Vergil Chițac spune că l-au rugat constănțenii să scadă chiriile din Port

Prin intermediul unei postări pe pagina de socializare, Primăria Constanța ne-a anunțat azi care sunt dorințele cetățenilor orașului, datele și părerile acestora fiind culese cu ajutorul unui chestionar online, lansat și derulat în perioada 14-23 noiembrie 2020, prin intermediul paginii de web a Primăriei.

La acest chestionar ar fi răspuns doar 313 constănțeni, și potrivit Primăriei dorințele locuitorilor orașului nostru sunt următoarele: curățenie, parcări, spații verzi, racordarea la utilități, asfaltarea străzilor și eficientizarea taxelor portuare. 

Cu alte cuvinte acutala administrație vrea să ne bage pe gât ideea că mai toți constănțenii sunt preocupați de taxele prea mari pe care armatorii (proprietarii de nave) care operează în portul Constanța le plătesc Administrației Port.

Postarea primăriei Constanța, de azi
Postarea primăriei Constanța, de azi

Revine deci în actualitate tema lansată de primarul Vergil Chițac pe 8 octombrie, aceea că taxele practicate de Compania Națională Administrația Porturilor Maritime sunt prea mari și din acest motiv portul Constanța este ocolit de operatori.

Încă din perioada în care era senator independent, Vergil Chițac a promovat în permanență două legi, legate de port: prima este celebra “Lege Offshore” prin care se dorește scăderea taxelor pentru concesionarii perimetrelor gazeifere din Marea Neagră,  iar cea de-a doua se referă la modificarea Ordonanței 22 din 1999 privind administrarea porturilor și a căilor navigabile.

Chițac susține că multinaționalele și consorțiile interesate direct de extragerea și comercializarea gazelor din Marea Neagră vor refuza să-și demareze proiectele de exploatare cât timp sunt obligate să achite taxe prea mari statului român.

În paralel, Vergil Chițac a promovat  o serie de amendamente pentru modificarea Ordonanței Nr. 22 din 1999 privind administrarea porturilor și a căilor navigabile, astfel încât nicio administrație portuară din România să nu-și mai poată stabili tarifele pentru închirierea bunurilor pe care le deține.

Așa cum publicația noastră a prezentat deja în materialul intitulat Vergil Chițac și „Conjurația Cozoroacelor” din Portul Constanța. Totul despre legea micșorării chiriilor, publicat pe 26 octombrie, acțiunile actualului primar reprezintă un adevărat asalt de lobby în favoarea așa-zișilor “operatori portuari.”

Prin legile și temele pe care le promovează cu ardoare și consecvență, Vergil Chițac urmărește, cel mai probabil, obținerea unor avantaje pentru câteva societăți private, multe cu capital străin. Acestea operează fie pe zona energetică, dacă discutăm despre gazul din Marea Neagră, fie în relație directă cu infrastructura portuară pe care sunt obligate s-o închirieze pentru a-și desfășura activitățile economice.

Operatorii portuari pentru care Vergil Chițac se dă de ceasul morții sunt reuniți în organizația patronală “Constanța Port Business Association”  din care fac parte: SOCEP, Comvex, Chimpex, Umex, GSP, APM Terminals, ABC VAL, Idu Shipping, COREMAR, ADM și alții.

Organizația este condusă de Viorel Panait și Corneliu Idu de la COMVEX SA, Gabriel Valentin Comănescu de la Grup Servicii Petroliere și Laurențiu Mironescu de la Coremar – Euro Shipping.

Vi-l mai aduceți aminte pe Radu Mazăre, spunându-le oamenilor din port că toate mișcările de protest vin din partea lui Idu și Comănescu? Iată cum, la niște ani distanță, vorbele fostului primar încep să se adeverească.

Prin firmele pe care le deține, familia Idu are interse directe în zona energetică din Marea Neagră dar și pe partea de exploatare portuară. Gabriel Comănescu este el însuși concesionarul unui perimetru gazeifer, fiind și prestator de servicii de foraj și alte servicii offshore conexe,  în timp ce Mironescu, alături de familia Stavrositu prestează servicii de remorcaj și transport maritim.

Devine lesne de sesizat care sunt părțile interesate ca tarifele diverselor servicii portuare și chiriile să scadă. Tarife mai mici pentru “operatorii portuari” ar însemna mai puțini bani încasați la bugetul companiei Administrația Porturilor Maritime SA, adică la bugetul de stat, având în vedere că CN APM este deținută în proporție de 80% de Ministerul Transporturilor.

Și iată că azi, din scaunul de primar al Constanței, Vergil Chițac caută să-și legitimeze acțiunile de lobby folosind ca argument “nevoile” exprimate de cei 313 cetățeni care ar fi răspuns la chestionarul lansat de primărie, spunând că-și doresc eficientizarea taxelor portuare”

Ce înseamnă domnule primar taxe mai “EFICIENTE” din punctul dumneavoastră de vedere? Să plătească milionarii din port mai puțin pe spatele bugetului de stat?

Știți domnule primar câte locuri de muncă oferă toate firmele astea adunate în “Constanța Port Business Association”? Din păcate nu prea multe. Au în jur de 3500 de angajați laolaltă, și nu toți sunt constănțeni sau măcar cetățeni români.

În rest, contractele lor de muncă sunt pe firme offshore domnule primar. Cum să subvenționăm de la bugetul de stat firme offshore din Malta și alte paradisuri fiscale?

Din acest motiv actele normative pe care le promovați NU sunt susținute de studii care să demonstreze cum anume vor crește nivelul de trai al constănțenilor.

Vă rugăm să prezentanți public documentele din care rezultă că extragerea gazelor din Marea Neagră ar însemna un trai mai bun pentru locuitorii orașului Constanța.

De asemenea, vă rugăm să prezentați public de unde rezultă că prin micșorarea chiriilor pe care le achită azi operatorii portuari traficul în porturile noastre ar crește, și cu cât ar crește.

Și poate în virtutea mult-clamatei transparentizări, Administrația Portului va face publice actualele contracte de închiriere, astfel încât cetățenii acestei țări să știe cât anume plătesc în acest moment “operatorii portuari” pe care doriți să-i ajutăm din banii noștri.

Granița dintre „eficiență” și subminarea economiei pare că devine tot mai subțire la Constanța. Iar dacă portul este obiectiv strategic, poate fi acesta un atentat la siguranța națională, dacă se dovedește că-n spatele acțiunilor descrise sunt alte interese și nu cele ale statului român?

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE