Țuțuianu minte. CJ nu are contracte cu transportatorii de persoane. Totul funcționează ilegal!

Vă întrebați probabil, de ce nu rezolvă Țuțuianu problema transportului județean. Sau de ce trebuie să îndure cetățenii județului nostru, zilnic, umilința unor condiții inumane în actualele microbuze care deservesc diferite linii de transport public, pe rutele județene sau pe cele municipale.

Întrebat ieri la conferința de presă, ce se mai întâmplă cu operatorii județeni de transport persoane, președintele Consiliului Județean Constanța, Mariu Horia Țuțuianu, în loc să-și recunoască incompetența și lipsa de implicare, a preferat să mintă în văzul întregii lumi.

Din păcate, ca mai toți șefii de instituții publice din Constanța, și Țuțuianu ne ia de proști, și ne consideră nepregătiți.

Toți cei care au urmărit conferința de la CJ, ori imaginile postate și de noi (AICI), au auzit probabil cum Țuțuianu, cu gura lui, și-a permis să afirme următoarele:

“Așteptăm normele de aplicare la legislație. Șiți că s-au prelungit aceste trasee, nu de la Țuțuianu putere, ci prin Hotărâre de Guvern, cele care expiră să se prelungească pe o perioadă de patru ani de zile. Din punctul meu de vedere, toți cei care nu-și vor face treaba, li se vor rezilia contractele.”

În primul rând, Horia Țuțuianu încurcă în mod intenționat “traseele” cu “licențele” de transport. Mai exact, prin Ordonanța de Urgență Nr. 51/2019, intrată în vigoare anul acesta pe 28 iunie, operatorilor de transport le-au fost prelungite LICENȚELE cu încă patru ani, și nu traseele, cele noi fiind acum valabile până la data de 30.06.2023.

În al doilea rând, Țuțuianu omite să puncteze cel mai important aspect, și anume că operatorii de transport public de persoane, care prestează pe raza județului Constanța, NU dețin contracte!

Poate că sună șocant, dar, între Consiliul Județean Constanța și firmele Grup Media Sud și JTA Trans-Group NU EXISTĂ contracte semnate, prin care părțile să-și asume anumite drepturi și obligații.

Din acest motiv, așa cum se vede de la o poștă, Consiliul Județean este total impotent în fața firmelor de transport, care, din punctul nostru de vedere, operează la limita firavă a legii, dacă nu chiar ilegal.

Legal și funcțional, încă din 2007 se impunea încheierea unor CONTRACTE DE DELEGARE A GESTIUNII serviciilor de transport public de persoane, atât pentru județ cât și pentru municipiul Constanța. Din păcate pentru constănțeni, parcă blestemați să fie conduși de niște incomptenți, acest lucru nu s-a întâmplat, nici sub cabinetele Mazăre-Constantinescu, și nici azi, în juvenila guvernanță Țuțuianu-Făgădău.

Firmele private care asigură transportul județean sunt în afara legii

Așa cum încearcă să ne “încurce” președintele Țuțuianu, operatorilor de transport le-au fost prelungite licențele cu încă patru ani, însă Consiliul Județean nu spune că, de fapt, aceste licențe NU țin loc de contract.

Atribuirea unor licențe NU echivalează cu delegarea gestiunii, chestiune lămurită foarte clar prin Ordinul nr. 263 din 6 decembrie 2007 privind aprobarea Normelor-cadru privind modalitatea de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii serviciilor de transport public local, Ordin emis de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), care ne spune că licența de transport reprezintă doar „documentul eliberat de A.R.R. prin care se atestă că transportatorul îndeplineşte condiţiile de onorabilitate, capacitate financiară şi competenţă profesională, pentru prestarea unui serviciu de transport public local .”

Pentru buna înțelegere a celor prezentate anterior, așa cum stabilește Ordinul 63, în Secțiunea a 2-a , la Art.4, trebuie precizat că delegarea de gestiune reprezintă „procedura prin care o unitate administrativ-teritorială sau o asociaţie de dezvoltare comunitară, în calitate de delegatar, atribuie unuia sau mai multor operatori titulari de licenţă sau autorizaţie de transport, după caz, în calitate de delegant, în condiţiile prezentelor norme-cadru, gestiunea serviciilor de transport public local, precum şi exploatarea sistemului de utilităţi publice aferent” .

Deci firmele care realizează azi în Constanța transport public de persoane, fac asta în baza unor licențe care nu reprezintă nimic mai mult decât cele prevăzute în Ordinul amintit. Din acest motiv era necesar, ca încă de acum 12 ani, autoritățile locale să regleze situația, sau mai bine spus să aducă transportul public de persoane în sfera legală.

Consiliul Județean are obligația LEGALĂ să pună la punct normele necesare, votate prin Hotărâre de Consiliu, și să atribuie contracte de delegare a gestiunii, prin licitație publică, unor firme specializate în transportul persoanelor.

Nu s-a întâmplat asta pentru că, de 12 ani încoace, funcționarii plătiți din bani publici n-au găsit probabil timpul necesar.

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE