O agenție imobiliară din Constanța a scos la vânzare zilele acestea un apartament de 3 camere, cu o suprafață de 80mp, la prețul de 200.000 Euro.
Conform descrierii, apartamentul se află la etajul 1 al unei clădiri din cartierul Tomis III, pe structură din cărămidă, construită în 1989. Cu alte cuvinte discutăm despre 2500 de Euro pe metru pătrat, prețuri similare fiind practicate zilele acestea în București sau Cluj.
Imobilul are două băi și două balcoane, iar din imaginile atașate anunțului putem observa cum unul dintre balcoane a fost transformat într-o mică sală fitness și terasă pentru servit masa.
Este de presupus că suma de 200.000 include și mobilierul existent, despre care putem afirma cu certitudine că face parte din colecția Louis Philippe, din lemn masiv, a celor de la Mobexpert.
Totodată, apartamentul abundă în decorațiuni, majoritatea comercializate tot de lanțul Mobexpert, despre care unii ar putea aprecia că sunt deosebite.
“Această proprietate reprezintă o oportunitate rară de a locui sau investi într-un apartament elegant și sofisticat într-una dintre cele mai dorite zone ale orașului” mai precizează anunțul.
Dacă valoarea de tranzacționare pentru trei camere în orașul Constanța a atins deja 200.000 de Euro, este posibil ca în foarte scurt timp prețurile la imobiliare din orașul nostru să rivalizeze cu cele ale unor metropole precum Viena sau Londra, unde o proprietate similară costă între 400.000 și 600.000 de Euro, în funcție de zonă și dotări.
Cât poate produce această proprietate?
Fix la această întrebare trebuie să răspundem atunci când vrem să aflăm dacă prețul unei proprietăți imobiliare este corect raportat la condițiile economice din piața de referință.
În cazul de față, apartamentul poate fi exploatat economic prin închiriere, iar prețul de achiziție ar trebui să se amortizeze, la modul ideal, în 15 ani (180 de luni) sau cel mult în 19 ani (228 de luni).

Cu alte cuvinte, chiria lunară pentru acest apartament de 3 camere s-ar ridica la 880 Euro, la care ar trebui să adăugăm taxele pe veniturile din chirii și acele costuri de întreținere care-i revin, în mod obișnuit, proprietarului (reparații la instalații, investiții ale asociației).
Pe scurt, aceast apartament trebuie să genereze măcar 1000 de Euro lunar pentru ca prețul de achiziție să fie sustenabil din punct de vedere economic.
P.S. Ne-am permis să mai eliminăm din watermark-uri, nu de alta dar stricau frumusețea imaginilor. Proprietatea a fost scoasă la vânzare de agenția Top Estate Team.