Justiție sau persecuție? Povestea ofițerului Adrian Sima și încercările la care a fost supus de procurorul Niță Teodor

Adrian Sima este șeful Serviciului Combaterea Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere. Ofițer de poliție cu o carieră ireproșabilă în cadrul Gărzii de Coastă, colaborator al IGPR și al FBI în România, declarat polițistul de frontieră al anului 2016, Adrian Sima nu și-ar fi imaginat niciodată că sistemul în care a crezut și pentru care a muncit cu devotament se va întoarce împotriva lui. Avea însă să fie implicat într-un coșmar, de tip mioritic. Ca o consecință a faptului că a lucrat împreună cu procuri ai DNA, care avuseseră tupeul să ancheteze prietenii procurorului Niță, ofițerul Sima a devenit un obstacol ce trebuia înlăturat și s-a trezit investigat, peste noapte. Iar ceea ce a urmat, ceea ce trebuia să fie o anchetă judiciară corectă s-a transformat rapid într-un coșmar kafkian orchestrat de procurorul Niță Teodor, un nume ce revine obsesiv în povestea aceasta controversată.

O anchetă îndoielnică instrumentată de un procuror cu interese ascunse

Totul a început în octombrie 2024, când Sima a primit un mesaj anonim prin WhatsApp, plin de acuzații nefondate la adresa sa și a colegilor săi. Câteva luni mai târziu, în decembrie, a aflat că în cadrul Gărzii de Coastă circulau mai multe citații și solicitări de documente, semn că se pusese în mișcare o investigație ce îl viza direct. Deși la prima vedere părea doar o investigație de rutină, lucrurile au luat o turnură suspectă când dosarul său a fost repartizat lui Niță Teodor, un procuror despre care se zvonea că avea conexiuni cu personaje dubioase. În plus, ofițerul Adrian Sima știa, văzând acuzațiile care i se aduc, că doar DNA avea competența legală să instrumenteze acest dosar. Dar ce mai contează competența, când setea de răzbunare e mare?

Adrian Sima, polițistul de frontieră al anului 2016

Scenariul obișnuit. Dezinformare. Anchetă abuzivă, imaginea terfelită.

Cum spuneam, în octombrie 2024, a început să circule un mesaj pe whatsapp, plin de acuzații nefondate la adresa șefului, Adrian Sima. Acesta avea să afle, mai târziu, atunci când mesajul s-a transformat în proba principală a anchetei penale, că fusese scris de Bacaim Petrică, comisar șef al Gărzii de Coastă, trimis în judecată de DNA Constanța, în 2023 (ați prins-o?) și de Târnă Alexandru, ambii apropiați exact de procurorul care a inițiat abuziv ancheta, Teodor Niță. Devenea deja evident faptul că dosarul a fost constituit ca o răzbunare, pentru că în 2022, Adrian Sima fusese cooptat, împreună cu alți colegi din cadrul serviciului, să desfășoare activități de poliție judiciară în dosarul 158/P/2022 înregistrat la nivelul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, alături de aceiași procurori care avuseseră obrăznicia să-i ancheteze pe prietenii procurorului Niță.

Revenind la povestea lui Adrian Sima, un simplu mesaj care circula pe whatsapp s-a transformat pe 13.11.2024 într-o sesizare, pentru ca în doar 24 de ore să devină, cu o viteză uluitoare, dosar de cercetare penală. Dosarul, însă, s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, ceea ce nu era convenabil. Astfel că, în 25.11.2024, aceiași oameni care au făcut sesizarea penală au trimis un e-mail Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța prin care solicitau ca Parchetul de pe lângă Curtea de Apel să preia cauza, pentru că așa considerau ei că este adecvat. Chiar aceasta a fost motivarea: așa considerăm noi că este adecvat. Nu râdeți! Solicitarea a fost acceptată și uite așa, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a cerut preluarea dosarului, care a ajuns, în data de 04.12.2024, în grija procurorului Teodor Niță. Și lucrurile au continuat, cu aceeași rapiditate.

La data de 23.01.2025, Adrian Sima primește pe telefonul personal un mesaj, din partea procurorului Teodor Niță, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, prin intermediul căruia i se solicita prezența la sediul parchetului în data de 29.01.2025 ora 10.00 spre audiere. Având în vedere tot ceea ce se știa, și v-am argumentat și noi deja în acest text, pe 28.01.2025, Adrian Sima trimite o cerere de recuzare a procurorului. Și aici intervine, DIN NOU, un abuz care te înfioară. În ciuda faptului că procurorul Teodor Niță a luat la cunoștință de solicitarea de recuzare, care îl obliga să aștepte 48 de ore pentru a fi soluționată, procurorul nostru cel buclucaș a procedat la audierea drept martor a ofițerului Adrian Sima și a dispus ulterior efectuarea urmăririi penale împotriva acestuia. Adrian Sima era acuzat de instigare la fals intelectual, fals intelectual și șantaj.

A urmat apoi o nouă lovitură, pentru ofițerul Adrian Sima. Rugat să aștepte pe hol, acesta avea să afle că avocatul cu care colabora nu mai dorește să-l reprezinte. A reziliat înțelegerea cu clientul său și a plecat, înțelegând că procurorul a luat lucrurile foarte personal. Dată fiind situația, Adrian Sima i-a explicat procurorului Teodor Niță faptul că nu mai are avocat și a cerut un nou termen pentru a-și găsi apărare. Desigur, procurorul de caz i-a acordat un termen: I-A OFERIT DOUĂ ORE LA DISPOZIȚIE pentru a veni cu un avocat. Ceea ce știm cu toții, având în vedere complexitatea unui asemenea caz, era imposibil.

De încercat, a încercat Adrian Sima să găsească un avocat în două ore, dar nu a reușit. Așa că s-a întors în biroul procurorului, unde … surpriză (!!), Teodor Niță îl aștepta în prezența unui avocat stabilit din oficiu. O situație demnă de filmele cu mafioți dar mai ales, o situație complet ilegală. Adrian Sima s-a plâns, ba chiar a citat legea care nu permite așa ceva, astfel că Teodor Niță i-a cerut, nervos, să vină cu avocat până a doua zi dimineață la 8.30. Câtă mărinimie!

A doua zi, la ora solicitată, Adrian Sima s-a prezentat cu avocatul. Conform legii, acesta a solicitat să i se acorde un termen pentru a studia dosarul. S-a respins! Apoi avocatul a cerut să nu fie audiați martorii deocamdată pentru a avea timp să citească dosarul, a adus aminte că există și o cerere de recuzare, etc. Nu s-a ținut cont de nimic, evident. În 30.01.2025 s-a pus în mișcare acțiunea penală împotriva ofițerului Adrian Sima, fiind luată măsura controlului judiciar timp de 60 de zile împotriva acestuia.

Povestea a continuat cu o anchetă presărată de abuzuri. Cu martori audiați fără ca avocatul să aibă voie să pună întrebări și cu probe inventate. Spre exemplu, un alt abuz flagrant a fost refuzul de a efectua o expertiză grafoscopică pe semnăturile ce i se atribuiau lui Sima, deși acesta a demonstrat clar că în ziua în care ar fi semnat acele documente, se afla liber și nu putea fi la locul de muncă. Procurorul a ignorat aceste dovezi și a continuat să fabrice un dosar împotriva sa, schimbând încadrările juridice fără a avea probe suplimentare.

Un dosar fabricat, cu final mioritic.

În data de 03.02.2025, procurorul Teodor Niță disjunge acuzația de șantaj și trimite dosarul legat de această faptă către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța. Procurorii acestei instituții analizează dosarul și îl închid. Nu exista nicio probă clară pentru a susține acuzațiile. Iar Teodor Niță nu avea competența de a-l cerceta pe ofițerul Adrian Sima pentru ”șantaj”. Și totuși, deși DNA a constatat ulterior că Niță Teodor nu avusese competența legală de a instrumenta acest caz, acesta a dispus măsuri împotriva lui Sima timp de luni întregi, provocându-i un prejudiciu profesional și personal imens. Practic, un procuror care nu avea niciun drept să ancheteze acest caz i-a distrus cariera, folosindu-se de funcția sa pentru a-și regla conturile personale.

Efectele devastatoare ale anchetei abuzive

Din cauza deciziilor discreționare ale procurorului Niță Teodor, Adrian Sima a fost pus la dispoziție, i-a fost retras avizul de poliție judiciară și a fost exclus din echipele operative, ceea ce a dus la o reducere drastică a salariului său. Cariera pe care o construise cu muncă și profesionalism a fost spulberată de un procuror care a ales să încalce legea pentru a-și urmări propriile interese.

Sima a fost nevoit să suporte nu doar umilința publică, ci și presiuni psihologice constante. A fost supus unor audieri repetate, în care întrebările nu urmăreau să clarifice adevărul, ci să-l incrimineze cu orice preț. Documente esențiale pentru apărarea sa au fost ignorate sau reținute intenționat de procuror. De fiecare dată când încerca să obțină un răgaz pentru a-și pregăti apărarea, era chemat din nou, într-un ritm epuizant și cinic.

O Justiție Care (Nu) Funcționează

Finalul acestui scenariu sumbru este unul tipic pentru un sistem judiciar unde abuzul de putere trece adesea nepedepsit. Deși DNA a preluat în cele din urmă dosarul și a anulat toate actele efectuate de Niță Teodor, răul fusese deja făcut. S-a creat un prejudiciu de imagine iremediabil. Adrian Sima rămâne o victimă a unui sistem care ar trebui să apere drepturile cetățenilor, dar care, în mâinile unor oameni precum Niță Teodor, se transformă într-o mașinărie de distrugere a destinelor.

Povestea lui Adrian Sima nu este doar despre un om acuzat pe nedrept, ci despre un sistem care permite astfel de abuzuri să aibă loc. Într-o societate în care justiția este adesea un instrument de represiune, cine ne mai poate garanta că mâine nu vom fi și noi victimele unui procuror fără scrupule?

La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a mai rămas un singur dosar. O acuzație de fals intelectual. Știți care este prejudiciul care I se impută ofițerului Adrian Sima? 400 de lei. Atât!

spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE