Guvernul a aprobat un nou program de investiții pentru salvarea unor monumente istorice și construirea de clădiri noi, cu destinație culturală.
Pe lista programului numit “Temelii culturale” se află și restaurarea și amenajarea Vilei Reginei Maria din Mamaia și amenajarea terenului aferent, de 1.5 hectare, care este proprietate privată. Investiția se va face din fonduri contractate de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și din fonduri naționale.
DAR! Problema legată de acest proiect ține de faptul că până astăzi nu a fost făcut public vreun demers pentru recuperarea curții în patrimoniul statului, astfel că terenul este în acest moment privat:
„Pentru a putea fi amenajată din bani publici, așa cum susține ministrul Culturii că ar urma să se întâmple, curtea Palatului Reginei Maria din Mamaia trebuie să revină mai întâi în patrimoniul statului, fapt care se poate întâmpla în urma unui proces similar în care proprietarii sunt chemați în judecată de Ministerul Culturii sau prin răscumpărarea terenului de la proprietari, conform surselor juridice consultate de Info Sud-Est”
Vila Regală din Mamaia a revenit definitiv în patrimoniului statului, în urma unui demers al Ministerului Culturii pe vremea când era condus de George Ivașcu, care a atacat în instanță contractul prin care Vila Reginei Maria a fost privatizată în anii 2000.
Vila, cunoscută și sub numele de Palatul Regal din Mamaia sau Castelul Reginei Maria, este clasat ca monument istoric de importanță națională și universală, grupa valorică A, din anul 1991. A fost construită între 1923 și 1926, după planurile arhitectului Mario Stoppa. Vila a fost inaugurată în anul 1926, a servit ca reședință de vară pentru Regina Maria, iar ulterior, clădirea a făcut parte din proprietatea principesei Elena, mama regelui Mihai.
Vila a devenit Clubul Ofițerilor, apoi, din 1944, a fost trasformată mai întâi în casă de odihnă, iar după 1970, în club unde se distrau turiștii germani.
După revoluție, Vila a fost vândută către o societate privată, iar ulterior a fost transformată în Complexul Bar Orient.
În 2023, senatorul Stelian Ion anunța că Vila Reginei Maria din centrul stațiunii Mamaia va fi salvată de la demolarea dorită de primarul Vergil Chițac:
„Anul trecut, în luna august, primăria lui Vergil Chițac emitea un certificat de urbanism pentru demolarea complexului Bar Orient din centrul stațiunii Mamaia – un imobil cu valoare culturală, istorică și arhitecturală, parte din peisajul regal din perioada interbelică.
Alături de colegul meu, senatorul Remus Negoi și consilierii municipali USR Constanța am acționat imediat și am început toate demersurile legale pentru a salva clădirea. Un pas important a fost trimiterea către Ministerul Culturii, Institutul Național al Patrimoniului și Direcția Județeană pentru Cultură Constanța o solicitare de clasare în regim de urgență a complexului în lista monumentelor istorice.
De asemenea, în luna octombrie 2022, consilierii USR au inițiat un proiect de hotărâre prin care a fost declanșată clasarea în regim de urgență a complexului Bar Orient ca monument istoric. Practic, proiectul, aprobat prin vot majoritar, a reprezentant asigurarea de care aveam nevoie ca această clădire istorică, pe care Chițac nu avea nicio problemă să o radă de pe fața pământului pentru a face loc unui nou hotel, să fie salvată.
Direcția Județeană pentu Cultură (DJC) a confirmat, în urma sesizărilor pe care le-am făcut, că Bar Orient corespunde tuturor cerințelor și criteriilor legale de a fi clasat ca monument istoric. Iar luna trecută, ca rezultat al acțiunilor USR, DJC a dat aviz favorabil pentru clasarea complexului Bar Orient ca monument istoric, clădirea fiind, practic, salvată de la demolare.
Nu ar fi trebuit niciodată ca un primar și o administrație locală să permită și chiar să încurajeze, prin nepăsare și tăcere, distrugerea reprerelor culturale unice ale unui oraș.
Acestea sunt faptele: dacă USR nu făcea nimic, astăzi Bar Orient nu ar fi fost o clădire istorică, ci doar istorie în sensul cel mai rău al cuvântului.
Mulțumesc colegilor consilieri USR Constanța și tuturor celor care au contribuit la salvarea acestei clădiri!”, transmite la acea vreme Stelian Ion.
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat că a aprobat un plan de investiții pentru reabilitarea a 13 monumente istorice din țară și/sau construirea altor clădiri cu destinație culturală.
Monumentele de pe lista de investiții aprobată de Ministrul Culturii:
- construirea unui corp nou de clădire pentru Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, din București.
- restaurarea și modernizarea în integralitate a Operei Naționale Române din București și construirea unui depozit de decoruri.
- restaurarea și amenajarea Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, din Târgu-Jiu.
- restaurarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, filială a Bibliotecii Naționale a României.
- consolidarea, restaurarea și amenajarea sediului Muzeului Național de Artă Contemporană din București.
- restaurarea parțială la interior și refacerea unor instalații la Ateneul Român.
- restaurarea și amenajarea Vilei Reginei Maria de la Mamaia, jud. Constanța, și amenajarea terenului aferent.
- restaurare și punere în valoare a domeniului (casa-muzeu, capela și anexele) de la Tescani, jud. Bacău – Secția „Dumitru și Alice Rosetti-Tescanu-George Enescu” a Muzeului Național „George Enescu”.
- consolidarea și restaurarea Casei Samurcaș din cadrul Muzeului Țăranului Român.
- restaurarea și punerea în valoare a Muzeului Sitului Arheologic Cucuteni – Complexul Național Muzeal „Moldova” din Iași.
- consolidarea, restaurarea și amenajarea Vilei arhitectului Paul Gottereau – spațiu cultural al Institutului Național al Patrimoniului din București.
- restaurarea și amenajarea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca.
- consolidarea, restaurarea și amenajarea sediului Administrației Fondului Cultural Național, din București.