USR vă minte. Nu va exista un referendum pentru demiterea lui Vergil Chițac

USR Constanța vinde iluzii. Cu un aer de salvatori ai orașului, anunță triumfător o campanie de strângere de semnături pentru demiterea primarului Vergil Chițac. Dar cine cunoaște mecanismele reale ale administrației publice locale înțelege imediat că acest demers nu este altceva decât un spectacol de campanie, un exercițiu de PR menit să-i mențină pe cei de la USR în atenția publicului. Să ne uităm la fapte și să demontăm această farsă pas cu pas.

O misiune imposibilă de la bun început

    Pentru a iniția un referendum de demitere a primarului, legea cere cel puțin 25% din totalul cetățenilor cu drept de vot din Constanța să semneze petiția. Asta înseamnă aproximativ 65.000 de semnături valide. Dar oricine a organizat vreodată o strângere de semnături știe cât de greu este să obții atât de multe. În realitate, ca să te asiguri că treci de validare, ar trebui strânse cel puțin 75.000 de semnături, pentru că un procent considerabil va fi anulat din varii motive: neconcordanțe, date incomplete, semnături dubioase sau pur și simplu interpretări subiective ale autorităților.

    Gândiți-vă puțin: chiar crede cineva că USR are forța să mobilizeze atâția oameni, în condițiile în care partidul abia dacă mai are structuri funcționale în oraș? Că vor ieși pe străzi și vor aduna mii de semnături pe zi? E o fantezie.

    Prefectura va bloca inițiativa fără probleme

    Dar să presupunem, prin absurd, că USR reușește imposibilul și strânge toate semnăturile necesare. Ce urmează? Depunerea acestora la Prefectura Constanța, condusă de un prefect liberal, numit de PNL. Ce va face Prefectul? Exact ce ați anticipa: va cere „motive întemeiate” pentru declanșarea referendumului. Va ridica suspiciuni legate de autenticitatea semnăturilor. Va trimite listele către Parchet pentru verificări amănunțite. Pe scurt, va face ce știu politicienii cel mai bine: va trage de timp.

    Și aici trebuie să fim realiști. Un astfel de demers nu se finalizează peste noapte. Se vor găsi scuze, se vor invoca aspecte tehnice, se va tergiversa totul luni de zile. Iar până atunci, Chițac își va duce liniștit mandatul mai departe. Culmea, USR nu este la prima experiență de acest gen. A încercat un referendum de demitere a primarului din comuna Agigea. Adică la o scară mult mai mică. Și nu s-a reușit. A ținut prefectul totul la sertar până s-a intrat în alegeri.

    Referendumul este o cursă cu final anunțat

    Dar să mergem și mai departe cu acest exercițiu de imaginație și să presupunem că, printr-un miracol, Prefectul dă undă verde referendumului. Ce urmează? Un scrutin în care întrebarea va fi clară:

    „Doriți demiterea primarului Vergil Chițac?”

    Aici apare cea mai mare problemă. Oamenii care doresc schimbarea primarului sunt fragmentați și fără o alternativă clară. Nu vor exista pe buletinul de vot alte opțiuni – nici Horia Constantinescu, nici Ovidiu Cupșa, nici altcineva. În schimb, PNL și PSD, împreună cu AUR, vor acționa pragmatic: fie vor face campanie pentru a-l susține pe Chițac, fie vor îndemna electoratul să stea acasă, astfel încât referendumul să fie invalidat din lipsă de cvorum.

    Și cum majoritatea constănțenilor sunt deja apatici când vine vorba de alegeri, este extrem de probabil ca participarea la vot să fie scăzută. Consecința? Vergil Chițac rămâne primar, cu mai multe voturi decât a avut la alegerile anterioare.

    USR știe că nu are nicio șansă. Și totuși de ce face asta?

    Simplu: pentru capital electoral. Aceasta nu este o luptă reală împotriva lui Chițac, ci o strategie de campanie. USR știe că acest demers este mort din fașă. Știe că nu va reuși să strângă semnăturile necesare. Știe că Prefectura va bloca procedura. Știe că un eventual referendum ar fi un dezastru. Dar totuși merge înainte, pentru că are nevoie de vizibilitate.

    În loc să vină cu soluții reale pentru Constanța, USR preferă să țină publicul ocupat cu iluzii. Să vândă speranțe false. Să creeze impresia că „se face ceva”, când de fapt totul este o manevră de imagine.

    Realitatea este alta: dacă locuitorii Constanței vor cu adevărat să scape de Vergil Chițac înainte de finalul mandatului, singura soluție este o reacție directă, de stradă. Câteva mii de oameni care să blocheze efectiv Primăria, să creeze o criză reală, să pună presiune pe administrație. Restul sunt povești.

    Concluzia: o manipulare electorală, nimic mai mult

    Nu va exista niciun referendum. Nu vor fi strânse 65.000+ de semnături valide. Prefectura nu va permite inițiativa. Iar Chițac nu va pleca printr-un vot simbolic. USR știe asta, dar nu le pasă. Ei își fac campania, își joacă rolul de opoziție zgomotoasă, își pregătesc terenul pentru alegeri.

    Constănțenii trebuie să fie atenți: nu tot ce pare „luptă politică” este cu adevărat o luptă. Uneori, este doar o piesă de teatru, jucată pentru a ține publicul captiv. Iar piesa pe care USR o pune acum în scenă este doar o perdea de fum.

    spot_img
    Dorian I. Hapurnea
    Dorian I. Hapurnea
    Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

    Abonează-te prin email

    Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Related Articles

    57,000FaniÎmi place
    7,400AbonațiAbonați-vă

    CELE MAI CITITE