În Parlament există deja un pachet de legi depus de USR pentru a încuraja construirea și dotarea bazelor sportive și de asemenea susținerea cluburilor sportive prin redirecționarea impozitului pe profit din partea companiilor, dar și a cetățenilor.
USR face un apel la partidele parlamentare pentru a accepta un pact pentru sport și pentru a adopta rapid la începutul sesiunii parlamentare din septembrie acest pachet legislativ.
Pachetul conține șase proiecte diferite care prevăd de la scutirea de TVA pentru construirea și dotarea bazelor sportive și TVA 5% pentru activitățile economice ale cluburilor sportive, dar și sponsorizarea cluburilor sportive prin deducerea cu până la 40% a impozitului pe profit al companiilor și redirecționarea a până la 5% din impozitul pe venit al persoanelor fizice, dacă fondurile merg în infrastructură sportivă sau copii și juniori.
„Este nevoie urgentă de o regândire a modului în care se finanțează sportul din România, să încurajăm investițiile din partea statului și să oferim facilități fiscale pentru cei mediul privat care dau bani către acest domeniu. Sportul românesc nu poate supraviețui doar din excepții sau sportivi care reușesc pe cont propriu. Statul asta face momentan, premiază performanța obținută, fără să îi pese de cum se ajunge în vârf. E nevoie de o abordare sistemică și tocmai de aceea am depus aceste legi în Parlament, să încurajăm noi investiții în infrastructura sportivă și sportul de copii și juniori”, declară deputatul USR Brian Cristian, inițiator al pachetului de legi pentru sponsorizarea sportului.
„Și în perioada scurtă în care am fost la guvernare, dar și după, am adus la masa Comisiei decidenți din sportul românesc, de la șefi de federație, sportivi și COSR, la reprezentanți ai fostul Minister al Sportului. Totul pentru a crea un fir roșu, o înțelegere comună asupra modului în care privim și acționăm în favoarea sportul românesc. Acest pact a fost mereu pe masă, dar din păcate au lipsit atât finanțarea cât și voința politică a celor care au fost sau sunt astăzi premieri”, declară deputatul USR Tudor Pop, președintele Comisiei pentru tineret și sport.
Este revoltător ca autoritățile să acorde atenție sportului doar din 4 în 4 ani, când e vorba de medalii la jocurile olimpice. Sunt multe argumente pentru a adopta aceste inițiative, pornind de la subfinanțarea domeniului și continuând cu necesitatea combaterii sedentarismului, în condițiile în care doar 20% dintre români fac exerciții fizice sau practică un sport cu regularitate, cu mult sub media UE de 40%.
Pachet legislativ privind sponsorizarea sportului
- Scutirea de TVA pentru construirea și dotarea bazelor sportive
- Sponsorizarea cluburilor sportive prin deducerea cu până la 40% a impozitului pe profit al companiilor, dacă fondurile merg în infrastructură sportivă sau copii și juniori
- Redirecționarea a până la 5% din impozitul pe venit al persoanelor fizice către cluburile sportive, dacă fondurile merg în infrastructură sportivă sau copii și juniori
- TVA 5% pentru activitățile economice ale cluburilor sportive.
- Scutirea de taxă pentru competițiile sportive care se desfășoară pe drumuri publice.
- Bazele sportive construite din bani publici doar la standarde competiționale și de calitate