Șapca din beton: Arhitectura socialist-modernistă a Palatului Culturii din Varna, 1966-1968

Mulți români aleg să-și petreacă vacanțele în Bulgaria sau să viziteze țara vecină la final de săptămână, în căutarea unor experiențe diferite sau a țigărilor ieftine. Astfel, aproximativ 1 milion dintre concetățenii noștri ajung anual în Bulgaria în calitate de turiști, unde, conform datelor oficiale, cheltuiesc cam jumătate de miliard de Euro.

Interesant pentru nostalgici, Bulgaria mai poartă încă o puternică amprentă a Epocii de Aur, de dinainte de 1989, în mod special la nivelul arhitecturii, care se subscrie, în mare măsură, stilului socialist-modernist.

Chiar la intrare în Varna, pe Bulevardul Boris I nr. 115, te întâmpină Palatul Culturii și Sportului, mai cunoscut local ca „Sala de Sport”. Este una dintre clădirile emblematice ale Varnei, construită în forma unei șepci de general sovietic, după cum explică chiar presa bulgară.

Palatul Culturii și Sportului din Varna, Ianuarie 2025
Palatul Culturii și Sportului din Varna, Ianuarie 2025

Și dacă n-ar fi spus-o bulgarii înșiși, asemănarea cu o caschetă de ofițer superior de armată este atât de mare, încât îți rămâne gravată pe lobul occipital.

Fiind în trecere prin zonă, într-o scurtă escapadă de weekend, am tras mașina pe dreapta pentru a admira această monumentală clădire în stil socialist-modernist. Firește, am surprins și câteva fotografii, pe care le regăsiți în cuprinsul acestui articol.

Opera unui arhitect de 39 de ani

Clădirea în formă de caschetă de general sovietic face parte din ceea ce bulgarii numesc Complexul Palatului Culturii și Sportului, format din 22 de unități distincte, destinat desfășurării de evenimente politice, culturale, sportive și comerciale.

Proiectul a fost selectat în urma unui concurs național organizat în 1966 de Asociația Teritorială de Proiectare din Varna. În cadrul concursului au fost acordate două premii, fiind selectată în final lucrarea arhitectului Varujan Kehan Manoyan, în vârstă de 39 de ani.

În timpul lucrărilor de construire, 1967
În timpul lucrărilor de construire, 1967

Pentru partea de execuție s-a alcătuit un colectiv de arhitecți, sub coordonarea tânărului arhitect varnez Ștefan Kolev Kolchev, atunci în vârstă de 35 de ani. Alături de acesta, din echipă au mai făcut parte arhitecții Jechko Marinov Cholakov (1926-1999), Dimitar Kirilov Stoyanov (1926-2007) și Virginiya Ivanova Popova (n. 1931).

Colectivul a păstrat conceptul inițial al „șepcii de general”, gândit de arhitectul Manoyan, lucrările de construire fiind demarate rapid, pe 26 octombrie 1966. A urmat turnarea fundației, în aprilie 1967, pentru ca ulterior întreaga construcție să fie finalizată în doar 18 luni.

Turnarea fundației, 1967
Turnarea fundației, 1967

Astfel, Palatul Culturii și Sportului din Varna, de 5000 de locuri, a fost inaugurat oficial pe 6 septembrie 1968, de însuși Todor Jivkov, Primul Secretar al Partidului Comunist Bulgar (PCB).

Mult mai târziu, chiar înainte ca socialismul să se prăbușească în Europa de Est, clădirea a fost modernizată și extinsă, în intervalul 1986-1987.

Șapca din Varna a costat 7,5 milioane de leva

Bugetul inițial aprobat de Consiliul Popular Municipal din Varna a fost de 1 milion de leva, însă ulterior au fost alocate încă 6,5 milioane de leva (echivalentul a aproximativ 1,8 milioane USD).

Palatul Culturii și Sportului din Varna în construcție, 1968
Palatul Culturii și Sportului din Varna în construcție, 1968

Impresionanta sumă a fost necesară pentru ca întreaga clădire să devină funcțională cât mai rapid, urmând să găzduiască Congresul Mondial al Stomatologilor din 1968, organizat la Varna.

Astfel, pe șantier au lucrat, în medie, între 1.300 și 1.400 de muncitori, incluzând și echipele responsabile de finisajele exterioare. Pe parcursul lucrărilor au fost excavate și transportate 50.000 m³ de pământ și rocă, iar pentru detonări s-au folosit peste 20 de tone de explozibil.

Planurile Palatului Culturii și Sportului din Varna
Planurile Palatului Culturii și Sportului din Varna

Merită subliniat și faptul că aceasta a fost prima clădire din Bulgaria cu ferestre din aluminiu, de o asemenea dimensiune.

Construcția a fost realizată sub supravegherea inginerilor: Petko Stoyanov Milev (n. 1931), Hristo Ivanov Kolev (n. 1936) și D. Dochev.

Palatul Culturii și Sportului din Varnam, anii '70
Palatul Culturii și Sportului din Varnam, anii ’70

Caracteristici arhitecturale

S-a propus inițial ca edificiul să fie numit „Palatul Sportului”. În cele din urmă, s-a optat totuși pentru „Palatul Culturii și Sportului”, denumire care reflecta mai bine gama variată de evenimente ce urmau să fie organizate aici.

Designul exterior impresionant se regăsește și în alte locații din lume, clădiri similare fiind construite în Lagos (Nigeria), Atena (Grecia) și Calgary (Canada).

Cea mai cunoscută și, totodată, cea mai asemănătoare clădire se află în Lagos, fiind construită de aceiași specialiști bulgari care au ridicat Palatul Culturii și Sportului din Varna. Practic, clădirea Teatrului Național de Artă din Lagos este aproape o copie a celei din Varna, asemănarea fiind dictată în mod expres de regimul nigerian de la acel moment.

Consiliul Militar Suprem nigerian a apreciat în mod deosebit asemănarea clădirii din Varna cu o caschetă de ofițer, astfel încât această formă, inspirată din ținuta militară, a devenit un simbol al expresiei culturale și artistice nigeriene la mijlocul anilor ’70.

Teatrul Național de Artă, Lagos
Teatrul Național de Artă, Lagos
spot_img
Dragos Ionescu
Dragos Ionescu
În fiecare lucru pe care-l facem, materializăm frânturi din energia care ne-a întruchipat. Un simplu punct pe o coală albă de hârtie este amprenta noastră asupra Universului, și o dovadă incontestabilă a veșniciei. Nu este metafizică, ci teoria relativității. Atenție deci unde punem punctul. În lumea noastră, un punct poate fi o singularitate sau infinit deopotrivă, în funcție de modul în care este tratat. Punctul trebuie tratat cu discernământ, el nu reprezintă finalul ci un nou început. Fără punct, Universul ar înceta să mai existe, deși se trage dintr-un (.)

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE