Într-una din zile mă întâlnesc la o cafea cu o veche amică, fostă colegă de liceu, ajunsă, între timp o persoană cunoscută în lumea medicală constănţeană. Şi, tot depănând amintiri, ajungem, inevitabil, la americani, ruşi, georgişti şi pontişti, securişti şi băsişti, că deh, toată lumea e fiartă pe subiectele astea şi cu toţii avem copii cărora le vrem binele.
Şi începem un ping-pong, demn de echipa maestrului Filimon, pe tema „uite-rusu, nu e rusu, ba-i chinezu’, dar e americanul” şi cine le face galerie. Ca doi constănţeni ce ne respectăm, nu putem să-l scoatem din poveste pe ÎPS Teodosie, că nu bate nici briza pe aici fără binecuvântarea lui. Subiect la care distinsa mea amică îmi spune ”Vezi că e cu ruşii!”, iar eu îi replic ”Poate, dar doar declarativ!”
Şi scoate din joben (aka telefon) câteva poze la care am rămas perplex. O să vă prezint câteva (repet, câteva) dintre ele, cu povestea lor…


Aşadar, după învestirea sa oficială, de anul trecut, ambasadorul Federației Ruse la București, Vladimir Lipaev, a decis că este cazul să facă o vizită unui prieten mai vechi al Moscovei, una amicală, bineînţeles.
Aşa că, într-o zi călduroasă de iunie a anului trecut, a fost văzut la Palatul Arhiepiscopiei din Constanţa. Încă nu am aflat dacă diplomatul rus a venit spre a se spovedi sau dacă Teodosie i s-a spovedit, cert este că şi-au dat bineţe… şi nu din întâmplare, la coadă la raionul de mezeluri, ci într-un imobil oficial al BOR.
Zice doamna că vizita nu a fost oficială, ci una discretă, asta şi pentru că ambasadorul Vladimir Lipaev, însoţit de viceconsulul Aleksandr Zaitsev, au ales să folosească intrarea din spatele clădirii Arhiepiscopiei Tomisului și nu pe cea principală. Cu toate acestea, vizita a avut loc, nu-i aşa, în Casa Domnului, deci BOR ar fi trebuit, cel puţin teoretic, să fi agreat înâlnirea sau, cine ştie, să-i fi încredinţat lui Teodosie vreo sarcină pe care nu vrea să şi-o asume în mod direct.
Şi mă lăsă doamna cu ochii în soare, să cuget la toate cele!
Până aflăm ce au pus cei doi prieteni la cale (poate ne ajută şi BOR să elucidăm misterul, pentru că am făcut mai multe solicitări în acest sens, dar până acum au refuzat să ne răspundă), să ne amintim că plecăciunile prelatului în faţa icoanei de la Est nu sunt de ieri, de azi. În februarie 2022, în timp ce armata rusă bombarda locuinţe civile, spitale şi biserici, Teodosie declara, în cadrul unei emisiuni a Radio Dobrogea: „Domnul Putin, care este atât de vehiculat acum în zilele acestea şi e văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun fără frică şi fără nici o ezitare. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. În ţara sa, şi Putin şi Medvedev sunt ctitori. Şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câtă jertfă au făcut. Şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători”.
Chiar şi înainte de războiul declanşat de Rusia, în 2022, Înalt Prea Sfinţia sa avea relaţii strânse cu Consulatul General Rus de la Constanţa, participând la ceremoniile organizate de aceştia cu prilejul Zilei Victoriei, la Monumentul Soldaţilor Sovietici, cei care sub conducerea lui Stalin ne-au adus „libertatea” în 1944, după cum dovedesc următoarele fotografii de pe pagina de Facebook a Consulatului.



Ar fi interesant de știut dacă cei din conducerea BOR au cunoștință și de relația de prietenie și deschiderea pe care o manifestă ÎPS Teodosie față de reprezentanții noi şi vechi ai Ambasadei Ruse şi ai Consulatului General de la Constanţa. Așteptăm în continuare o poziție oficială. Dacă nu, oare urmează o a treia dojană scrisă?…
Între timp, campania pro suveraniști a continuat nestingherită pe grupurile asumate de ÎPS Teodosie. Fără ca reprezentanții BOR să intervină în vreun fel. Și-atunci, ne punem întrebarea: a fost întâlnirea cu ambasadorul Federației Ruse una cunoscută de BOR și asumată? A fost discuția cu rușii despre sprijin pentru Călin Georgescu și George Simion? Cel mai probabil, răspunsul este da.


