memoria colectivă e de scurtă durată, astfel că nutresc speranţa că lumea va uita propriul lor exces de putere, îngenunchierile şi hăituirile la care i-au supus pe alţii.

Funcţia lui Nicuşor de la PSD ar putea reveni finului său, Radu Babuş

Vrea Mazăre cu adevărat să renunţe la putere? Departe de noi să pretindem că ştim ce-i în capul omului. Dar nu putem să nu observăm că aşa-zisa renunţare evoluează, de fapt, într-un transfer controlat de putere către apropiaţii săi. Veţi spune că dacă şi-a dat demisia de la şefia partidului, Mazăre nu ţine cu dinţii de scaun.

Nu ţine cu dinţii, dar ţine cu ambele mâini de picioarele scaunului, ca nu cumva să se aşeze pe el vreunul cu merite, cu potenţial, cu viziune. Căci, potrivit unor surse certe din interiorul partidului, la un ceas de taină, Mazăre s-a strâns cu „intelectualii” Babinciuc, Lizetta Haralambie, Radu Babuş şi alţii, să plănuiască ei împărţeala funcţiilor la partid. Radu Babuş, care este finul lui Nicuşor Constantinescu, ar urma să fie uns preşedinte executiv al PSD Constanţa, în locul lui… Nicuşor Constantinescu. Doar nu vă gândeaţi că lasă arestatul de acasă pe oricine în locul său! Îl lasă chiar pe fiul său duhovnicesc.

Acesta s-a evidenţiat în ultima vreme în tot soiul de activităţi spirituale, cărându-i (la figurat) trena pe la mitinguri, pe la tăieri de panglici, pe la vizitele de lucru, fiind mereu în spatele naşului său atunci când acesta urma să arate pe cineva cu degetul, asistând, din plan secund, cu ochii mari cât cepele la schimbul de replici al baronului cu şeful cel mare de la Bucureşti, premierul Ponta.

Mai înainte, Babuş a fost director la RAEDPP, regia care a administrat atât de bine domeniul public şi privat al Constanţei, încât aproape că n-a mai rămas spaţiu verde nealocat betoanelor.

Acelaşi Babuş e unul din autorii ingineriei prin care asociaţia de scafandri şi salvamari a răposatului Gheorghe Oancea şi a primarului Mazăre a primit în administrare o clădire din patrimoniul public, pe malul lacului Tăbăcărie, fiind lăsată să o demoleze în mod ilegal pentru a ridica o construcţie proprietate privată a asociaţiei (Oancea a murit, dar Mazăre a rămas membru fondator, aşa cum scrie în declaraţia sa de interese).

Frâiele vor ajunge la „competentul” Decebal Făgădău

Ei, dacă urmaşul lui Nicuşor ar putea fi tocmai finul său, succesorul lui Mazăre la şefia PSD ar urma să fie viceprimarul acestuia, Decebal Făgădău, un tip cu mai multă şcoală, dar la fel de carismatic precum un semafor. Tatăl său a fost revizor contabil la firmele din gaşca lui Mazăre, iar soţia sa traducea documentele off-shore-urilor lui Sorin Strutinsky, prin care acesta, în calitate de aşa-zis investitor cipriot, a pus mâna pe scheletul de hotel neterminat din Portul Turistic Tomis. Aşa de bun gospodar e acest Decebal Făgădău, că n-a fost în stare să deseneze nişte benzi de virare la stânga, la desele marcaje discontinue de pe Lăpuşneanu.

Di această cauză, pe bulevardul cel mai circulat din oraş se formează frecvent ambuteiaje. Zeci de maşini stau la coadă, că vrea câte unul să facă la stânga, peste linia discontinuă. Claxoane, noxe, nervi care puteau fi evitate cu o găleată de vopsea, o bidinea şi o minimă sclipire de inteligenţă. „E bun la proiecte europene”, ne-a spus Mazăre despre Făgădău. Dar în spate la Primo, străzile-s mai desfundate decât în cătuna Cikrâcci la momentul retrocedării Dobrogei. Să facă şi ei un proiect cu finanţare europeană pentru străzile de pământ? Nici gând, s-au ocupat de pasarele în Mamaia şi de funiculare la blocul creion. Uitaţi-vă la locuinţele ieftine pentru tineri, ridicate-n drumul morţilor, pe Baba Novac. Acei nefericiţi ce-au nimerit acolo mai au puţin şi-şi parchează maşinile una peste alta. Iar infrastructura a fost făcută din bani publici, nu europeni. Uitaţi-vă la zona dintre City Park Mall şi Satul de Vacanţă, la spaţiile verzi unde-au înmugurit… blocuri de locuinţe. Uitaţi-vă în Coiciu, să vedeţi vile şi blocuri care nu respectă nicio retragere faţă de domeniul public, având balcoane care se proiectează direct pe caldarâm. Vi se par acestea viziuni europene?

Săracul Mazăre!

Făgădău e în momentul de faţă preşedinte la organizaţia municipală Constanţa a PSD-ului. Dacă va deveni lider judeţean, locul său la municipiu ar urma să fie luat de Dobre de la Dobre şi Fii, incompatibilul care şi-a făcut băiatul deputat şi lider la TSD Constanţa. Cristinel Dragomir ar urma să-şi păstreze funcţia de secretar executiv al organizaţiei municipale Constanţa. În zilele viitoare, partidul va declanşa procedura prin care cele deja hotărâte să se oficializeze.

Dacă va reuşi acest transfer controlat de putere, Mazăre îşi va păstra, de fapt, dreptul de a conduce din umbră PSD-ul, demisia sa oficială fiind un simplu truc pentru a obţine companiunea semenilor (săracul de el, l-au obligat să demisioneze!) şi o legitimitate formală de a se apăra în faţa cererilor de arestare preventivă, motivate de procurori prin necesitatea de a-i limita influenţa asupra martorilor. Limitându-şi singur influenţa politică, Mazăre ar face ca acest motiv invocat de procurori să nu mai cântărească atât de mult. Dar cât de limitată i-ar fi, în realitate, influenţa, dacă tot oamenii lui vor pune mâna pe partid?

spot_img
Adrian Cârlescu
Adrian Cârlescu
Absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000), Adrian Cârlescu activează în presa locală, constănţeană, încă din anul 1998, după cum urmează: reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator și președinte la Dezvăluiri.Ro, fondator și proprietar al publicației "Ordinea.Ro" din septembrie 2015 . Este autor al lucrărilor: „Columbia – spectacolul morţii, Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, carte-document, 2014 și „O istorie a oraşului Cernavodă” alături de Dr. Sorin Marcel Colesniuc, 2015.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE