UMC își alege mâine Rectorul. Profesorii cer public actualei conduceri să se retragă

Universitatea Maritimă din Constanța (UMC) sărbătorește azi 34 de ani de de la înființare. Momentul este unul simbolic, care punctează atât rezistența cât și etapele de dezvoltare prin care a trecut tânăra instituție de învățământ, în pofida unui mediu care i-a fost, în general, potrivnic. 

În același timp însă, UMC a ajuns în etapa schimbului de gardă, marcată de retragerea prin pensionare a unor cadre didactice și ascensiunea inevitabilă a tinerei generații, care forțează o nouă viziune asupra învățământului de marină.

Din păcate însă, deși poartă încă titulatura “Maritimă” pe frontispiciu, iar studenții de la specializările dedicate navigației maritime reprezintă principala sursă de finanțare, conducerea din ultimii 15 ani a UMC a înțeles să dezvolte terțe specializări care se dovedesc păguboase și bugetofage.

O demonstrează cifrele de școlarizare, pe care publicația noastră le-a mai prezentat (AICI), din care rezultă, fără echivoc, că 73% dintre cei care aleg UMC își doresc o carieră în navigație.

Panait se retrage, pentru a rămâne

Tensiunile din interiorul Universității Maritime au atins cote alarmante zilele trecute, după alegerile pentru Senatul Universitar, și în pregătirea alegerilor pentru funcția de Rector.

Conform calendarului deja aprobat de fostul Senat, profesorii și reprezentanții studenților urmează să voteze mâine pentru alegerea noului Rector. 

În cursă s-au înscris, fostul președinte al Senatului – Cornel Panait, actualul Decan al Facultății de Navigație – Costel Stanca, actualul Prorector pentru cercetare științifică și inovare – Gabriel Raicu și Conf.dr.ing. Ion Omocea.

În cazul în care ar fi ales, Cornel Panait ar intra în cel de-al patrulea mandat de Rector, în condițiile în care, a condus de facto UMC încă de la primul său mandat, obținut în 2004.

Surse apropiate scrutinului susțin că actuala conducere l-ar prefera câștigător pe Gabriel Raicu, acesta fiind “pupilul” lui Cornel Panait. Se sperăm totuși că această ipoteză se va dovedi greșită și că alegerile nu vor suporta mistificări nedorite. 

Se dorește predarea UMC în brațele UPB

În spatele orientării forțate spre alte domenii și a investițiilor nejustificate, actuala conducere a UMC își dorește predarea cu arme și bagaje a întregului patrimoniu (în valoare de aproximativ 20-30 de milioane de Euro) în brațele Universității Politehnice din București (UPB).

Nu întâmplător, cu puțin timp înaintea publicării acestui material, Profesorul Costel Stanca, decanul Facultății de Navigație și Transport Naval din cadrul UMC, a tras un ultim și disperat semnal de alarmă, printr-o scrisoare adresată colegilor săi, din care reținem următoarele:

“Coeziunea comunității academice trebuie să rămână crescută în condițiile în care subiectul integrării UMC în Politehnica București nu este pe deplin epuizat.”

Se înțelege astfel că strategia, devenită vizibilă în noiembrie 2022, prin care Panait a încercat organizarea unui așa-zis referendul de validare a procedurii de fuziune a UMC cu Politehnica București, este încă valabilă.

Mesajul Prof. Costel Stanca

Ruperea relațiilor cu domeniul maritim

În mesajul său, Profesorul Stanca, fost director general al Portului Constanța, atrage atenția că actuala conducere a Universității Maritime și-a distrus toate realațiile cu autoritățile din domeniul maritim și administrativ:

“Credința mea este că în următoarea perioadă ar trebui să ne focalizăm pe deschiderea crescută către autoritățile din domeniul meritim și a celor conexe, precum și a autorităților locale și centrale pentru creșterea sprijinului abținut pentru dezvoltarea Universității.”

În spatele acestor cuvinte apăsate se ascunde drama marginalizării UMC din ultimii ani, fenomen generat cu intenție de actuala conducere reprezentată de Rectorul Violeta V. Ciucur și fostul președinte al Senatului, Cornel Panait.

Este deja de notorietate că, prin diferite demersuri, Cornel Panait și Violeta Ciucur au reușit să arunce în aer relațiile Universității Maritime cu absolut toate autoritățile locale și centrale, dintre care amintim:

Consiliul Județean pe subiectul mutării bibliotecii, Primăria Constanța și primarul Vergil Chițac pe subiectul bazei sportive Hidrotehnica (lăsată în paragină), cu viceprimarul Ionuț Rusu în speța desființării UMC și fuziunii cu UPB, cu CERONAV și fostul diretor Cupșa pentru drepturile asupra cursurilor de calificare și perfecționare, cu Ministerul Educației pe tema incompatibilităților și angajărilor ilegale (raportul Corpului de Control din ianuarie-februarie 2023), și nu în ultimul rând cu Autoritatea Navală Română, organ central de specialitate al Ministerului Transporturilor, pe subiectul dreptului de eliberare a brevetelor și a nerespectării Convenției STCW.

Am uitat pe cineva? A fost omisă vreo autoritate locală sau centrală? Cu alte cuvinte, după multe mandate manageriale ratate, UMC trece în prezent prin cea mai dificilă perioadă din istoria instituției.

Prof. Omocea: „Au construit și protejat un grup restrâns”

Un demers similar cu cel al profesorului Stanca, de conștientizare și trezire la realitate, a lansat zilele trecute și Conf.dr.ing. Ion Omocea. Tot printr-o scrisoare electronică, profesorul le atrage atenția colegilor în legătură cu importanța alegerilor de la UMC, de anul acesta, și cu situația nefastă în care se află universitatea:

“Am fost martorii unor evenimente pe care nu le dorim a fi repetate, precum tentativa de desființare a UMC. Și totuși, aceeași oameni “de bine” care au generat situația descrisă anterior ne cer să le dăm posibilitatea să ne conducă și mai departe” transmite Prof. Omocea.

Prefesorul mai vorbește despre un grup restrâns și aparent organizat de persoane, care ar beneficia de funcții și foloase materiale în schimbul susținerii actualei conduceri a UMC:

„Nu cred că ne putem permite [să rămânem] sub bagheta unor dirijori care și-au demonstrat talentul în a construi și proteja un grup relativ restrâns de beneficiari ai funcțiilor și, în consecință, ai resurselor” mai susține Prof. Omocea.

Mesajul Prof. Ion Omocea

UMC trebuie să meargă mai departe

În acest context al schimbărilor, vom urmări cu toată atenția alegerile de mâine organizate la Universitatea Maritimă din Constanța, și promitem să revenim, așa cum v-am obișnuit, cu toate informațiile relevante. 

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE