În data de 13.11.2023 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Vergil Chițac, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, Andrei Talpeș, directorul Clubului Sportiv Municipal, pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu.
Este vorba de dosarul deschis de DNA în legătură cu modul în care s-a organizat cursa de bărci viteză de pe lacul Siutghiol. Alin Vintilă, directorul de achiziții al Primăriei Constanța, avea și el calitatea de inculpat iar inițial, Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța, avea calitatea de suspect, la care s-a renunțat, odată cu punerea în mișcare a acțiunii penale, fără să fie foarte clar de ce.
Procurorul ierarhic superior anulează ancheta și cere completarea datelor
Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac dar și directorul CSM, Andrei Talpeș, au formulat o plângere împotriva ordonanței prin care se pusese în mișcare acțiunea penală în acest dosar.
Procurorul ierarhic superior a analizat această plângere și a decis să o admită. Iată ce a constatat procurorul care a analizat dosarul.
”Constat că situația de fapt reținută în încadrarea juridică în sarcina petentului Vergil Chițac, în ceea ce privește săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, respectiv ”în calitate de primar al municipiului Constanța și ordonator principal de credite, a efectuat plăți nelegale, cu nerespectarea procedurilor prevăzute de Legea nr 69/2000, în cuantum de 1.728.000 de lei, de la bugetul UAT Constanța, provocând un prejudiciu acesteia și obținând foloase necuvenite pentru UIM EVENTS SARL” nu corespunde exigențelor legale.
Aceeași situație, notează procurorul, subzistă și în privința lui Andrei Talpeș.
În cuprinsul ordonanței contestate nu s-a indicat de procurorii care au efectuat urmărirea penală de ce obligația de plată nu era una licită, în condițiile în care prin HCL 162 s-a prevăzut finanțarea evenimentului.
”Mai mult decât atât, se constată că protocolul de colaborare între Primărie, CSM, FRI, UIM și UIM EVENTS a fost semnat de către viceprimarul Ionuț Rusu, urmând a se stabili participația penală a acestuia. ”, notează procurorul.
Am selectat doar câteva dintre neregulile pe care procurorul le-a identificat în cursul anchetei efectuate de DNA, pentru a nu vă plictisi cu detalii juridice care se întind pe opt pagini.
Procurorul care a analizat cazul a dispus admiterea plângerii pe care a depus-o Vergil Chițac și totodată a infirmat ordonanța prin care s-a pus în mișcare ancheta penală față de Chițac, Talpeș și Vintilă.
Astfel, ancheta se întoarce la forma inițială, urmând a fi completată cu datele solicitate, Chițac, Talpeș și Vintilă pierd calitatea de inculpați, nu vor mai fi trimiși în judecată, deocamdată, dar rămân suspecți până la finalizarea anchetei. Referitor la viceprimarul Ionuț Rusu, procurorii care vor relua ancheta vor stabili dacă a fost implicat în această poveste și care este calitatea penală a acestuia.