Știrea care a ținut ieri prima pagină a publicațiilor mici și mari din întreaga țară, la concurență cu scandalul în care este implicată Gabriela Firea, a fost cu siguranță punerea sub acuzare a primarului Constanței, Vergil Chițac.
Astfel, dimineața zilei de joi a debutat cu percheziții la Primăria Constanța, la domiciliul directorului executiv al Primăriei Constanța, Alin Vintilă și la cel al președintelui Clubului Sportiv Municipal Constanța (CSM), Andrei Talpeș.
Informația, sosită pe surse, spunea că procurorii anticorupție adună probe în legătură cu finanțarea concursului de ambarcațiuni rapide, care s-a desfășurat în perioada 16-18 iunie pe lacul Siutghiol din stațiunea Mamaia.
Povestea ne era deja cunoscută. Chiar ziarul nostru a publicat, pe 16 iunie, primul material jurnalistic pe această temă, sub titlul “Banii Constanței pentru “Power Marine” se scurg într-un SRL din Monaco”, în care a fost descris cu lux de amănunte circuitul dubios prin care Primăria a plătit unei firme din Monaco suma de 1,7 milioane de lei.
Și totuși, în pofida tuturor evidențelor, conducerea Primăriei Constanța nici n-a clipit, iar evenimentul nautic s-a derulat conform programului, de ca și cum totul ar fi fost în bună regulă.
Din această perspectivă nu putem spune că ne-am mirat la aflarea veștii că procurorii au descins la Primărie sau pe la domiciliile directorilor. Era de așteptat.
Care sunt acuzațiile procurorilor?
Imediat după încheierea perchezițiilor, începând cu ora 13, rând pe rând au defilat pe la sediul DNA Constanța toți suspecții în cauză: Andrei Talpeș de la CSM, primarul Vergil Chițac și directorul Alin Vintilă.
Cei trei n-au zăbovit prea mult în fața procurorilor, suficient însă pentru a semna procesele verbale prin care le-au fost aduse la cunoștință date sumare privind investigația procurorilor, precum și calitatea pe care o au în acest dosar.
La scurt timp după, cu puțin înainte de ora 16, pe pagina oficială a Direcției Naționale Anticorupție a fost publicat un comunicat de presă (click aici), din care întreaga suflare a aflat că primarul Vergil Chițac și directorul Alin Vintilă sunt suspecți de abuz în serviciu, în timp ce Andrei Talpeș este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și șantaj.
Același comunicat mai precizează că “în cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanța de o asociere formată din cinci entități […], suspectul Chițac Vergil, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane și cu încălcarea prevederilor legislației primare, ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment.”
Mai departe, procurorii trec la esența acuzației și subliniază că “finanțarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanța fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate.”
Cel cinci entități implicate în “asocierea” despre care vorbesc procurorii sunt următoarele: Municipiul Constanța, Clubul Sportiv Municipal Constanța (CSM), Federația Română de Yachting, Union Internationale Motonautique (UIM) și societatea privată UIM Events SARL înmatriculată în Principatul Monaco.
Asocierea celor cinci entități s-a făcut prin semnarea unui așa-zis protocol, eveniment consumat în Italia, la Fiumicino, la care Primăria a fost reprezentată de directorul Alin Vintilă.
Ulterior, primarul Vergil Chițac a inițiat Proiectul de Hotărăre nr. 191/2023, prin care solicita aprobarea protocolului semnat în Italia și totodată alocarea de la bugetul local a sumei de 1,728 milioane de lei pentru finanțarea evenimentului denumit “UIM XCAT World Championship Constanța 2023.”
Răsăuțeanu, primul avertisment
Astfel, proiectul primarului avea să devină Hotărâre de consiliu, votată ca atare de Consiliul Local Municipal, mai exact de consilierii PSD și PNL, în timp ce grupul USR s-a abținut.
Așa a luat naștere Hotărârea Nr. 162 din 27 aprilie 2023, privind “aprobarea protocolului de colaborare între Municipiul Constanța, Clubul Sportiv Municipal, Federația Română de Yachting și partenerii acesteia Union Internationale Motonautique și UIM Events SARL”
Simțind totuși pericolul, prin vocea lui Costin Răsăuțeau, consilierii PSD au ținut să precizeze în cadrul dezbaterilor pe marginea proiectului că susțin organizarea unor evenimente de genul acesta, însă doar în matca Legii 69/2000:
“Avem o scurtă obiecțiune, în sensul că Legea nr. 69/2000 spune foarte clar că finanțările directe se pot face către entități care activează pe raza UAT municipiul Constanța, respectiv federații sportive naționale. Tocmai de aceea, noi vom susține acest protocol, dar în matca Legii nr. 69/2000 și anume primărie, Clubul Sportiv Municipal și, bineînțeles, Federația Română de Yachting […]” a transmis atunci Costin Răsăuțeanu.
Practic, consilierii PSD au tras subtil primul semnal de alarmă cu privire la lipsa de legalitate, simțind nevoia să specifice că Hotărârea trebuie să respecte prevederile Legii educației fizice și sportului.
Cum a încălcat Legea administrația Chițac?
Prin introducerea Art. 4 în protocolul care este parte integrantă a Hotărârii 162 s-a stabilit că “Municipiul Constanța își substituie în îndeplinirea obligațiilor din prezentul protocol pe Club Sportiv Municipal Constanța care le va executa în numele și pe seama Municipiului Constanța.
Astfel, în concret, Clubul Sportiv Municipal va plăti suma menționată la art.2 în numele și pe seama Municipiului Constanța către Federația Română de Yachting.”
Prin acest mecanism gândit în laboratoarele administrației Chițac, banii de la buget s-au dus către Clubul Sportiv Municipal, care i-a virat mai departe Federației Române de Yachting asupra căreia s-au făcut ulterior presiuni să-i achite firmei private “UIM Events” SARL din Monaco, însă FRY i-a returnat.
Din punct de vedere legal, Primăria Constanța (și orice altă entitate subordonată Primăriei) are obligația organizării unui concurs de proiecte, doar cu respectarea prevederilor Legii 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, lucru care nu s-a întâmplat în acest caz.
Așa putem înțelege comunicatul DNA de ieri, care ne transmite că ilegalitatea rezidă din faptul că, evenimentul cu pricina a fost finanțat din bani publici “fără a exista un contract de finanțare” și fără o procedură “de selecție publică.”
Hotărârea 162 încalcă mai multe legi
Cu alte cuvinte, temeiul legal pe care chipurile s-a fundamentat Hotărârea 162, trecută lejer prin Consiliul Local Constanța, nu acoperă faptele expuse mai sus. Această Hotărâre, așa cum a fost emisă, încalcă flagrant Legea 350/2005 si Ordinul ministrului sportului Nr. 664 din 6 septembrie 2018.
Totodată, OUG 38/2017 care modifică și completează Legea 69/2000 prevede că asemenea finanțări de la buget se pot face numai dacă au fost stabilite “condițiile, criteriile și procedura, precum și cuantumul pe fiecare categorie de cheltuieli” în parte, documente care lipsesc cu desăvârșire Primăriei Constanța.
Este elementar de înțeles că o plată directă nu poate reprezenta niciodată “procedură” legală, indiferent prin câte entități subordonate Primăriei au fost “plimbați” banii.
Șantajul, ca instrument de lucru al echipei Chițac
Pentru a masca o plată directă către societatea privată din Monaco, echipa Chițac a gândit și pus în mișcare circuitul financiar descris anterior. Aparența de legalitate a fost dată prin interpunerea între Primărie și firma “UIM Events” SARL din Monaco a celorlalte două entități, adică Clubul Sportiv Municipal și Federația Română de Yachting.
În aceste condiții, dacă Federația Română de Yachting ar fi ordonat plata către firma din Monaco, arhitecții potlogăriei sperau să transfere și eventuala răspundere penală tot în capul Federației de Yachting.
Pentru a evita încălcarea legii, reprezentanții Federației Române de Yachting au returnat banii primiți de la Primărie prin intermediul Clubului Sportiv Municipal Constanța, refuzând totodată să mai participe la eveniment.
Supărați că nu le ies jocurile, Chițac, Vintilă și Talpeș au declanșat diverse presiuni asupra președintelui Federației de Yachting, Alexandru Octavian Micu.
Dintre cei trei, cel mai dur s-ar fi manifestat Andrei Talpeș de la CSM care s-a ales astfel și cu acuzația de șantaj, pe lângă cea de complicitate la abuz în serviciu.
O parte din bani au ajuns la firma lui Gabriel Comănescu
Conform informațiilor pe care le deținem, susținute și de imaginile de mai jos, o parte din sumele alocate de la bugetul local pentru organizarea “UIM XCAT World Championship Constanța 2023” au ajuns și la una dintre firmele grupului GSP, administrat de Gabriel Valentin Comănescu.
Mai exact, GSP Logistics ar fi asigurat serviciile de lăsare și ridicare din apă a ambarcațiunilor care au participat la concursul organizat de Primăria Constanța.