Aproape surprinzător, în urma articolelor de presă care semnalau că absolvenții programelor de învățământ cu frecvență redusă (IFR), de la Universitatea Maritimă din Constanța (UMC), riscă să nu poată susține examenul pentru obținerea Brevetului de ofițer maritim, Avocatul Poporului (Ombudsman) din Constanța s-a autosesizat. Spunem că este surprinzător deoarece nu ne amintim de spețe similare în care Avocatul Poporului să fi intervenit la nivel local.
Cu privire la Universitatea Maritimă din Constanța, intervenția Ombudsmanului vizează posibila încălcare a dreptului la muncă. Mai exact, Avocatul Poporului a vrut să se asigure că studenților UMC de la IFR nu le este îngrădit dreptul la muncă.
Contextul unor ilegalități premeditate
Încă de anul trecut, Autoritatea Navală Română (ANR) a adus la cunoștința Universității Maritime din Constanța, a studenților și a opiniei publice, că niciun absolvent al UMC de la forma de învățământ cu frecvență redusă (IFR) nu va mai fi primit la examenul pentru Brevetul de ofițer maritim.
Mai exact, în timp ce ARACIS “nu vedea și nu auzea”, Universitatea Maritimă a fost obligată la finalul anului 2023, să solicite o nouă acreditare din partea Organizației Maritime Internaționale (IMO) pentru acele facultăți ai căror studenți urmează să susțină examenul de Brevet de ofițer maritim, după absolvire.
Este o procedură standard prin care trec toate facultățile sau școlile care pregătesc viitori ofițeri pentru marina civilă. Fie că discutăm despre instituții de învățământ din România sau din străinătate, pregătirea ofițerilor de marină presupune respectarea regulilor impuse de “Convenția STCW” privind “standardele de pregătire a navigatorilor, brevetare/atestare și efectuare a serviciului de cart”, adoptată la Londra, la 7 iulie 1978, și ratificată de statul român prin Legea 107 din 3 octombrie 1992.
Cum în România aplicarea Convenției este responsabilitatea exclusivă a Ministerului Transporturilor, prin Autoritatea Navală Română (ANR), atât Universitatea Maritimă, cât și Academia Navală pot pregăti viitori ofițeri maritimi doar dacă cursurile de specialitate primesc avizul ANR.
În aceste împrejurări, comisia de acreditare a ANR a constatat că UMC “a uitat” de Legea învățământului dar și de Convenția STCW, programele de studii pentru marină fiind mai mult o “inginerie de uscat”.
Cu toate acestea, și în pofida observațiilor comisiei, Universitatea Maritimă din Constanța a refuzat să se conformeze și să-și adapteze programele de studii la cerințele STCW.
În plus, conducerea universității a considerat oportun să facă presiuni asupra Autorității Navale, prin toate mijloacele posibile: presă, Ministerul Educației (ARACIS) și, nu în ultimul rând, prin Avocatul Poporului, care brusc “s-a autosesizat”.
Demersuri și constatări
Simțind că funia se apropie de par, UMC a comunicat public că respectă toate prevederile legale și standardele internaționale relevante, fiind acreditată de ARACIS pentru toate formele de învățământ, inclusiv IFR, cu calificativul „Grad de încredere ridicat” încă din 2022.
Totodată, conducerea universității a invocat argumentul (la rang de probă) că absolvenții IFR ai UMC au obținut, timp de aproape două decenii, brevete de ofițer punte, ofițer mecanic și ofițer electrician, pentru ca în prezent ANR să respingă aceste forme de învățământ.
Desigur, UMC a omis să prezinte modul în care programele și orarele studenților au fost alterate intenționat în ultimele decenii (documente care, mai nou, au fost secretizate) anume pentru a face loc “pilelor academice”.
ARACIS eșuează lamentabil
ARACIS susține că a evaluat periodic programele de studii IFR, inclusiv cele cu predare în limba Engleză de la UMC. Totodată, ARACIS subliniază că cerințele pentru accesul în profesii reglementate sunt stabilite de organismele competente, și că programele de studii oferă calificări care permit angajarea și în alte domenii decât cele reglementate de Autoritatea Navală Română (ANR).
Totuși, ARACIS recunoaște că Ministerul Educației avizează programele, însă nu are putere de decizie asupra reglementărilor STCW, care țin exclusiv exclusiv de domeniul transporturilor maritime. Așadar, IFR poate avea acreditare ARACIS, dar acest lucru nu înseamnă că programele sunt automat acceptate și conforme cu cerințele IMO.
În acest context, Autoritatea Navală Română a susținut că a informat UMC, încă din martie 2024, că diplomele și alte documente eliberate studenților înscriși începând cu anul universitar 2023–2024, la formele IFR sau cu predare în limba Engleză, nu vor fi recunoscute pentru emiterea Brevetelor sau Certificatelor de capacitate. Și nu în ultimul rând, ANR a mai subliniat că UMC nu a depus cereri de aprobare pentru aceste forme de învățământ pentru perioadele 2018–2023 și 2023–2028.
Recomandările Avocatului Poporului pentru rectorul UMC
După șase luni de reflecție, Avocatul Poporului din Constanța a ajuns la concluzia că UMC a greșit. În aceste condiții, Ombudsmanul recomandă conducerii UMC să inițieze demersurile necesare pentru aprobarea, de către ANR, a programelor de studii IFR și cu predare în limba Engleză, cu respectarea Ordinului Ministrului Transporturilor nr. 1354/2007.
Totodată, UMC trebuie să informeze corect studenții și candidații la admitere cu privire la recunoașterea diplomelor și posibilitatea obținerii brevetelor de ofițer maritim și să colaboreze cu ANR pentru a asigura conformitatea programelor de studii cu standardele internaționale și naționale în domeniu.
Cu alte cuvinte, este necesar ca UMC să-și revizuiască complet atitudinea față de ceea ce înseamnă învățământul de marină, cel puțin în cazul programelor pentru Brevet de ofițer maritim.
Mai jos prezentăm recomandările Ombudsmanului, așa cum au fost adresate rectorului UMC, Gabriel Mărgărit Raicu