Forțele Navale Române vor desfășura, în perioada 31 martie – 11 aprilie, în zona de responsabilitate a aramtei române, Exercițiul multinațional SEA SHIELD 25, cel mai mare exercițiu de instrucție organizat în acest an.
“Sea Shield” este un exercițiu naval care se desfășoară în plan real, pe mare, conceput pentru a îmbunătăți interoperabilitatea operațională și tactică între unități, în vederea planificării și desfășurării operațiunilor navale militare, cu scopul de a restabili controlul asupra liniilor de comunicație maritime.
Anul acesta la “Sea Shield 25” vor participa 2.300 de militari din țara noastră și din alte 11 state partenere: Albania, Bulgaria, Canada, Franța, Grecia, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia.

Partea româna va participa cu peste 1.600 de militari și cu 80 de mijloace tehnice, dintre care 28 de nave maritime și fluviale, două elicoptere și un detașament mobil de lansare.
Celelalte categorii de forțe din Armata României vor lua parte la secvențele de instruire în comun cu 200 de militari și peste 40 de mijloace tehnice: o navă, nouă aparate de zbor și peste 30 de autovehicule, iar partenerii străini cu aproximativ 500 de militari și 27 de mijloace tehnice: patru nave, trei avioane de patrulare maritimă și 20 de vehicule.
În total, în cadrul exercițiului, militarii din cele 12 state participante vor exploata aproximativ 150 de mijloace tehnice: 33 de nave și nouă ambarcațiuni rapide, 14 aparate de zbor și 90 de vehicule.

Un aspect esențial al Exercițiului multinațional “Sea Shield 25” 5 constă în consolidarea colaborării dintre forțele navale, aeriene și terestre, care va fi testată prin desfășurarea unei serii de activități de apărare a infrastructurii critice de pe litoral, de protecție a liniilor de comunicații maritime și de sprijinire a operațiunilor amfibii.
Antrenamentele desfășurate în raioane maritime din Marea Neagră, pe Fluviul Dunărea și în zona costieră vor crește capacitatea de reacție colectivă și vor contribui la promovarea angajamentului NATO față de securitatea regională.
Totodată, prin desfășurarea “Sea Shield 25”, forțele participante își vor perfecționa tehnicile de luptă și își vor consolida parteneriatele strategice pentru menținerea unui mediu sigur și stabil în zona de responsabilitate de pe flancul de sud-est al Alianței Nord-Atlantice (NATO).