Conform datelor de ultim moment, publicate pe site-ul instituției, la Universitatea Maritimă din Constanța s-au înscris și au fost admiși 339 de viitori studenți pentru specializările cu Brevet de ofițer maritim, în timp ce, la celelalte 5 facultăți (specializări) s-au înscris doar 129 de persoane.
UMC are în acest moment 3 specializări dedicate exclusiv domeniului maritim, fiind vorba de Navigație și Transport Maritim și Fluvial unde s-au înscris 159 de persoane, Electromecanică Navală unde sunt 81 de persoane și ElectroTehnică cu 99 de candidați admiși. Toți aceștia își doresc să ajungă navigatori.
Însă, pe lângă cele trei specializări prezentate, conducerea UMC a mai “dezvoltat” în ultimii ani încă 5 facultăți (specializări) la care numărul de înscrși este mic, ca să nu spunem ridicol.
Astfel, în sesiunea 2023, la Ingineria Sistemelor ElectroEnergetice s-au înscris doar 26 de candidați, dintre care 17 sunt pe locurile achitate de la buget, la Ingineria și Protecția Mediului sunt 35 de candidați (19 la buget și 13 cu taxă), Tehnologii și Sisteme de Telecomunicații a reușit să adune doar 27 de candidați (19 la buget și 8 cu taxă).
Cireașa de pe tort, sau mai bine spus bomboana de pe colivă, o reprezintă ultima invenție în materie de facultăți înființate sub umbrela UMC, aceasta fiind specializarea “Securitate Cibernetică” unde avem până la acest moment doi candiați admiși la studii cu licență, evident pe listele sociale.
Toate aceste specializări muribunde, cărorare le-a fost agățat cuvântul “inginerie” în titulatură reprezintă sinecuri inventate de conducerea din ultimimii 19 de ani a UMC, reprezentată de Cornel Panait și Violeta Valentina Ciucur.
Așa s-a ajuns ca la UMC, până și protecția mediului să fie tot inginerie, eventual și mersul pe stradă să fie încadrat tot la științe inginerești, într-o încercare subversivă de a deturna UMC da la domeniile sale principale, navigație și transporturi navale, spre inginerie.
Cifrele demonstrează că UMC rămâne de Marină
Artizanul “ingineriilor” prezentate este Cornel Panait, actualul președinte al Senatului UMC, cel care a încercat anul trecut desființarea UMC prin “fuziunea” cu Politehnica București (UPB).
“Aproximativ 50% din capacitatea noastră de școlarizare este ocupată, în momentul de față. Capacitatea totală pe care noi o aveam este 1200. Nu cred că vom reuși să ocupăm din această capacitate mai mult de 700-750 de locuri. Și, mă rog, dacă asta e piața, asta este” a declarat cu nonșalanță Cornel Panait, pe 29 august, într-un interviu acordat Focus Press.
În ciuda optimismului himeric, în acest moment Universitatea Maritimă are ocupate 643 de locuri, din totalul de 1200 aprobate de ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior).
Dintre acestea, 468 de locuri au fost ocupate pentru studiile cu licență și 175 pentru master.
Foarte relevant, din totalul celor care s-au înscris pentru licență, 339 au ales specializări de pe urma cărora pot obține Brevet de ofițer maritim și doar 129 au optat pentru celelalte cinci specializări “conexe domeniului maritim” după cum le-a botezat Cornel Panait.
Panait: “Ideea a unei universități vocaționale e dintr-un alt film”
Aceste cifre domonstrează încă o dată, indiferent de polemici, că Universiatea Maritimă rămâne una vocațională, având în vedere că 73% dintre cei care aleg în prezent UMC urmăresc să ajungă navigatori și nu energeticeni, specialiști în protecția mediului sau IT-iști.
„Cei care vehiculează această ideea a unei universități vocaționale sunt dintr-un alt film. Ei sunt din filmul de la cafenele. Nu sunt din filmul academic. În România, pe legislație, nu există universitate vocațională. Noi am avut în structura noastră un Colegiu vocațional. El a fost desființat. S-a înființat pe lege și s-a desființat pe lege.
Dacă s-a desființat înseamnă că România, la momentul respectiv, nu a dorit să pregătească tineri pentru navigație pe această filieră vocațională.”
După cum probabil intuiți deja, și această explicație amăgitoare îi aparține tot profesorului Panait, fiind facută “pe bază de abonament” la Dotto TV, pe 22 decembrie 2022.
Cornel Panait amestecă în mod intenționat termenul “vocație” cu situația celor două colegii nautice care au funcționat, în paralel în țara noastră, în urmă cu mulți ani, dar care n-au echivalat niciodată cu studiile universitare de licență.
Astfel, în anul 2010 a existat o încercare nereușită de privatizare a învățământului de marină, așa vocațional și nedorit, dar la care statul român n-a vrut să renunțe nici în ruptul capului.
S-au făcut presiuni enorme la acel moment pentru ca formele private de învățământ de marină să fie blocate și șterse de pe fața pământului, anume ca UMC și Academia Navală să nu ajungă să întindă untul pe pâine, în lipsa candidaților.
Cu toate acestea, profesorul Panait, în calitate de președinte al Senatului UMC, susține cu insolență că Universitatea Maritimă nu este una vocațională.
În logica actualei conduceri, ar fi mult mai bine ca UMC să fie predată cu arme și bagaje în brațele lui Mihnea Costoiu, rectorul Politehnicii din București. De fapt, acesta este subterfugiul din spatele declarațiilor citate anterior.
Panait vrea să fie din nou rector
Anul 2024 este unul important pentru UMC, deorece, în luna februarie urmează să fie ales noul rector. Desigur, cuvântul “nou” este relativ în cazul Universității Maritime din Constanța, unde nimic nu se schimbă la nivel de management, fiind perpetuată păguboasa soluție a continuității.
Astfel, dacă pe vechea lege a învățământului superior o persoană nu putea ocupa funcția de rector din momentul în care atingea vârsta pensionării (65 de ani), și nici alte funcții de conducere, în noua versiune și-n Metodologia aprobată de echipa Ligia Deca-Mihnea Costoiu, poți fi rector până la cele mai adânci bătrâneți.
Pentru că, mandatele de rector sunt limitate la două de câte 5 ani (deci 10 în total) dar nu se aplică retroactiv, iar vârsta de pensionare (65 de ani) nu mai reprezintă o limitare, nici măcar biologică.
Cu alte cuvinte, “mafia rectorilor” din România controlează Ministerul Învățământului și și-a făcut legea după bunul plac, avându-l ca reprezentant pe Mihnea Costoiu în calitate de “consultant” impus de PSD.
În circumstanțele actuale, septuagenarul Cornel Panait (72 de ani) a intrat în febra pregătirilor pentru alageri, fiind gata să devină pentru a patra oară rector la UMC.
Prietenii de ieri, duşmanii de azi
Cornel Panait a ocupat poziția de rector la UMC în trei mandate, în etapele 2004-2012 și 2016-2020. Atunci când a fost totuși obligat, de lege, să facă un pas lateral, locul i-a fost ținut la temperatura camerei de Violeta V. Ciucur alias “Ciucurica”, în etapele 2012-2016 și 2020-prezent.
Acum, în perspectiva alegerilor din februarie, oricine se gândește să candideze la poziția de rector și să-l contracandideze la modul real pe Cornel Panait, trebuie să se aștepte la diverse “cumpene” răsărite din cele mai obscure zone.
De exmplu, Panait a descoperit brusc că actualul rector, Violeta V. Ciucur, nu este un bun manager, chiar dacă cu atribuții reduse, în timp ce profesorul Liviu Stan ar avea ceva probleme la dosar apărute peste noapte.
Pe lista scurtă a execuțiilor se află și Costel Stanca (fostul director al Portului), care n-a susținut “fuziunea” cu Politehnica lui Costoiu.
Astfel, devine străvezie întreaga stratagemă prin care “masonul în adormire” încearcă să distrugă definitiv Universitatea Maritimă, cu investiții în facultăți băguboase și “corpuri de clădire” inutile la Baza Nautică.
Nu în ultimul rând, UMC trebuie lipsită de resursa umană, de oamenii de valoare, care ar putea oferi o nouă viziune și traiectorie învățământului românesc de marină.
Votați cu încredere! Copiii voștri vor învăța de la Mihnea Costoiu.