Unde e “ȘPAGA” și “GRUPAREA” UMC?

Profesorul Emilian Costache de la UMC, acuzat de luare de mită, a fost eliberat. După ce, pe data de 19 Septembrie 2013, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța s-au dat în spectacol organizând o descindere ca în filme la sediul Universității Maritime din Constanța, pe data de 2 Octombrie, profesorul Emilian Costache, acuzat de luare de mită, a fost eliberat de magistrații Tribunalului Constanța.

În cursul zilei de Miercuri, 2 Octombrie 2013, lectorul universitar Emilian Costache reținut pe data de 20 Septembrie de procurori sub acuzația de luare de mită a fost eliberat sub control judiciar, de magistrații Tribunalului Constanța.

Sentința, chiar dacă nu este una definitivă, confirmă într-un mod cu totul special faptul că ancheta procurorilor a fost lipsită de profesionalism.

Pe 19 Octombrie s-a intrat cu mitraliera în UMC

Amintim faptul că, pe data de 19 Octombrie 2013, sub bagheta procurorului de caz Zarafina Puiu, trupele mascate ale Ministerului de Interne au organizat o descindere în forță la sediul Universității Maritime din Constanța.

În ziua cu pricina, în jurul orelor 8 dimineața, mascații înarmați până în dinți cu mitraliere și grenade au pus stăpânire pentru aproximativ 10 ore pe sediul UMC. Întreaga activitate a instituției a fost blocată, la ușile de acces fiind instituită pază armată.

Lucrătorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța sprijiniți de cei de la Direcția Generală Anticoruție demarau astfel anchetarea unei “mari grupări” despre care s-a spus că se ocupă cu traficul de influență și mituirea cadrelor didactice.

În orele care au urmat, anchetatorii au percheziționat secretariatul Universității Maritime și anumite birouri fiind ridicate pentru anchetă cataloage, lucrări de exemen din sesiunea trecută, carduri de memorie și diverse alte documente, după o noimă înțeleasă doar de procurori.

Universitatea Maritimă împroșcată cu noroi “pe surse”

Ca la un semn, în timp ce mascații se frăsuiau prin UMC, presa era alimentată pe “surse” în legătură cu marea anchetă derulată de procurorii constanțeni.

La câteva ore după demararea descinderii, ziarele aruncau în pagină titluri fantasmagorice demne de scenariul unui film anti-mafia. Pentru a exemplifica ne permitem să cităm câteva titluri din presa locală și națională ce tratau subiectul anchetei de la Universitatea Maritimă din Constanța: “Rețineri în masă la UMC” – ziarul local Telegraf, “Procurorii explică traseul șpăgilor la UMC” – ziarul local Observator, “Arestări în cazul de mită de la Universitatea Maritimă din Constanța” – cotidianul Evenimentul Zilei.

Surpriza 13! De la “rețineri în masă” la “eliberări în masă”

După ce toată șarada s-a stins, procurorul Zarafina Puiu a reuși să obțină mandate de reținere pentru numai 3 persoane din “marea grupare” de 13, printre cei reținuți numărându-se și profesorul Emilian Costache – șeful catedrei de matematică a UMC.

Se pare că 13 rămâne totuși o cifră fatidică chiar și-n această “operațiune”. Pe 20 Septembrie 11 studenți acuzați de “dare de mită” au fost eliberați și după încă 13 zile de arest preventiv, magistrații Tribunalului Constanța l-au pus în libertate și pe lectorul Emilian Costache, considerând în mod evident reținerea acestuia ca fiind inutilă pentru derularea anchetei.

“Marea grupare” formată din 11 studenți, un profesor și un interpus

Speța a fost inițiată la începutul lunii August, atunci când, un student din anul I al Facultății de Electromecanică Navală a formulat un denunț la Secția Județeană a Direcției Generale Anticorupție din Constanța.

Studentul “anonim” a susținut că un alt coleg de grupă primeşte diferite sume de bani în Euro de la studenți, pentru a-şi trafica influenţa pe lângă lectorul universitar Emilian Anatoli Costache.

Surse judiciare citate de presa locală din Constanța susțin că, în schimbul banilor, profesorul urma să acorde note de trecere studenţilor restanţieri “fără ca aceştia să rezolve subiectele pe lucrările de examinare”.

În condițiile prezentate, agenții DGA i-au organizat studentului în cazuă un flagrant, acesta fiind surprins în timp ce încasa suma de 300 de Euro de la colegul denunțător.

Sursele judiciare citate susțin că banii urmau să ajungă la profesorul Emilian Anatoli Costache dar evident că n-au mai ajuns!

Totuși profesorul a fost pus sub urmărire, probabil de la jumătatea lunii August până pe 19 Septembrie, atunci când s-au demarat reținerile și perchezițiile domiciliare.

Așa s-a ajuns ca pe data de 19 Octombrie 2013, procurorul de caz Zarafina Puiu să solicite intrarea în forță în sediul Universității Maritime din Constanța, executarea de percheziții domiciliare și audierea a zeci de martori, majoritatea profesori universitari.

În final ancheta s-a stins în fața instaței de judecată, 11 dintre cei 13 studenți anchetați fiind puși în liberate după numai 24 de ore, iar profesorul Emilian Costache după 13 zile de arest preventiv.

Studenții au fost exmatriculați, iar profesorul este suspendat din funcție

Chiar dacă IN DUBIO PRO REO (prezumția de nevinovăție) trebuie să funcționeze în asemenea cazuri, conducerea UMC-ului n-a mai așteptat verdictul justiției.

Speriați în mod evident de scandalul generat pe marginea subiectului, membrii senatului Universității Maritime s-au grăbit să-i exmatriculeze pe cei 12 studenți implicați în anchetă.

Astfel, pe data de 24 Septembrie 2013, au fost eliminați 10 cursanţi din anul I – specialitatea Electrotehnică, un student anul întâi – specializarea Tehnologii și sisteme de telecomunicații, şi unul de la anul I – specializarea Electromecanică Navală.

Totodată, lectorul universitar Emilian Costache s-a ales cu contractul de muncă suspendat, probabil până la o decizie irevocabilă a instanțelor competente.

spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE